Το κορυφαίο πρωτάθλημα χρειάζεται απαραίτητα και κορυφαίο VAR! (vids)

Η 6η αγωνιστική της Premier League έλαβε τέλος και μεγάλη είναι η συζήτηση που γίνεται στην Αγγλία για ορισμένες αποφάσεις του VAR. Άλλοι λένε πως αδικήθηκε η Άρσεναλ, άλλοι πως ευνοήθηκαν η Τσέλσι και η Μάντσεστερ Σίτι, αλλά όπως και να δει κανείς την συζήτηση, το δεδομένο είναι ένα… Πως το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, χρειάζεται και κορυφαίο VAR.



Το κορυφαίο πρωτάθλημα χρειάζεται απαραίτητα και κορυφαίο VAR! (vids)

Μιλάμε για το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Ένα πρωτάθλημα που περιλαμβάνει τη Μάντσεστερ Σίτι, που μετρά 4 τίτλους την τελευταία πενταετία και έναν χαμένο τελικό του Champions League, την Λίβερπουλ που έχει καταφέρει να πάει πάνω από 92+ βαθμούς σε δύο περιπτώσεις και να μην το κατακτήσει, την παραδοσιακή δύναμη που λέγεται Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τα τρία club του Λονδίνου, με διαφορετική ιστορία το κάθε ένα.

Μην ξεχνάμε πως η Τσέλσι είναι η προπέρσινη πρωταθλήτρια Ευρώπης, μην ξεχνάμε την βελτίωση της Άρσεναλ την τελευταία διετία, την Τότεναμ του Αντόνιο Κόντε, αλλά και τις πορείες ομάδων, πλην Big 6 στην Ευρώπη, όπως τη Γουέστ Χαμ και τη Λέστερ.

Ένα πρωτάθλημα, του οποίου οι ομάδες δαπάνησαν σχεδόν δύο δισεκατομμύρια για μεταγραφές. Ένα πρωτάθλημα, που απαρτίζεται από τη Νότιγχαμ των 21 μεταγραφών, την Έβερτον του Φρανκ Λάμπαρντ, την Άστον Βίλα του Στίβεν Τζέραρντ, τη Φούλαμ που κατάφερε… ανεβαίνοντας να πάρει τον Λένο και τον Γουίλιαν, την απίθανη Μπράιτον του Γκρέιαμ Πότερ και τη Μπόρνμουθ που έφερε ένα ματς «τούμπα», δίχως προπονητή, κόντρα στη Νότιγχαμ Φόρεστ με το ρεκόρ προσθαφαιρέσεων.

Ωστόσο, όλα αυτά δεν φτάνουν, προκειμένου η συζήτηση για το προϊόν να παραμείνει στο έμψυχο δυναμικό του. Διότι υπάρχει στην ζωή μας και η τεχνολογία. O VAR. Ο Video Assistant Referee, που έχει ως στόχο να περιοριστούν τα λάθη και το άθλημα να γίνει όσο πιο πολύ δίκαιο γίνεται.

Σαφώς και η τεχνολογία δεν κάνει λάθος. Οι γραμμές στα οφσάιντ δεν θα είναι λανθασμένες. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε κάτι. Πως μπροστά από τις οθόνες κάθονται άνθρωποι και η δικαιοσύνη που θέλουν να επιδείξουν, ναι μεν είναι η πρόθεσή τους, αλλά δεν παύει να είναι… ατελής.

Το Σαββατοκύριακο που παρήλθε αποτελεί χαρακτηριστικό τεκμήριο. Διότι υπάρχουν πολλές αποφάσεις του VAR που έχουν συζητηθεί.

Ποιες είναι αυτές; Είναι το Σάββατο το μεσημέρι μία ενδεχόμενη κόκκινη κάρτα στον Φαν Ντάικ.

Είναι το γκολ του Κόαντι κόντρα στη Λίβερπουλ, για χάρη της Έβερτον, που αν και περιλαμβάνει… γραμμές, μοιάζει ακατανόητο.

Ακολούθησε η φάση του 90ου λεπτού στην αναμέτρηση της Τσέλσι με τη Γουέστ Χαμ. Οι «μπλε» προηγούνται με 2-1, τα «σφυριά» ισοφαρίζουν με τον Κορνέ, αλλά το γκολ ακυρώνεται για φάουλ στον Μεντί. Το ριπλέι δεν δικαιώνει απαραίτητα την απόφαση του διαιτητή και του VAR!

Περνάμε στην αναμέτρηση της Μάντσεστερ Σίτι. Ο κανονισμός λέει πως όταν ο βοηθός δεν είναι σίγουρος για την απόφασή του, δεν καταλογίζει οφσάιντ, αφήνει την φάση να εξελιχθεί και… βλέπουμε. Αυτό δεν συνέβη στο «Βίλα Παρκ». Οι γηπεδούχοι σκοράρουν, αλλά ο Κουτίνιο δεν προλαβαίνει να πανηγυρίζει. Το βράδυ μαθαίνει πως δεν ήταν εκτεθειμένος. Ουδεμία σημασία έχει. Η φάση τελείωσε νωρίς και το γκολ του δεν δύναται να ακυρωθεί.

Και φτάνουμε στην αναμέτρηση που ολοκλήρωσε την 6η αγωνιστική. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εναντίον Άρσεναλ. Οι «κανονιέρηδες» προηγούνται στο 12’, αλλά ο διαιτητής Τίρνι συμβουλεύεται το… κοντρόλ και του λένε να ελέγξει μόνος του ξανά την περίπτωση. Ο Έντεγκααρντ στην αρχή της φάσης μαρκάρει τον Έρικσεν. Ο διαιτητής πρέπει να κρίνει αν είναι ή όχι φάουλ. Εν τέλει το δίνει, με το τελικό 3-1 να κάνει τον Μικέλ Αρτέτα να αναφερθεί σε αυτό.

Τα πέντε παραδείγματά μας σαφώς και δεν αναιρούν την χρησιμότητα του VAR στην Αγγλία και σε κάθε πρωτάθλημα. Αλλά στο… κορυφαίο του πλανήτη, απαιτείται και κορυφαίο VAR. Εκεί που οι αποφάσεις να ακυρωθεί σωστά το γκολ του ΜακΆλιστερ ή του Ριτσάρλισον, δεν θα είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας.

Δημήτρης Μανάκος