Αγγλία: (Ήταν) τόσο κοντά, αλλά (έφτασε) και τόσο μακριά από τον στόχο...

Πριν από έναν χρόνο το αγγλικό έθνος φούσκωνε από υπερηφάνεια βλέποντας τα παιδιά του Σάουθγκεϊτ να φτάνουν μια ανάσα από το πρώτο τρόπαιο μετά το Μουντιάλ του '66. Τώρα, η ανησυχία και ο προβληματισμός έχουν γεμίσει τις σκέψεις των οπαδών της Αγγλίας βλέποντας τον υποβιβασμό στο Nations League. Το Μουντιάλ έρχεται και η εθνική ομάδα δείχνει... μπερδεμένη.  



Αγγλία: (Ήταν) τόσο κοντά, αλλά (έφτασε) και τόσο μακριά από τον στόχο...

Το 1-0 από την Ιταλία στο Μιλάνο το βράδυ της Παρασκευής επισημοποίησε την κάθοδο των «τριών λιονταριών» από την League A στην League B. Και μάλιστα, σε όμιλο με μεγάλες δυνάμεις όπως η «σκουάντρα ατζούρα» αλλά και η Γερμανία, μέχρι και αυτή τη στιγμή σε 5 παιχνίδια δεν έχει σημειωθεί ούτε μια νίκη.

Για να γίνει ακόμα χειρότερη αυτή η επίδοση, η Ουγγαρία που συμπεριλαμβάνεται σε αυτό το γκρουπ, κατάφερε να σοκάρει την εθνική ομάδα της Αγγλίας και να πάρει δυο νίκες, με πιο εμφατική φυσικά αυτή με τα τέσσερα τέρματα στο «Γουέμπλεϊ», στην εφιαλτική βραδιά των Άγγλων την 14η του Ιούνη.

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ στο Μουντιάλ του 2018, σε ένα τουρνουά που κανείς δεν περίμενε τίποτα από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας, κατάφερε να γίνει iconic μορφή. Ο «άνθρωπος με το γιλέκο», το οποίο μάλιστα έκανε σήμα κατατεθέν και οι οπαδοί άρχισαν να το φορούν στην εξέδρα για να του δείξουν την εκτίμησή τους, αρχίζει και χάνει σημαντικό έδαφος στο κομμάτι της εμπιστοσύνης του κόσμου.

Όσα έχουν συμβεί στο φετινό Nations League έχουν αφήσει πολύ πίσω όσα κατάφερε η εθνική ομάδα της Αγγλίας στο εξ αναβολής Euro του 2021, όπου έφτασε μέχρι και τον μεγάλο τελικό και ηττήθηκε στα πέναλτι από την Ιταλία. Βέβαια, ελάχιστα διαστήματα των αγώνων ήταν εκείνα που χαρακτηρίστηκαν εντυπωσιακά από πλευράς Άγγλων, ωστόσο, αν ερχόταν το τρόπαιο, ουδείς θα θυμόταν τον τρόπο. Πάντοτε το αποτέλεσμα μετράει σε αυτές τις καταστάσεις.

Τώρα, ο ομοσπονδιακός κόουτς βλέπει την μεγάλη πλειοψηφία των υποστηρικτών της Αγγλίας να μην του δίνει άλλο χρόνο, τη στιγμή που ο Ντέκλαν Ράις ουσιαστικά τον υποστήριξε για τη δουλειά που γίνεται στο προπονητικό κέντρο St. George's.

«Θα έρθουν τα γκολ και οι καλές εμφανίσεις. Στις προπονήσεις σκοράρουμε όλοι σαν να το κάνουμε απλά για διασκέδαση. Η ήττα από την Ιταλία ήρθε με μια φάση και ένα γκολ που πέτυχαν οι αντίπαλοι. Νομίζω γενικότερα είχαμε τον έλεγχο» είπε ο χαφ της Γουέστ Χαμ.

Η αλήθεια, πάντως, αναφέρει ότι η Αγγλία τα τελευταία 450+ αγωνιστικά δεν έχει σκοράρει σε κανονική ροή αγώνα και το σερί των πέντε αναμετρήσεων δίχως νίκη είναι το χειρότερο έπειτα από 22 χρόνια!

Την τελευταία φορά που τα «τρία λιοντάρια» είχαν τέτοιο αριθμό αγώνων δίχως θετικό αποτέλεσμα, το ημερολόγιο έγραφε 2000. Από το παιχνίδι του αποκλεισμού στα γκρουπ του Euro εκείνης της χρονιάς, μέχρι και το τελευταίο φιλικό παιχνίδι του έτους με την Ιταλία (ξανά ήττα 1-0), τα παιχνίδια που περιλαμβάνονταν σ' εκείνο το κακό σερί ήταν:

Euro 2000: Αγγλία – Ρουμανία 2-3

Φιλικό: Γαλλία – Αγγλία 1-1

Προκριματικά Μουντιάλ 2002: Αγγλία – Γερμανία 0-1

Προκριματικά Μουντιάλ 2002: Φινλανδία – Αγγλία 0-0

Φιλικό: Ιταλία – Αγγλία 1-0