Ιστορική απόφαση από την UEFA: Εισάγει το ημιαυτόματο οφσάιντ στο Champions League!

Ακόμα μία τεχνολογία αιχμής αναμένεται να εισάγει η UEFA, καθώς όπως έγινε γνωστό το ημιαυτόματο οφσάιντ έρχεται στη ζωή μας και μάλιστα από το ερχόμενο Champions League!



 Ιστορική απόφαση από την UEFA: Εισάγει το ημιαυτόματο οφσάιντ στο Champions League!

Ύστερα από το goal line technology και το VAR ήρθε η στιγμή και για το ημιαυτόματο οφσάιντ να μπει στις ζωές μας! Όπως έγινε γνωστό η UEFA έχει πάρει την απόφαση να εισάγει άλλη μία πολύ σημαντική τεχνολογία αιχμής στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αυτή του ημιαυτόματου οφσάιντ και μάλιστα πολύ σύντομα καθώς θα το δοκιμάσει στον τελικό του UEFA Super Cup, με την προοπτική ότι θα χρησιμοποιηθεί στους ομίλους του Champions League.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μία δημιουργία της FIFA την οποία θα χρησιμοποιήσει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Κατά την λειτουργία του, θα γίνεται έλεγχος για οφσάιντ αυτόματα, χωρίς χειροκίνητο σχέδιο γραμμών από το VAR, με το αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο κατανοητό και απλοποιημένο όπως ακριβώς γίνεται και με το goal line technology.

«Αυτό το καινοτόμο σύστημα θα επιτρέψει στις ομάδες VAR να προσδιορίζουν τις καταστάσεις οφσάιντ γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια, ενισχύοντας τη ροή του παιχνιδιού και τη συνέπεια των αποφάσεων», δήλωσε ο επικεφαλής διαιτησίας της UEFA, Ρομπέρτο Ροζέτι.

Όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του; Η νέα τεχνολογική μέθοδος που εισάγεται στο ποδόσφαιρο από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ και μετά, θα εφαρμοστεί μέσω συγκεκριμένων αισθητήτων που θα βρίσκονται εσωτερικά στη μπάλα, αλλά και με τη χρήση 12 καμερών που θα υπάρχουν στο γήπεδο για να εξετάζουν τις κινήσεις των ποδοσφαιριστών.

Αμέσως το σήμα θα αποστέλλεται στον VAR και θα βλέπει στην οθόνη του αν υπήρξε οφσάιντ ή όχι σε δύσκολες φάσεις. Τόσο απλό. Μένει να δούμε αν αυτά θα ισχύσουν άμεσα και αν το επόμενο Champions League θα αλλάξει… εποχή!

Δημήτρης Μανάκος