Ντέρμπι… Βορείου Λονδίνου στην κορυφή των μεταγραφών, μπήκε «σφήνα» η Λιντς ανάμεσα σε Σίτι και Λίβερπουλ!

Δεν έχουμε μπει καν στον Αύγουστο. Αυτό σημαίνει πως έχουμε τουλάχιστον ένα μήνα ώστε να αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα της μεταγραφικής περιόδου. Ωστόσο, αν περιορίσουμε την κουβέντα σε όσα έχουμε δει μέχρι τώρα από τις ομάδες της Premier League, η Άρσεναλ βρίσκεται στην κορυφή και η Τότεναμ ακολουθεί. Όσον αφορά τις Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ; Είναι στην 3η και την 5η θέση, με την Λιντς να τις χωρίζει!



Ντέρμπι… Βορείου Λονδίνου στην κορυφή των μεταγραφών, μπήκε «σφήνα» η Λιντς ανάμεσα σε Σίτι και Λίβερπουλ!

Προφανώς και κάθε σύλλογος της Premier League κινείται στο μεταγραφικό παζάρι ανάλογα με τις ανάγκες του. Αυτό μας κάνει να αντιληφθούμε πως η τέσσερις φορές πρωταθλήτρια Αγγλίας σε μία πενταετία, Μάντσεστερ Σίτι, έχει λιγότερες ανάγκες από την Άρσεναλ που αν και οριακά, δεν πρόλαβε να μπει στην τετράδα.

Το ίδιο συμβαίνει και με την Λίβερπουλ. Την ομάδα που πέτυχε συνολικά εννέα γκολ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δίχως να δεχθεί κανένα και τον σύλλογο που έχασε το πρωτάθλημα στον έναν βαθμό, στην τελευταία αγωνιστική, έχοντας συγκεντρώσει 92 πόντους.

Συνεπώς, είναι πολύ λογικό τόσο η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα, όσο και αυτή του Γιούργκεν Κλοπ να προβούν σε περιορισμένες κινήσεις, με στόχο να διατηρήσουν την… τελειότητα του ρόστερ τους και να προσθέσουν ορισμένες πινελιές, που ενδεχομένως θα διαφοροποιούσαν την περσινή σεζόν τους.

Κάπως έτσι, ο Πεπ επέλεξε να πάρει τον Έρλινγκ Χάαλαντ και να αποδεχθεί τις τάσεις φυγής του Γκαμπριέλ Ζεσούς. Τι σημαίνει αυτό; Πως για πρώτη φορά θα έχει κανονικό σέντερ φορ στην διάθεσή του, με στόχο ο Νορβηγός να γίνει μόλις ο 3ος παίκτης στην καριέρα του που θα αναδειχθεί πρώτος σκόρερ πρωταθλήματος, υπό τις οδηγίες του. Οι άλλοι δύο; Ο Λιονέλ Μέσι και ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι!

Από εκεί και πέρα, αγόρασε τον Κάλβιν Φίλιπς από την Λιντς, έναντι σχεδόν 50 εκατομμυρίων, ώστε να «βουλώσει» την τρύπα που δημιούργησε η αποχώρηση του Φερναντίνιο, πήρε τον Χούλιαν Άλβαρες για δεύτερο σέντερ φορ και στοχεύει στην απόκτηση του Μαρκ Κουκουρέγια από την Μπράιτον, για να αντικαταστήσει τον Ζιντσένκο.

Όλα αυτά κοστολογούνται με ένα εκατομμύριο και 100.000 περισσότερες από τα 100! Πρακτικά δηλαδή, η Μάντσεστερ Σίτι ξόδεψε 10 εκατομμύρια πιο πολλά από την Λίβερπουλ, που πήρε τον Ντάργουϊν Νούνιες και συμβιβάστηκε με την αποχώρηση του Σαντιό Μανέ, πήρε τον Καρβάλιο, που δεν πρόλαβε τον Ιανουάριο και τον Κάλβιν Ράμσεϊ.

Προσεκτικές λοιπόν κινήσεις, με τον Γιούργκεν Κλοπ να δηλώνει πως αν δεν αποχωρήσει κάποιος ακόμη, το ρόστερ έκλεισε. Άπαντες κάνουν προετοιμασία, η έναρξη της Premier League είναι σε 10 ημέρες και οι «κόκκινοι» μοιάζουν έτοιμοι να κατακτήσουν ό,τι δεν μπόρεσαν πέρυσι.

