Αγγλία – Σουηδία, η ρεβάνς του 1984, σε καλύτερο γήπεδο και με… ιστορική ενδεκάδα!

Λίγες ώρες απομένουν για να μάθουμε αν η Εθνική Αγγλίας θα καταφέρει να παρευρεθεί στον τελικό του EURO γυναικών 2022, με τις εμφανίσεις των «τριών Λιονταριών» να είναι μέχρι τώρα εξαιρετικές. Ο κακός «δαίμονάς» τους όμως, η Σουηδία, κάνει και πάλι την εμφάνισή της και μένει να δούμε αν η Αγγλία είναι ικανή να τον ξορκίσει! Αγγλία – Σουηδία, η ρεβάνς του 1984, σε καλύτερο γήπεδο και με… ιστορική ενδεκάδα!

Δέκα συνεχόμενες νίκες. Τέσσερις, σερί, ίδιες ενδεκάδες, πράγμα που δεν έχει λάβει χώρα ξανά σε φάση ομίλων του EURO από τότε που επί της ουσίας εισήχθησαν τα γκρουπ στην συζήτηση, από το 1997. Αυτό είναι η Εθνική Αγγλίας, η οποία έχει πραγματοποιήσει ένα εξαιρετικό EURO μέχρι τώρα και βρίσκεται μία «ανάσα» από την πρόκρισή της στον τελικό του θεσμού, με στόχο να κάνει ό,τι δεν έκανε το 1984.

Να το κατακτήσει δηλαδή. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για να έχει την δυνατότητα να δοκιμάσει την τύχη της, είναι να ξορκίσει τον κακό της «δαίμονα». Ο λόγος για την Σουηδία, η οποία αποτελεί και την χώρα που έχει κερδίσει περισσότερες φορές τα «τρία Λιοντάρια», από κάθε άλλη ομάδα, πλην της Γερμανίας. Πώς αλλιώς μπορούν να ερμηνευτούν άλλωστε οι 15 ήττες της Αγγλίας από την Σουηδία (21 από την Γερμανία) και οι μόλις τρεις δικές της επικρατήσεις σε 26 ματς, σε όλες τις διοργανώσεις;

Κάπως έτσι, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δύσκολο είναι το επικείμενο ματς για την ομάδα της Αγγλίας. Για να αντλήσει ενέργεια και πίστη, η προπονήτριά της, Βίγκερμαν, μπορεί να δείξει στις αθλήτριές της τι συνέβη στον τελικό του πρώτου EURO γυναικών, το 1984!

Τότε που ο τελικός χωριζόταν σε δύο παιχνίδια και το γήπεδο, μακριά από το Λούτον, βρισκόταν σε τραγική κατάσταση. Στο πρώτο επικράτησαν οι Σουηδέζες με 1-0, με κεφαλιά της Πία Σούντχεϊτζ, στο δεύτερο ισοφάρισαν τον τελικό με γκολ της Καρλ οι Αγγλίδες και το τρόπαιο κρίθηκε στα πέναλτι, με την Σουηδία να κερδίζει με 4-3 και να γίνεται η πρώτη πρωταθλήτρια στην Ευρώπη!

Δημήτρης Μανάκος