Δεν το κερδίζεις νωρίς, αλλά μπορείς πολύ εύκολα να το έχεις χάσει!

Καμία ομάδα δεν έχασε τον τίτλο της Premier League από τα Χριστούγεννα. Προφανώς και είμαστε στην Αγγλία, προφανώς και κάθε βαθμολογική διαφορά μπορεί να ανατραπεί. Από την στιγμή όμως, που πάλι θα έχουμε δύο ομάδες που ενδέχεται να πάνε πάνω από τους 90 βαθμούς, τη Μάντσεστερ Σίτι και την Λίβερπουλ, ναι, κάθε απώλεια γίνεται να κοστίσει. Τα παραδείγματα είναι πρόσφατα και η «μάχη» για την κατάκτηση του φετινού τίτλου στο «Νησί», αναμένεται πιο ιδιαίτερη από ποτέ. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Δεν το κερδίζεις νωρίς, αλλά μπορείς πολύ εύκολα να το έχεις χάσει!

Κινούμαστε σε ρυθμούς Premier League. Το πρόγραμμα των αγωνιστικών βγήκε, τα συμπεράσματα είναι προφανή και άπαντες στρέψαμε την προσοχή μας στο πότε θα παρακολουθήσουμε τις αναμετρήσεις της Λίβερπουλ με τη Μάντσεστερ Σίτι. Το πρώτο από τα δύο παιχνίδια θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο. Στις 15 Οκτωβρίου για την ακρίβεια και την 11η αγωνιστική, σε μία εξάδα αγώνων (από την 6η μέχρι και την 12η), όπου διαρκώς θα υπάρχουν ντέρμπι, όπως και στην 3η στροφή της σεζόν όπου η Λίβερπουλ θα βρει στον δρόμο της την Γιουνάιτεντ τον Αύγουστο, για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα.

Με αποκορύφωμα την 9η αγωνιστική. Γιατί το λέμε αυτό; Διότι τότε η Μάντσεστερ Σίτι θα συναντήσει τη Γιουνάιτεντ, την ημέρα που η Άρσεναλ θα κοντραρίζεται στο ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου με την Τότεναμ στο «Έμιρεϊτς». Τρεις αγωνιστικές μετά θα έχουμε το ματς της Λίβερπουλ με την Σίτι, με το πρώτο να είναι και πάλι στο «Άνφιλντ» και αφού οι «πολίτες» ταξιδέψουν στο Λίβερπουλ, θα κληθούν να συναντήσουν και την Άρσεναλ στο Λονδίνο, από το οποίο πέρασαν νικηφόρα πέρυσι με το γκολ του Ρόδρι στις καθυστερήσεις.

Ωστόσο, το πραγματικό νόημα του προγράμματος, αν και όλοι θα κοιτάξουμε τα ντέρμπι, είναι πώς θα έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία μέχρι και τα Χριστούγεννα. Εκεί επί της ουσίας θεωρώ πως θα καταλάβουμε ποια εκ των Λίβερπουλ και Σίτι θα αποκτήσει ένα πλεονέκτημα, μιας και η συζήτηση θα πάει πάνω από τους 85-90 βαθμούς και πάλι, και οι υπόλοιπες δεν θα μπορούν να ακολουθήσουν.

Αν λοιπόν η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ ξεκινήσει νικηφόρα στην πρεμιέρα, απέναντι στην Φούλαμ, μιας και συναντά για 4η συνεχόμενη χρονιά στην 1η αγωνιστική, ομάδα που ανέβηκε, το ξεκίνημα αυτομάτως γίνεται θετικό. Την επόμενη ημέρα άλλωστε, η Σίτι συναντά την Γουέστ Χαμ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου και όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστεί κανείς μία ομάδα του Ντέιβιντ Μόγες, σε μία αγωνιστική που από την φύση της κρύβει εκπλήξεις.

Συνεπώς, ναι, το ματς της 15ης Οκτωβρίου είναι σημαντικό, αλλά περισσότερο κομβική είναι η συγκομιδή βαθμών μέχρι και τα Χριστούγεννα. Βασισμένη στο φοβερό της ξεκίνημα πήρε τον τελευταίο τίτλο της η Λίβερπουλ, ακριβώς για τον ίδιο λόγο κατέκτησε το πρωτάθλημα στην εποχή του covid η Μάντσεστερ Σίτι, ενώ πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από το περσινό δεν υπάρχει.

Διότι ναι μεν η Λίβερπουλ έκανε έναν επικό δεύτερο γύρο, με την διαφορά να πηγαίνει από το -14 στο -1, αλλά από την άλλη, οι απώλειες βαθμών με Τότεναμ, Λέστερ (1-0), Μπρέντφορντ και Μπράιτον, εν τέλει ήταν αυτές που κόστισαν.

Και ας μην κέρδισε η Σίτι ούτε την Πάλας, ούτε την Σαουθάμπτον. Ναι, δεν τις κέρδισε, αλλά όταν η κατάταξη δείχνει στα μέσα Ιανουαρίου το +14, ακόμη και με περισσότερα ματς, η αίσθηση που δημιουργείται είναι πως δεν μπορείς να το χάσεις.

Από εκεί και πέρα, η Τσέλσι πιθανότατα θα είναι η ομάδα που θα ακολουθήσει τις άλλες δύο, αλλά θα βρεθεί περίπου 10 βαθμούς πίσω, με «ταβάνι» της τους 80 βαθμούς. Η Άρσεναλ και η Τότεναμ θα επιχειρήσουν και πάλι να διεκδικήσουν την τετράδα, με την δεύτερη να έχει τον Αντόνιο Κόντε φέτος από την αρχή στο «τιμόνι» της, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ οφείλει να δείξει υπομονή στον Έρικ Τεν Χαγκ και να κυνηγήσει επίσης το Champions League.

Όπως είπαμε λοιπόν, είναι μία απολύτως ιδιαίτερη χρονιά. Έχουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο, έχουμε τις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις, θα έχουμε μία μεγάλη διακοπή από το Νοέμβριο μέχρι και την Boxing Day και όλα αυτά θα παίξουν τον ρόλο τους. Η πρώτη στάση λοιπόν στην Premier League θα λάβει χώρα ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα και εκεί πρέπει να ρίξουν το βάρος τους τόσο η Λίβερπουλ, όσο και η Μάντσεστερ Σίτι.

Στόχος; Να μην έχουν μείνει μακριά η μία από την άλλη. Αν είσαι κοντά, μπορείς να το διεκδικήσεις μέχρι τέλους. Αν δημιουργηθεί διαφορά, μπορείς να το χάσεις πριν καν αλλάξουμε το ημερολογιακό έτος. Είναι τέτοια η φύση της Premier League. Και το ιδιαίτερο στοιχείο αυτού του πρωταθλήματος, πολλαπλασιάζεται Χ100, όταν το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, μπαίνει στην εξίσωση!