Αναφερθήκαμε στην 3η και την 5η ομάδα, αναλογικά με τα έξοδα των μεταγραφών. Ποια είναι η δυάδα και ποια ομάδα έχει μπει ανάμεσα τους στον πίνακα των δαπανών, για το καλοκαίρι του 2022;

Στην κορυφή βρίσκεται και πάλι η Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα, η οποία έχει πραγματοποιήσει πέντε προσθήκες, εκ των οποίων οι τρεις θα βρίσκονται πιθανότατα στο αρχικό σχήμα. Ο Ζιντσένκο, ο Γκαμπριέλ Ζεσούς και ο Φάμπιο Βιέρα, που δεδομένα θα έχει ρόλο στην επικείμενη σεζόν των «κανονιέρηδων», με τους Ματ Τέρνερ και Μαρκίνιος να συμπληρώνουν την πεντάδα.

Κάπως έτσι, η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην εν λόγω λίστα, με 121,5 εκατομμύρια να έχουν βγει από το σακούλι της και τις μεταγραφές της να μην έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Όσον αφορά την δεύτερη θέση, η Τότεναμ του Αντόνιο Κόντε κοντράρει την Άρσεναλ, με έξι λιγότερα εκατομμύρια να έχουν τεθεί προς διάθεση για αγορές. Και αυτό διότι, δύο  από όσους προσέθεσε στο ρόστερ της ήταν ελεύθεροι.

Ο λόγος για τους Πέρισιτς και Φόρστερ, με τους «spurs» να πληρώνουν για τη μεταγραφή του Ριτσάρλισον, του Μπισούμα και του Σπενς, με τον Λενγκλέ να αποτελεί την τελευταία προσθήκη, με τη μορφή δανεισμού από τη Μπαρτσελόνα.

Ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου λοιπόν στην κορυφή, ακολουθεί η Μάντσεστερ Σίτι, για να συμπληρώσει την τετράδα του… Champions League η Λιντς! Ναι, η ομάδα του Τζέσι Μαρτς, η οποία πλην των Αμερικάνων που απέκτησε, έστρεψε την προσοχή της και προς… Γερμανία μεριά.

Πήρε τον Σινιστέρα, τον Άαρονσον και τον Τάιλερ Άνταμς, έκανε την κίνησή της με τον Ρόκα και επί της ουσίας ξόδεψε σχεδόν όσα άντλησε από τις αποχωρήσεις των Ραφίνια για την Μπαρτσελόνα και Κάλβιν Φίλιπς για τη Μάντσεστερ Σίτι. Πώς μας φαίνεται το ρόστερ της Λιντς; Μοιάζει να ανέβηκε το επίπεδο της ομάδας συνολικά, ακόμη και αν ο απόλυτος σταρ της αποφάσισε να μεταβεί στη La Liga και να προπονείται υπό τις οδηγίες του Τσάβι!

Τέλος, στην 5η θέση, όπως είπαμε, βρίσκεται η Λίβερπουλ και έπονται η Τσέλσι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που δεν έχουν εντυπωσιάσει. Η πρώτη μεταγραφή του Τοντ Μποέλι ήταν ο Ραχίμ Στέρλινγκ, με τον Κουλιμπαλί να ακολουθεί, ενώ οι «κόκκινοι διάβολοι» κινήθηκαν… ολλανδικά και συμφώνησαν με Έρικσεν (ελεύθερος), Λισάντρο Μαρτίνες και Μαλάσια, με φόντο την χρησιμοποίηση όλων στην βασική τους ενδεκάδα.

Αναλυτικά, το κόστος των μεταγραφών του Big 6 και της… Λιντς:

Άρσεναλ: 121,5 εκατομμύρια

Τότεναμ: 115 εκατομμύρια

Μάντσεστερ Σίτι: 101,1 εκατομμύρια

Λιντς: 95,4 εκατομμύρια

Λίβερπουλ: 91,5 εκατομμύρια

Τσέλσι: 81,5 εκατομμύρια

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: 72 εκατομμύρια

Έχουμε λοιπόν νικητή μετά από 50+ μέρες στο μεταγραφικό παζάρι. Την Άρσεναλ, που συνεχίζει να εντυπωσιάζει και να αποπνέει υγεία, με την Τότεναμ να την ακολουθεί και την Λιντς να χωρίζει τις Σίτι και Λίβερπουλ. Θα αλλάξουν τα δεδομένα; Είτε ναι, είτε όχι, η κορυφή των «κανονιέρηδων» μοιάζει πως θα μείνει αναλλοίωτη, έχοντας όμως ως επιδίωξη πλέον, την κεφαλαιοποίηση των χρημάτων και την επιστροφή στο Champions League και όχι απλώς μία βελτίωση, που θα τους αναγκάσει να ξοδέψουν και πάλι, του χρόνου, τέτοια εποχή!

Δημήτρης Μανάκος