Φρανκ Λάμπαρντ: Οι πέντε στιγμές μίας… μπλε καριέρας, που δεν θα ξεχαστούν ποτέ από την Τσέλσι! (vid)

Τα 44 του χρόνια «κλείνει» σήμερα ο Φρανκ Λάμπαρντ και η αλήθεια είναι πως όσες λέξεις και να γραφτούν για τον «θρύλο» της Τσέλσι, δεν θα είναι αρκετές. Τα έζησε όλα στο «Στάμφορντ Μπριτζ», τα πήρε όλα με την αγαπημένη του ομάδα και επί της ουσίας δεν την άφησε ποτέ. Ακόμη και όταν έφυγε, η καρδιά του χτυπούσε σε ρυθμούς… Λονδίνου.



Φρανκ Λάμπαρντ: Οι πέντε στιγμές μίας… μπλε καριέρας, που δεν θα ξεχαστούν ποτέ από την Τσέλσι! (vid)

Μιλάμε για έναν άνθρωπο που έζησε με την Τσέλσι, όσα άλλοι μπορεί να μην μπορέσουν να δουν ποτέ τους. Γιατί το λέμε αυτό; Διότι ο σύλλογος μεγάλωσε με τον Φρανκ Λάμπαρντ ως ακρογωνιαίο λίθο. Δεν βρέθηκε σε αυτόν στην κορυφαία στιγμή της ιστορίας του, αλλά τον έκανε να φτάσει σε αυτήν. Ο Λάμπαρντ έφτιαξε μία άλλη Τσέλσι δηλαδή, δεν την παρέλαβε έτοιμη.

Με τον Άγγλο ως κορυφαίο σκόρερ και με αυτόν, τον Τέρι και τον Τσεχ ως αρχηγούς της ομάδας, την στιγμή που ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς δυσκολευόταν να εμπιστευτεί και την… σκιά του. Βασίστηκε σε αυτούς και ο «Φράνκι» μεγάλωσε ποδοσφαιρικά στο Λονδίνο. Εκεί όπου έδωσε 647 παιχνίδια με την φανέλα των «μπλε» και όσα χρόνια και αν περάσουν, δεν θα ξεχαστεί ποτέ από τον κόσμο της ομάδας.

Οι λόγοι είναι πολλοί. Αλλά διαλέξαμε πέντε εξ’ αυτών. Πέντε βασικά «κλικ» στην καριέρα του Φρανκ Λάμπαρντ. Μία καριέρα με πολλές κατακτήσεις τίτλων, βραβεία κορυφαίου σκόρερ, ρεκόρ, κλάματα και ένα γκολ λιγότερο, σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, από όσα έπρεπε να του αποδοθούν. Ας τα βάλουμε όμως σε μία σειρά…

 

 

Προφανώς και στην κορυφή τοποθετείται το Champions League του 2012! Εκεί που ο Άγγλος έπαιξε στα 12 από τα 13 ματς της ομάδας του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και ήταν ο captain από την προημιτελική φάση και έπειτα, δίχως να χάσει λεπτό συμμετοχής στα τέσσερα τελευταία ματς!

Έπαιξε και στα δύο ματς της επικής πρόκρισης επί της Μπαρτσελόνα, σε ολόκληρο τον τελικό με την Μπάγερν Μονάχου στο Μόναχο και σκόραρε το 3ο πέναλτι στην διαδικασία της «ρώσικης ρουλέτας».

Εν τέλει, το τρόπαιο βάφτηκε «μπλε» και η μεγαλύτερη φιλοδοξία του Άγγλου, πραγματοποιήθηκε στα 34 του χρόνια. Δύο έτη πριν βάλει τέλος στην πλούσια καριέρα του στο «Στάμφορντ Μπριτζ».

Στην δεύτερη θέση μίας ιεραρχίας που αυτομάτως αδικεί κάτι… άλλο, περνάνε τα γκολ και τα ρεκόρ! Πολλοί τον συγκρίνουν με τον Στίβεν Τζέραρντ, πολλοί συγκρίνουν τους αριθμούς του με τις ασίστ του Άγγλου της Λίβερπουλ, αλλά η αλήθεια είναι πως ο Λάμπαρντ κατάφερε κάτι που μένει να δούμε ποιος θα το ξεπεράσει.

Έγινε ο πρώτος μέσος στην ιστορία της Premier League με over 150 γκολ και ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του, από καταβολής ίδρυσής της! Τον Μάιο του 2013 βρήκε δίχτυα δις κόντρα στους «βίλανς», ξεπέρασε τον Μπόμπι Τάμπλινγκ και έφτασε τα 204 γκολ με την Τσέλσι.

