Σίτι εναντίον Λίβερπουλ: Απλά ένα «επίσημο φιλικό» το οποίο δεν πρόκειται να δώσει στον νικητή τίποτα περισσότερο από μία εφήμερη χαρά!

Το Community Shield ΔΕΝ είναι κανονικός τίτλος αλλά ένα επίσημο φιλικό παιχνίδι με το οποίο απλά ανοίγει η σεζόν εδώ και 100 χρόνια στην Αγγλία! Ας ξεκινήσουμε από εκεί την κουβέντα γιατί κάθε χρόνο ακούω την ανοησία για το Σούπερ Καπ της Αγγλίας, άλλωστε έτσι το διαφημίζουν και τα κανάλια! Δεν χρειάζεται να έχεις κατακτήσει κάποιον τίτλο για να πάρεις μέρος, δεν υπάρχει παράταση πηγαίνει απευθείας στα πέναλτι και με τις έξι αλλαγές έως το 2019 πριν έρθει στη ζωή μας ο κορονοϊός δεν μπορούσε να μπει σοβαρή κουβέντα εάν όντως είναι ή όχι κανονικό ματς! Οπότε έτσι ας αντιμετωπίζεται ως ένα glorified friendly! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.    



Σίτι εναντίον Λίβερπουλ: Απλά ένα «επίσημο φιλικό» το οποίο δεν πρόκειται να δώσει στον νικητή τίποτα περισσότερο από μία εφήμερη χαρά!

Μέχρι το 1972 – 73 δεν έπαιζαν καν ο πρωταθλητής με τον κυπελλούχο, άλλα δύο ομάδες που διάλεγε η ομοσπονδία προκειμένου να γίνει το παιχνίδι και μάλιστα πολλές φορές δε γινόταν καν τον Αύγουστο αλλά μέσα στη σεζόν! Τις φορές που μια ομάδα κάνει double απλώς διαλέγει  κάποια άλλη όπως έγινε το 2019  με την Μάντσεστερ Σίτι η οποία αντιμετώπισε την Λίβερπουλ. Άλλες φορές προκαλείται η ομάδα που έχει παίξει στον τελικό του κυπέλλου, άλλες η δεύτερη της βαθμολογίας! 

Είτε έτσι είτε αλλιώς οι Άγγλοι δεν το μετράνε ως τίτλο - και δεν είναι στην νοοτροπία τους - όπως άλλωστε οι ίδιοι θεωρούν πως δεν είναι τίτλος ακόμα και τα παιχνίδια τύπου ευρωπαϊκού σούπερ Καπ! 

Αντίθετα το μετράνε οι προπονητές που έρχονται από την ηπειρωτική Ευρώπη, κύριο παράδειγμα ο Μουρίνιο ο οποίος βέβαια αν μπορούσε θα μετρούσε και το πόσες φορές έχει νικήσει τα παιδιά του στο σκάκι!

Μέχρι το 1974 το παιχνίδι δεν γινόταν καν στο Γουέμπλεϊ, με πρώτη φορά εκείνο τον Αύγουστο να αναμετρώνται οι κατά τεκμήριο καλύτερες ομάδες της εποχής: η Λιντς με τη Λίβερπουλ. 

Το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο, από ένα γκολ για κάθε ομάδα, η αναμέτρηση κρίθηκε στα πέναλτι υπέρ της Λίβερπουλ, αλλά το ματς έχει μείνει στην ιστορία πρώτον για την παρουσία του Μπράιαν Κλαφ στον πάγκο της Λιντς Γιουνάιτεντ σε εκείνες τις μοιραίες 44 μέρες που έμεινε στο Έλαντ Ρόουντ και για την αποβολή Μπρέμνερ και Κίγκαν που ηρθαν στα χέρια!

Μετά από εκείνο το ματς αποφασίστηκε ότι όταν υπάρχει ισοπαλία ο τίτλος, the shield δηλαδή, να μοιράζεται από έξι μήνες σε κάθε ομάδα!  

Αυτό συνέβη συνολικά 10 φορές, μέχρι και το 1991, ενώ έπειτα επέστρεψε και πάλι η διαδικασία των πέναλτι! Το γεγονός επίσης πως ο φετινός τελικός δε γίνεται καν στο Γουέμπλεϊ αλλά στην έδρα της Λέστερ επιβεβαιώνει και ό,τι συζητάμε σχετικά με το κατά πόσο μετράει η όχι το παιχνίδι για επίσημο! 

Ωστόσο αυτή η ιδιαιτερότητα του να κοντράρονται δηλαδή οι δύο ομάδες που είναι το σημείο αναφοράς των τελευταίων ετών, η πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι που έχει πάρει τέσσερις τίτλους την τελευταία πενταετία απέναντι στην μόνη ομάδα που της έχει στερήσει αυτή την χαρά και που έφτασε στην πηγή στην περσινή χρονιά χάνοντας τον τίτλο για έναν πόντο, την Λίβερπουλ, μας δίνει ένα ωραίο ορεκτικό αλλά τίποτα περισσότερο! 

Διαβάζοντας τα σχόλια στα διάφορα chats συνειδητοποιείς πως οι οπαδοί θέλουν μία νίκη σε ένα τέτοιο παιχνίδι αλλά προσφέρεται και η ευκαιρία να λες δεν έγινε και τίποτα που χάσαμε ειδικά αν αυτό συμβεί στα πέναλτι όπως είχε γίνει στην αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων τον Αύγουστο του 2019. 

Τότε είχε νικήσει η Σιτι αλλά η Λίβερπουλ στη σεζόν που ακολούθησε με το απίστευτο ξεκίνημα των 25 νικών σε 26 ματς είχε εξασφαλίσει από τα Χριστούγεννα το πρωτάθλημα! 

Με τις πολλές αλλαγές που έχουν το δικαίωμα να κάνουν και οι δύο προπονητές και με δεδομένο ότι έχουμε μία εβδομάδα ακόμα για το ξεκίνημα του πρωταθλήματος, καμιά από τις δύο ομάδες δεν είναι έτοιμη και απλά περιμένω να δω κάτι ενδιαφέρον! 

Τα τρία παιχνίδια μεταξύ των δύο ομάδων την περασμένη περίοδο πρόσφεραν όλα και γκολ και θέαμα. Τα δύο ματς του πρωταθλήματος τέλειωσαν ακριβώς με το ίδιο σκορ 2-2 και στον ημιτελικο του FA cup η Λίβερπουλ ήταν αυτή που νίκησε με 3-2. 

Η αίσθησή μου είναι ότι το παιχνίδι θα τελειώσει για μία ακόμη φορά ισόπαλο και θα έχουμε ξανά πέναλτι για να βγει νικητής! 

Η ερώτηση είναι απλή: Αυτός που θα νικήσει έχει την οποιαδήποτε αίσθηση πως γίνεται φαβορί για την σεζόν; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, και φυσικά είναι ένα τεράστιο όχι!

Εάν κάποιος πάρει τους βαθμούς των δύο ομάδων από την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος 2018-2019 μέχρι και την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος 2021-22 θα συνειδητοποιήσει ότι μεταξύ τους υπάρχει μονάχα ένας πόντος διαφορά! 

Είναι απίστευτο και η διαφορά από τον τρίτο και αυτους που ακολουθούν είναι χαοτική και έτσι θα μείνει και στην φετινή σεζόν.