Ο Τιάγκο τραυματίστηκε και η Λίβερπουλ «τρέχει», για να μην… κυνηγάει στη συνέχεια τη Σίτι!

Χάνει λοιπόν για δύο και κάτι μήνες η Λίβερπουλ τον Τιάγκο Αλκάνταρα και το ζήτημα είναι αν θα αποκτηθεί κάποιος, πράγμα που μοιάζει αναγκαίο, αλλά και ο τρόπος που θα αφιχθεί στο «Άνφιλντ», μιας και άπαντες κάνουν λόγο για δανεικό ποδοσφαιριστή, με συμβόλαιο μικρής διάρκειας, μέχρι να γυρίσει ο Ισπανός. Στα δικά μου μάτια μοιάζει λάθος, αλλά δεδομένα η ομάδα του Κλοπ χρειάζεται ποδοσφαιριστή με τα χαρακτηριστικά του Τιάγκο, διότι αν δεν έρθει κάποιος με την ικανότητα μίας καλής κάθετης πάσας, αυτή θα είναι και η διαφορά των «κόκκινων» με τη Μάντσεστερ Σίτι του Κέβιν Ντε Μπρόινε! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Ο Τιάγκο τραυματίστηκε και η Λίβερπουλ «τρέχει», για να μην… κυνηγάει στη συνέχεια τη Σίτι!

Ο Τιάγκο Αλκάνταρα τίθεται εκτός τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο και μοιραία φέρνει στην επιφάνεια την ανάγκη απόκτησης ενός χαφ για τους «κόκκινους», πράγμα που έμοιαζε επιτακτικό από το καλοκαίρι, αν γινόταν αυτό που όλοι φανταζόμασταν.

Ο Ισπανός λοιπόν θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για το επόμενο τρίμηνο, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι θα αγωνιστεί ξανά από τα Χριστούγεννα και μετά εφόσον υπάρχει διακοπή για το Μουντιάλ.

Ο Τιάγκο, που έπαιξε μόλις 25 από τα 38 ματς πέρσι στο πρωτάθλημα και πρόπερσι 24, έτσι όπως θα εξελιχθεί η χρονιά θα είναι τυχερή η Λίβερπουλ αν τον έχει σε 20 παιχνίδια! Κάτι που επιβεβαιώνει δυστυχώς το ότι όσο επιδραστικός ποδοσφαιριστής είναι, άλλο τόσο επιρρεπής είναι σε τραυματισμούς.

Ο Τσάμπερλεϊν τραυματίστηκε πρώτος αλλά έτσι κι αλλιώς είναι αστείο να υπολογιζόταν, ο Κεϊτά επίσης είναι επιρρεπής και ο Μίλνερ έχει μεγαλώσει πολύ! Ο Χέντερσον δεν μπορεί πλέον να είναι καθοριστικός και έτσι παρά την συζήτηση ότι η Λίβερπουλ έχει αρκετούς χαφ, η πικρή αλήθεια είναι πως ούτε τον Βαϊνάλντουμ  αντικατέστησε φεύγοντας πέρσι. Και είναι σίγουρο πως την δουλειά που έκανε ο Ολλανδός, δεν την πήρε επάνω του κανείς άλλος παίκτης στην περσινή περίοδο.

Θα κινηθεί  συνεπώς για παίκτη; Αυτή η επιλογή πιθανώς να αποτελέσει το πιο κομβικό σημείο για την φετινή Λίβερπουλ, γιατί αν θεωρηθεί πως με μία λύση μπαλώματος, με κάποιον δανεικό, τα πράγματα θα βελτιωθούν, αντί να αποκτηθεί κάποιος που θα μπορέσει να γίνει σημείο αναφοράς, ας κοιτάξει απλώς τους παίκτες που απάρτιζαν το κέντρο της Μάντσεστερ Σίτι, το απόγευμα της Κυριακής, στο ματς με τη Γουέστ Χαμ.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, οι χαφ της Λίβερπουλ έχασαν 22 φορές την μπάλα στο πρώτο ημίωρο του παιχνιδιού. Ναι, είναι ένας αριθμός που ζαλίζει! Την ίδια ώρα, σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο εναντίον της Γουέστ Χαμ, οι παίκτες του Πεπ Γκουαρδιόλα στα χαφ έχασαν την μπάλα μόλις δύο φορές! Οι αριθμοί δε λένε πάντα την αλήθεια αλλά σε αυτήν την περίπτωση ήταν ξεκάθαρα η ιστορία του αγώνα και το πώς η νεοφώτιστη Φούλαμ  «μπλόκαρε» την Λίβερπουλ και πως η πρωταθλήτρια Σίτι ξεμπέρδεψε με συνοπτικές διαδικασίες, από μία έδρα που πέρυσι της στέρησε δύο βαθμούς και ήταν και… ικανοποιημένη.