Εν τέλει σταμάτησε στα 210 και τις 149 ασίστ. Μιλάμε δηλαδή για 319 φορές που είτε σκόραρε, είτε συνέβαλλε με την πάσα του σε τέρμα της ομάδας του. Συνεπώς, στο 50% των αναμετρήσεων που φόρεσε τα «μπλε», ο Λάμπαρντ βοηθούσε και ουσιαστικά την Τσέλσι. Τρελό…

Περνάμε στην πιο συγκινητική του στιγμή. Πριν από 15 χρόνια, τον Απρίλιο του 2008, η Τσέλσι έπαιζε την πρόκρισή της στον τελικό του Champions League απέναντι στην Λίβερπουλ. Η κατάσταση ήταν οριακή, το «Στάμφορντ Μπριτζ» αναζητούσε έναν ήρωα και το δίδυμο «Λάμπαρντ – Ντρογκμπά», έκανε την εμφάνισή του!

Ο Άγγλος έκανε το 2-1 στο 97ο λεπτό, ο επιθετικός των «μπλε» έκανε το 3-2 και η πρόκριση ήταν γεγονός! Ωστόσο, η στιγμή που έλαβε χώρα επτά λεπτά μετά τα 90’, δεν συγκρίνεται. Ο Λάμπαρντ ευστοχεί και… λυγίζει. Η μαμά του έχει φύγει από την ζωή πριν από  μερικές ημέρες και ο Άγγλος της αφιερώνει, με τεράστια δύναμη ψυχής, τον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό της Τσέλσι, στον 21ο αιώνα!

Μετά από μία τόσο δυνατή στιγμή, τι μπορεί να συγκριθεί μαζί της; Σίγουρα όχι μία «ληστεία». Διότι, μόνο έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς την αναμέτρηση της Αγγλίας με την Γερμανία, στο Μουντιάλ του 2010, με τα «πάντσερ» να προκρίνονται, αλλά τους φίλους των «τριών Λιονταριών» να αντιλαμβάνονται καλύτερα από τον κάθε ένα, τον λόγο που το VAR μπήκε στο ποδόσφαιρο.

Ο Λάμπαρντ ισοφάρισε σε 2-2 στο 38ο λεπτό με φοβερό σουτ εκτός περιοχής, «κρεμώντας» τον Νόιερ, αλλά το γκολ δεν μέτρησε ποτέ. Οι αντιδράσεις ήταν… ακραίες, αλλά το τελικό 4-1 της Γερμανίας και η πρόκρισή της έναντι των Άγγλων επισκίασε τα πάντα. Ο Λάμπαρντ πάντως, δύσκολα θα το ξεχάσει!

Και φτάνουμε στο τέλος. Στον επίλογο. Μετά από ανεπανάληπτες στιγμές στο Λονδίνο, αποφασίζει να αποχωρήσει, τον Μάιο του 2014. Το τελευταίο του ματς το δίνει απέναντι στη Νόριτς, στο αγαπημένο του γήπεδο, λήγει 0-0 και η κλεψύδρα τελειώνει. Ο Λάμπαρντ αποχωρεί, αλλά δεν μπορεί να φανταστεί την καριέρα του μακριά από το «Νησί».

Υπογράφει μονοετές συμβόλαιο με τη Μάντσεστερ Σίτι και εντάσσεται στο ρόστερ των «πολιτών». Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, αισθάνεται αμήχανα. Σκοράρει κόντρα στην Τσέλσι στο «Έτιχαντ», ισοφαρίζει το γκολ του Σίρλε και δεν πανηγυρίζει. Κάνει το μισό Μάντσεστερ χαρούμενο, αλλά είναι ψύχραιμος. Πώς να χαρείς, όταν η αγαπημένη σου ομάδα άλλωστε, δεν κερδίζει εξαιτίας σου;

Το οριστικό τέλος στην καριέρα του μπαίνει το καλοκαίρι του 2016, με την φανέλα της Νιου Γιορκ Σίτι και η μοίρα του παίζει ιδιαίτερο παιχνίδι. Χάνει δύο ματς από την Τορόντο, όπως είχε χάσει και τα δύο πρώτα του επαγγελματικά παιχνίδια, σύμφωνα με το transfermarkt, που έκριναν τίτλο, από την Λίβερπουλ, στο FA Youth Cup.

Ο Λάμπαρντ σταματά το ποδόσφαιρο, αλλά κάτι έκανε πολύ καλά, ώστε να έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων! Ακόμη και αν απολύθηκε όταν επέστρεψε ως προπονητής στην Τσέλσι. Με λίγα λόγια, είναι η σύγχρονη ιστορία της. Η μισή του ζωή είναι στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Και στην άλλη μισή, σκεφτόταν πώς θα αισθανθεί όταν βρεθεί σε αυτό…

Δημήτρης Μανάκος