European Super League χωρίς τους Άγγλους; Ό,τι και να λέει ο Γκαλιάνι, αυτό απλά δεν γίνεται!

Αν γυρίζαμε το χρόνο στο  1999, η πιο ακριβή μεταγραφή ήταν αυτή του Κρίστιαν Βιέρι  που εκείνη την εποχή κάθε 12 μήνες αλλάζοντας ομάδα γινόταν ο πιο ακριβός παίκτης στον κόσμο! Το φοβερό σε μία λίστα με τις πιο σημαντικές μεταγραφές εκείνο το καλοκαίρι καταδεικνύει αμέσως τη τεράστια διαφορά: η Serie A ήταν πανίσχυρη και η Premier League με μια μόλις παρουσία στις 20 κορυφαίες μετακινήσεις απλά φυτοζωούσε! 



European Super League χωρίς τους Άγγλους; Ό,τι και να λέει ο Γκαλιάνι, αυτό απλά δεν γίνεται!

Μόλις πριν από λίγες μέρες, ο κάποτε πανίσχυρος άντρας επί Μπερλουσκόνι στην Μίλαν, ο Αντριάνο Γκαλιάνι που τώρα «τρέχει» την Μόντσα έκανε μία ανοιχτή επίθεση στις αγγλικές ομάδες λέγοντας πως είναι αδιανόητο να έχουν τόσα λεφτά και να τα ξοδεύουν σε μεταγραφές και πρέπει άμεσα να προχωρήσει η λύση της ευρωπαϊκής Σουπερ Λίγκας χωρίς όμως να μπουν οι Άγγλοι! Τόνισε πως  δεν είναι δυνατόν η ομάδα του να παίρνει ανεβαίνοντας το ένα δέκατο τω χρημάτων που θα εισπράξει η Νότιγχαμ Φόρεστ και συνέχισε το…παραλήρημα του κατηγορώντας τους ιδιοκτήτες των αγγλικών συλλόγων για αθέμιτο ανταγωνισμό!

Θα ήταν πολύ διασκεδαστικό εάν δεν ακουμπούσε τα όρια της προσβολής της κοινής λογικής! Πίσω λοιπόν στα 1999, τότε που ο ίδιος ήταν ο άνθρωπος που έπαιρνε  τις αποφάσεις στη Μίλαν, το ιταλικό πρωτάθλημα ήταν το πιο δημοφιλές σε ολόκληρο τον πλανήτη, με τα καλύτερα τηλεοπτικά συμβόλαια, και φυσικά ξόδευαν οι σύλλογοι του Καμπιονάτο αλόγιστα για την εποχή, όταν οι Άγγλοι  δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν με εξαίρεση πιθανώς μόνο την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Μία ματιά σε εκείνον τον πίνακα, εξηγεί πάρα πολλά και αυτό κράτησε περίπου έως την κατάρρευση των διαφορετικών πλατφορμών σε Γερμανία κυρίως και Ιταλία και κα’ επέκταση και Ισπανία το 2002. Την ίδια εποχή και στην Ελλάδα είχαμε το περίφημο ξεπέταγμα και μετά κραχ του alpha digital που άλλαξε όλη την διαδικασία στο ελληνικό τοπίο των συνδρομητικών καναλιών. Ακόμα και στην Αγγλία εκείνη την εποχή η ITV με την δικιά της πλατφόρμα το ON digital έπεσε έξω και δημιούργησε τεράστιο κενό στην αγορά με πάμπολλες ομάδες στις κατηγορίες εκτός Premier League να φτάνουν στα όρια του κραχ!

Η μεγάλη διαφορά ωστόσο 20 χρόνια πριν ήταν ότι ολόκληρος ο μηχανισμός λειτούργησε μέσω Premier League, όπου οι ομάδες έπαιρναν αναλογικά τα ίδια λεφτά, από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Άρσεναλ που ήταν οι πιο δυνατές της εποχής και η Λίβερπουλ που ήταν πάντα εμπορική, με τις ομάδες που πάλευαν να αποφύγουν τον υποβιβασμό!

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο bnsports.gr