Γκαμπριέλ Ζεσούς: Ήρθε η ώρα της επιλογής για τον άνθρωπο των Over 10 γκολ ανά σεζόν! (vids)

Ο Γκαμπριέλ Ζεσούς αποχωρεί από τη Μάντσεστερ Σίτι. Είναι δεδομένο. Παρέμεινε στο «Έτιχαντ» για μία εξαετία, συνέβαλλε με τα γκολ του, αλλά αισθάνεται πως ένας κύκλος ολοκληρώθηκε και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μένει να δούμε ποια θα είναι η επιλογή του, από την στιγμή που θεωρείται δεδομένο πως θα παραμείνει στην Premier League. Ή καλύτερα, ποια θα είναι η ομάδα που θα παίρνει από αυτόν τουλάχιστον 10 γκολ ανά σεζόν!



Γκαμπριέλ Ζεσούς: Ήρθε η ώρα της επιλογής για τον άνθρωπο των Over 10 γκολ ανά σεζόν! (vids)

Δεδομένη μοιάζει η αποχώρηση του Γκαμπριέλ Ζεσούς από τη Μάντσεστερ Σίτι. Τον Βραζιλιάνο επιθετικό που μετακινήθηκε στην Premier League το 2016 και κατάφερε να  αποτελέσει βασικό μέλος στην κυριαρχία των «πολιτών» τα τελευταία χρόνια.

Έχει κατακτήσει τέσσερις φορές το πρωτάθλημα σε μία πενταετία, πήρε το FA Cup (1) και το Λιγκ Καπ (4) σε ξεχωριστές περιπτώσεις, αλλά το μεγαλύτερό του παράσημο στην θητεία του στο «Έτιχαντ», αποτελεί το γεγονός πως κέρδισε την εμπιστοσύνη του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Αγωνίστηκε και ως βασικός και πολύ περισσότερο ως αλλαγή, συμβιβάστηκε με τον ρόλο του και προσάρμοσε τον τρόπο παιχνιδιού του στα «θέλω» της ομάδας. Στον ιδιαίτερο δηλαδή τρόπο παιχνιδιού της Σίτι, η οποία μπορεί να προέβαινε σε σέντρες δίχως να επιθυμεί απαραίτητα να τον «βρει», αλλά να δημιουργήσει προϋποθέσεις από την απομάκρυνση της άμυνας.

Το ρεκόρ συμμετοχών του Ζεσούς σε μία χρονιά στην Premier League είναι οι 34 την χρονιά 2019-20. Τότε δηλαδή που η ομάδα του έχασε τον τίτλο από την Λίβερπουλ, την σεζόν που οι «κόκκινοι» συγκέντρωσαν 99 βαθμούς, με 22 νίκες στα 24 πρώτα τους παιχνίδια.

Εκεί ο Ζεσούς έλαβε τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής του από κάθε άλλη χρονιά σε επίπεδο πρωταθλήματος, ενώ φέτος, όπως και κατά μέσο όρο από την άφιξή του και έπειτα, χρησιμοποιήθηκε σε 29 ματς!

Όσον αφορά τα γκολ του, η χειρότερη επίδοσή του στα 38 ματς της χρονιάς, είναι τα 7 γκολ. Στην πρώτη του σεζόν στο Μάντσεστερ, όπου ναι μεν εγκλιματίστηκε γρήγορα, αλλά από την άλλη έπαιξε μόλις 10 παιχνίδια. Τα 7 γκολ του λοιπόν σε συνδυασμό με τις 4 ασίστ του, μόνο εξαιρετικό νούμερο μπορεί να θεωρηθεί.

Διότι από εκεί και πέρα, η αγωνιστική του ανέλιξη είναι τεράστια. Για την ακρίβεια, δεν υπάρχει ούτε μία σεζόν από το 2017 και έπειτα, που ο Ζεσούς έχει σημειώσει λιγότερα από 13 γκολ αθροιστικά σε όλες τις διοργανώσεις. Να τις πάρουμε μία προς μία;

2017-18: 17

2018-19: 21

2019-20: 23

2021-22: 13

Ναι, μπορεί να πεις κάποιος πως τα 23 προπέρσινα γκολ του σε σχέση με τα 13 της χρονιάς που πέρασε αποτελούν μία διαφορά, αλλά από την άλλη, αν κάνουμε μία «βόλτα» στον αριθμό των ασίστ που κατέγραψε, το χάσμα γεφυρώνεται.

Οι 9 ασίστ του στην Premier League άλλωστε αποτελούν χαρακτηριστικό τεκμήριο και πάνω από όλα αποδεικνύουν, πως ο Βραζιλιάνος προσέθεσε και την ωριμότητα στο play style του.

Μαζί με αυτό φυσικά και έχοντας πλέον πιστέψει στον εαυτό του, ο Ζεσούς έπαψε να συμβιβάζεται με κάθε τι γύρω του. Όπως και με την προσθήκη του Έρλινγκ Χάαλαντ στο πανάκριβο ρόστερ των «πολιτών». Ο Νορβηγός λογίζεται δεδομένα ως βασικός και αν ούτε η σεζόν που πραγματοποίησε αισίως ο Ζεσούς δεν του δίνουν το εισιτήριο της ενδεκάδας, τότε πολύ φυσιολογικά θα επιλέξει να αναζητήσει αλλού την τύχη του.

Το θέμα είναι, ποια θα είναι η επόμενη ομάδα που θα έχει την τύχη ή την… ικανότητα, μιας και θα αποσπάσει την υπογραφή του, να τον δει να πανηγυρίζει για τουλάχιστον 13 φορές… Το σίγουρο είναι πως βρίσκεται στην Premier League, αφού ο ίδιος θέλει διακαώς να συνεχίσει να αποτελεί κάτοικο Αγγλίας.

Τα δημοσιεύματα θέλουν την Άρσεναλ να είναι η βασικότερη υποψήφια για να τον εντάξει στο ρόστερ της. Μία ομάδα που εξελίσσεται, που θέλει να διεκδικήσει το Europa League και που για πρώτη φορά, αν ολοκληρώσει την μεταγραφή, θα δώσει την δυνατότητα στον Μικέλ Αρτέτα να έχει στις τάξεις του έναν κανονικό σκόρερ.

Όταν ήρθε ο Ισπανός, ο Ομπαμεγιάνγκ σίγησε, ο Λακαζέτ επιδόθηκε στην δημιουργία και ο Έντι Ενκέτια έκανε το δικό του «ξεπέταγμα» στο τέλος, όπου με πέντε γκολ σε έναν μήνα, κέρδισε ένα νέο συμβόλαιο.

Συνεπώς, αν ο Ζεσούς επιλέξει να πάει στην Άρσεναλ, αυτομάτως την αλλάζει επίπεδο. Καθόλου δεδομένα άλλωστε, δεν θεωρούν οι «κανονιέρηδες» τα Over 10 γκολ από έναν παίκτη σε 38 ματς, όταν πέρυσι πήραν από τους δύο επιθετικούς τους ένα λιγότερο…

Το θέμα είναι αν ο Βραζιλιάνος προσελκύεται από το project του Αρτέτα. Αν εν τέλει το επιλέξει, τότε θα μιλάμε για μία σπουδαία μεταγραφή από πλευράς Άρσεναλ. Διόλου τυχαίο δεν θα είναι πως θα ισοφαρίσει το ποσό μεταγραφής του Μπεν Γουάιτ και θα σηματοδοτήσει την 3η πιο ακριβή προσθήκη στην ιστορία της!

Δημήτρης Μανάκος