Από αυτούς που υπάρχουν στην αγορά, η αλήθεια είναι ότι εγγυημένες λύσεις είναι ελάχιστες. Επειδή φαίνεται πως και ο Κλοπ έχει κολλήσει με τον Μπέλιγχαμ, αλλά δεν θα τον δώσει τώρα η Ντόρτμουντ αλλά και γενικά σπάνια θα κυκλοφορήσει κάποιο όνομα πριν αποκτηθεί, ελάχιστες περιπτώσεις μοιάζουν έτοιμες να ενσωματωθούν άμεσα και να αγωνιστούν με το στυλ και την ένταση που επιθυμεί ο Γερμανός.

Ο Βέλγος Τίλεμανς μοιάζει η καλύτερη περίπτωση, αφού τελειώνει το συμβόλαιό του σε ένα χρόνο και θα τον πουλούσε η Λέστερ σε περίπτωση που έπαιρνε περίπου 30 εκατομμύρια, από το να της φύγει χωρίς να μπει ούτε ευρώ στα ταμεία της. Υπάρχουν σαφέστατα ερωτηματικά σχετικά με το εάν μπορεί να αντέξει την ένταση σε αυτό το επίπεδο και τον τρόπο παιχνιδιού της Λίβερπουλ και οι σκάουτερ στο σύλλογο έχουν εκφράσει κάποιες ανησυχίες. Ωστόσο, από πλευράς αγωνιστικής κατάστασης και από πλευράς ηλικίας, είναι μία εξαιρετική περίπτωση

Ο Ματέους Νούνιες στη Σπόρτινγκ είναι μία άλλη περίπτωση επίσης ποδοσφαιριστής με όλα τα στοιχεία που χρειάζεται η Λίβερπουλ, με ερωτηματικό φυσικά το πόσο μπορεί να προσαρμοστεί αμέσως στις ανάγκες της Premier League. Προφανώς υπάρχει και η περίπτωση του Μπρούνο Φερνάντες βέβαια, που όταν ήρθε, νόμιζες ότι παίζει χρόνια στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Άλλη μία γερμανική λύση είναι ο Νόιχαους της Γκλάντμπαχ, με τις ενστάσεις για το χρόνο προσαρμογής φυσικά, να είναι και πάλι ανάλογες.

Όλα αυτά βέβαια είναι σχετικά, αφού εξαρτάται και πάλι από την διάθεση που θα δείξει η διοίκηση και φυσικά το τι θα απαιτήσει ο Κλοπ, για να καλύψει το κενό.

Εάν δεν προχωρήσει πάντως σε μία ενίσχυση στα χαφ, μπορεί να βρεθεί σε μία αντίστοιχη περίπτωση κρίσης, εάν κάποιος ακόμα τραυματιστεί, με εκείνη των κεντρικών αμυντικών, που τη διέλυσε κυριολεκτικά την σεζόν του 20 – 21, την περίπτωση υπεράσπισης του τίτλου που είχε κατακτήσει την περασμένη περίοδο με 99 βαθμούς.

Συνεπώς, το ζήτημα δεν είναι εάν χρειάζεται να φέρει παίκτη αλλά… ποιον και το θετικό της ιστορίας, μέσα στην όλη σύγχυση, είναι ότι ο τραυματισμός του Τιάγκο ήρθε σε ένα σημείο που επιτρέπει τις επόμενες δύο εβδομάδες οι κινήσεις να γίνουν λίγο πιο άνετα από το εάν συνέβαινε για παράδειγμα στα τέλη του μήνα.

Τι χάνει η Λίβερπουλ με τον Τιάγκο; Μία καλή κάθετη πάσα, την αλλαγή του ρυθμού όταν χρειάζεται και την ψυχραιμία του όταν βρίσκεται υπό πίεση. Αν το δει κάποιος ψυχρά, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει άλλος παίκτης στη νευραλγική θέση της μεσαίας γραμμής, με τέτοιου είδους χαρακτηριστικά, ώστε να περάσει πάσες σαν του Ντε Μπρόινε και του Γκιντογκάν στον Χάαλαντ και αν αυτό δεν αλλάξει με μία ποιοτική προσθήκη, πιθανώς θα φανεί και η διαφορά των δύο ομάδων στο φινάλε της Premier League!