Ζορζίνιο: Ο πόνος των πέναλτι με την Ιταλία τον άλλαξε και βγάζει κερδισμένη την Τσέλσι!

Η Τσέλσι δεν είχε κερδίσει από το 2017 την Έβερτον στο «Γκούντισον Παρκ» και ο Ζορζίνιο δεδομένα δεν έχει καλές αναμνήσεις, όταν βλέπει σε εκτέλεση πέναλτι τον Τζόρνταν Πίκφορντ απέναντί του. Και όμως. Το EURO τον ωρίμασε, το κλασσικό «αλματάκι» του αποτελεί πλέον δεύτερη επιλογή και το γκολ του κόντρα στα «ζαχαρωτά» είναι ο βασικός λόγος που οι Λονδρέζοι «έσπασαν» το αρνητικό τους σερί απέναντι στην ομάδα του Φρανκ Λάμπαρντ.  



Ζορζίνιο: Ο πόνος των πέναλτι με την Ιταλία τον άλλαξε και βγάζει κερδισμένη την Τσέλσι!

Γυρνάμε τον χρόνο πίσω. Στο περσινό καλοκαίρι και στο EURO 2020, όταν ο Ζορζίνιο παίρνει την μπάλα και οδεύει προς το τέρμα του Wembley, με χιλιάδες Άγγλους να τον αποδοκιμάζουν. Είναι η πιο κρίσιμη εκτέλεση. Σκοράρει και το τρόπαιο πηγαίνει στην Ιταλία, αστοχεί και το «θρίλερ» συνεχίζεται.

Η αίσθηση όλων είναι πως ο Ζορζίνιο δεν μπορεί να χάσει πέναλτι. Και όμως. Παίρνει τον χρόνο του, κάνει το κλασσικό «αλματάκι» και ο Τζόρνταν Πίκφορντ τον έχει καταλάβει. Δεν βιάζεται να διαλέξει γωνία, πέφτει όταν η μπάλα φεύγει από τα πόδια του Ιταλού και αποκρούει το πέναλτι, αρνούμενος να δώσει στην Ιταλία το δεύτερο EURO στην ιστορία της.

Εν τέλει, η «Σκουάντρα Ατζούρα» πανηγυρίζει δευτερόλεπτα μετά, αλλά ο Ζορζίνιο δύσκολα θα λησμονήσει το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι και την «λύτρωση». Ο καιρός περνά, ο Ιταλός χάνει ξανά πέναλτι με την Ιταλία κόντρα στη Βόρεια Μακεδονία, δηλώνει πως αυτό θα τον στοιχειώνει για πάντα, αλλά όταν βρίσκεται στην ίδια θέση με την φανέλα της Τσέλσι, είναι σχεδόν… άχαστος.

Μετρά 17 εύστοχα πέναλτι σε 19 εκτελέσεις, έχει πάψει να σκέφτεται αν θα κάνει το «αλματάκι» ή όχι, γίνεται απρόβλεπτος από τα «11» βήματα και ολοκληρώνει την περσινή σεζόν ως ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του, με γκολ μόνο με… πέναλτι.

Το καλοκαίρι περνά και η πρώτη αγωνιστική της Premier League είναι γεγονός. Και επειδή η μοίρα του ποδοσφαίρου είναι… τέτοια, ο Τσίλγουελ κερδίζει πέναλτι στο 53ο λεπτό του πρώτου μέρους κόντρα στην Έβερτον, στο «Γκούντισον Παρκ» και ο Ζορζίνιο στέκεται απέναντι στο «άσχημο» παρελθόν του. Πάλι με τον Πίκφορντ, την ώρα που ο Μίνα του μιλά και πιθανώς του θυμίζει πως την τελευταία φορά που το πλάνο ήταν ίδιο, ο Άγγλος γκολκίπερ ήταν ο νικητής.

Ο Ιταλός παραμένει ανεπηρέαστος. Αυτή την φορά σκοράρει δίχως… άλμα, διαλέγοντας την ίδια γωνία με αυτή στο ματς του Wembley. Γκολ για την Τσέλσι, πρώτο στη σεζόν για τον Ζορζίνιο, 18 στα 20 πέναλτι πλέον, με 90% ποσοστό επιτυχίας και δεύτερος στην ιστορία των «μπλε», αναλογικά με τα γκολ του με εύστοχες εκτελέσεις, έχοντας πλέον 19, έναντι 18 του Εντέν Αζάρ και 41 του Φρανκ Λάμπαρντ.

Κάπως έτσι, μπορεί να πει κανείς πως ίσως το περσινό «στραπάτσο» του έκανε καλό. Έπαψε να εκτελεί με… φαντεζί τρόπο, έχει την ουσία και ακόμη και αν επιλέξει να κάνει το «αλματάκι», έχει πλέον περισσότερες πιθανότητες να σκοράρει, γιατί οι γκολκίπερ δεν το… περιμένουν! Ο Ζορζίνιο άλλαξε και η Τσέλσι είναι ευνοημένη.

Το κέρδος της απέναντι στην Έβερτον ήταν… διπλό. «Έσπασε» το αρνητικό σερί που κρατούσε από το 2017 και ο Ζορζίνιο κέρδισε τα mind games του Μίνα, τον Πίκφορντ και το… παρελθόν του!

Δημήτρης Μανάκος