Άρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν κοινούς στόχους, αλλά όχι τις ίδιες ανάγκες!

Ιδιαίτερα ενεργές στο μεταγραφικό παζάρι δείχνουν τόσο η Άρσεναλ, όσο και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τους «κανονιέρηδες» να έχουν ολοκληρώσει… σχεδόν το ρόστερ της επόμενης περιόδου και τους «κόκκινους διαβόλους» να εργάζονται… σκληρά, θέτοντας υψηλούς στόχους. Οι επιθυμίες τους ταυτίζονται, όσον αφορά την ενίσχυση, όμως οι ανάγκες τους μοιάζουν εκ διαμέτρου αντίθετες!



Άρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν κοινούς στόχους, αλλά όχι τις ίδιες ανάγκες!

Πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές ομάδες. Μιλάμε για την Άρσεναλ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δύο συλλόγους που πρόπερσι το καλοκαίρι είχαν τεράστια βαθμολογική απόσταση και φέτος οι ρόλοι αντιστράφηκαν, δίχως αυτό να είναι αναμενόμενο.

Τι εννοούμε με αυτό; Πως πριν από δύο καλοκαίρια, οι «κόκκινοι διάβολοι» τερμάτιζαν στην 2η θέση, με ρεκόρ ανατροπών, αήττητοι εκτός έδρας και ανανέωναν το συμβόλαιο του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, μετά το χαμένο τελικό του Europa League με την Βιγιαρεάλ, και οι «κανονιέρηδες» στήριζαν δίχως μεγάλη… αισιοδοξία τον Μικέλ Αρτέτα.

Ο Ισπανός αποτέλεσε άλλωστε τον πρώτο προπονητή τους στον 21ο αιώνα, που δεν τους οδήγησε σε ευρωπαϊκή έξοδο. Δεν είναι εύκολη προφανώς η διαχείριση μίας τέτοιας αποτυχίας. Και όμως. Ένα καλοκαίρι μετά, οι αγωνιστικές τους διαφορές είναι τεράστιες.

Ο Μικέλ Αρτέτα κέρδισε νέο συμβόλαιο, εντυπωσίασε με το οικοδόμημα που παρουσίασε και η Άρσεναλ έχασε για μία… νίκη την επιστροφή στο Champions League και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μπήκε χάρη στην επικράτηση της Μπράιτον επί της Γουέστ Χαμ στην τελευταία αγωνιστική της Premier League, στο… Europa League.

Τα εσωτερικά της προβλήματα είναι μεγάλα, ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ αποχώρησε από την ομάδα μετά την «βαριά» ήττα με 4-1 από την Γουότφορντ, ο Ραλφ Ράνγκνικ που τον διαδέχθηκε, δεν έπεισε και ο Έρικ Τεν Χαγκ καλείται να επαναφέρει τους «κόκκινους διαβόλους» στον σωστό δρόμο.

Οι μεταγραφικοί στόχοι της Άρσεναλ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό. Για την ακρίβεια, συμπίπτουν. Οι «κανονιέρηδες» έχουν ανακοινώσει τον Φάμπιο Βιέρα, έχουν «κλείσει» τον Γκαμπριέλ Ζεσούς και πήραν και τον Ματ Τέρνερ και η Γιουνάιτεντ του Ολλανδού προπονητή, «παλεύει» για το «μπαμ» με τον Φρένκι Ντε Γιονγκ, μετά τη συμφωνία με τον Μαλάσια.

Παράλληλα, στόχοι και των δύο ομάδων είναι ο Γιούρι Τίλεμανς της Λέστερ και ο Λισάντρο Μαρτίνες του Άγιαξ. Στην πρώτη περίπτωση δείχνει να προηγείται η Άρσεναλ, ενώ στη δεύτερη, η Γιουνάιτεντ μοιάζει να είναι αυτή που έχει τον πρώτο λόγο.

Το ερώτημα όμως είναι αν πρέπει και οι δύο να κινηθούν για την απόκτηση αυτών των δύο ονομάτων… Δηλαδή, αυτό που λείπει από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι ένας στόπερ που μπορεί να παίξει και ως αριστερός οπισθοφύλακας; Δύσκολο… Ο Χάρι Μαγκουάιρ δεν είναι προς πώληση, ο Βαράν θα είναι και πάλι βασικός, ο Λίντελοφ βρίσκεται στο ρόστερ και οι Μπεϊγί – Τζόουνς, πιθανότατα δεν θα συμπεριλαμβάνονται καν στην ομάδα της επόμενης περιόδου. Στο αριστερό άκρο υπάρχει πλέον και ο Μαλάσια και κάπως έτσι, ο κεντρικός αμυντικός του Άγιαξ, μοιάζει ολίγον τι… περιττός.

Ωστόσο, έχουν αποχωρήσει ο Μάτιτς και ο Μάτα, όπως και ο Τζέσι Λίνγκαρντ, ενώ αμφίρροπη είναι η κατάσταση με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, που αν επίσης πει «αντίο», το κενό στην κορυφή της επίθεσης, είναι τεράστιο.

Από την άλλη η Άρσεναλ, δεδομένα χρειάζεται έναν ποδοσφαιριστή στο στυλ του Τίλεμανς, αλλά όχι απαραίτητα κάποιον για την θέση του αριστερού μπακ. Φυσικά, η εν λόγω άποψη τεκμηριώνεται από το αν ο Κίραν Τίρνι είναι υγιής. Διότι αν ο Σκωτσέζος λείψει και πάλι από το 42% των αγώνων της ομάδας του Αρτέτα, μία καλή λύση για την ίδια θέση, είναι απαραίτητη. Και ο Μαρτίνες θα μπορούσε να αποτελέσει μία τέτοια!

Συνεπώς, και οι δύο χρειάζονται έναν καλό στόπερ, που μπορεί να αγωνιστεί και στο αριστερό άκρο της άμυνας, με την Άρσεναλ περισσότερο, αλλά η βασική τους έλλειψη είναι στη νευραλγική μεσαία γραμμή.

Κοινοί στόχοι λοιπόν για Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ, παρόμοιες βλέψεις, διαφορετικά κενά και άλλες απαιτήσεις. Η ερώτηση είναι απλή. Τίλεμανς και Μαρτίνες θα έπαιζαν και οι δύο βασικοί, σε μία από τις δύο;

Δημήτρης Μανάκος