Μοχάμεντ Σαλάχ: Κάθε πόλη έχει τον «Θεό» της και η Λίβερπουλ τον δικό της… Φαραώ! (vids)

Αισίως μπήκε στα 30 του χρόνια. Ακόμη και αν δεν του φαίνεται. Ένας ποδοσφαιριστής που ήρθε στην Λίβερπουλ από τη Ρόμα και έχει καταφέρει να «γράψει» ιστορία με την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ. Για όσους πιστεύουν στους αριθμούς, τα νούμερα του Μοχάμεντ Σαλάχ θα τους καλύπτουν. Για όσους δίνουν σημασία στους τίτλους και στις κατακτήσεις, επίσης όσα έχει πάρει με την Λίβερπουλ ο Αιγύπτιος είναι αρκετά.  Κάθε πόλη έχει τον δικό της «Θεό». Και το «Άνφιλντ» έχει τον… Φαραώ του!



Μοχάμεντ Σαλάχ: Κάθε πόλη έχει τον «Θεό» της και η Λίβερπουλ τον δικό της… Φαραώ! (vids)

Γυρνάμε τον χρόνο πίσω. Στην 1η Ιουλίου του 2017. Τότε που Ρόμα και Λίβερπουλ έρχονται σε πλήρη συμφωνία με τον Μοχάμεντ Σαλάχ και ο Αιγύπτιος ανακοινώνεται από τη νέα του ομάδα, υπογράφοντας πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας, όντας μόλις στα 25 του.

Επρόκειτο για μία μεταγραφή που είχε δημιουργήσει προσδοκίες στους φίλους των «κόκκινων», αλλά ουδείς μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα ακολουθούσε. Διότι ναι μεν η πρώτη τριετία του Σαλάχ με την Λίβερπουλ ήταν άκρως ικανοποιητική από πλευράς αριθμών, με αποκορύφωμα την σεζόν της κατάκτησης του πρωταθλήματος, αλλά άπαντες τον συνέδεσαν με μία αρνητική στιγμή για την ομάδα.

Προφανώς και αναφερόμαστε στον τελικό του Champions League. Ξεκινάει ως βασικός απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης, τραυματίζεται από τον Σέρχιο Ράμος, αντικαθίσταται άμεσα, έχοντας βγάλει τον ώμο του και οι Μαδριλένοι κατακτούν στο χειρότερο βράδυ στην καριέρα του Κάριους, το προ τελευταίο τους τρόπαιο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μέχρι και σήμερα.

Εκείνο το βράδυ οι καρδιές των φίλων της Λίβερπουλ «ράγισαν», αλλά ο Σαλάχ απέδειξε έμπρακτα πως υιοθετεί την φράση «ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό». Επιστρέφει, γίνεται καλύτερος από ό,τι ήταν, προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη ταχυδυναμική στο παιχνίδι του και ο χρόνος του επιστρέφει όσα εκείνο το βράδυ του πήρε με το «έτσι θέλω» ο Σέρχιο Ράμος.

Η Λίβερπουλ κατακτά σε διάστημα δύο ετών το πρωτάθλημα και το Champions League, ξεπερνά και το «σοκ» των 98 και 97 βαθμών στη «μονομαχία» με τη Μάντσεστερ Σίτι και ο Αιγύπτιος ξεκινά να λατρεύεται στο «Άνφιλντ».

Μέχρι και την έναρξη της φετινής χρονιάς, ήταν κάτι σαν «ημίθεος» για το KOP. Μετά το σφύριγμα της έναρξης όμως, το «Άνφιλντ» απέκτησε τον Θεό του. Τον Μοχάμεντ Σαλάχ, ο οποίος πραγματοποίησε μυθικά πράγματα, μέχρι να ξεκινήσει η συζήτηση για την ανανέωση του συμβολαίου του.

Έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Λίβερπουλ που σκοράρει για 10 συνεχόμενες αναμετρήσεις, ανεξαρτήτως διοργανώσεων και ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία της ομάδας του που βρίσκει δίχτυα για 5 συνεχόμενα εκτός έδρας ματς, μετά το 1901-02!

Ένα ματς στο «Όλντ Τράφορντ» ήταν αρκετό. Το ματς που άλλαξε επί της ουσίας την ρότα της σχέσης ανάμεσα στον Αιγύπτιο και τον ίδιο τον σύλλογο που αντιπροσωπεύει. Σκόραρε τρεις φορές, έγινε ο πρώτος παίκτης που βάζει χατ-τρικ στο εν λόγω γήπεδο μετά από τον Ρονάλντο, το «φαινόμενο», μετά από 18 χρόνια, ενώ λίγες αγωνιστικές μετά, ο μαγικός αριθμός 100 προστίθεται στην λίστα με τα ρεκόρ!

Γίνεται ο 30ος παίκτης στην ιστορία της Premier League που βρίσκει δίχτυα στην Premier League, με μόλις τέσσερις -Σίρερ, Κέιν, Αγουέρο, Ανρί- να το έχουν πράξει νωρίτερα από αυτόν (σε 162 ματς) και ο πρώτος Αφρικανός σκόρερ του πρωταθλήματος, από το 1992 και έπειτα!

Η σεζόν φτάνει προς το τέλος της, ο Σαλάχ έχει «σηκώσει» με την Λίβερπουλ το FA Cup και το Λιγκ Καπ στα πέναλτι, έχει επουλώσει τις πληγές από τις ήττες που γνώρισε σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις από την Σενεγάλη του Μανέ, και βρίσκεται ένα βήμα πριν κατακτήσει τα πάντα σε συλλογικό επίπεδο.

Την ώρα που η Μάντσεστερ Σίτι χάνει στην τελευταία αγωνιστική από την Άστον Βίλα με 2-0, η Λίβερπουλ είναι ισόπαλη με την Γουλβς και θέλει ένα γκολ, ώστε αν όλα κυλήσουν ομαλά, να στεφθεί αυτή πρωταθλήτρια. Το βάζει ο… υποφαινόμενος, αλλά οι πανηγυρισμοί «κοπάζουν». Το ματς στο «Έτιχαντ» γύρισε και η Μάντσεστερ Σίτι κατακτά τον 4ο της τίτλο σε επίπεδο πρωταθλήματος, την τελευταία πενταετία.

Ακολουθεί ο τελικός του Champions League. Ένα ματς για το οποίο ο Σαλάχ «ζει και αναπνέει». Θέλει να πάρει το αίμα του πίσω για εκείνο το βράδυ και να στερήσει από τον Σέρχιο Ράμος την ικανοποίηση, να δει την Ρεάλ Μαδρίτης να κατακτά Champions League δίχως αυτόν.

Ο Σαλάχ παίζει όλο το ματς, είναι θετικός, παρά την πτώση της απόδοσής του στις τελευταίες αγωνιστικές, αλλά δεν μπορεί να «νικήσει» με τίποτα τον Κουρτουά. Το τελικό 1-0 τον «πληγώνει» περισσότερο από τότε και η Λίβερπουλ ολοκληρώνει την πιο μεγάλη, σε έκταση, σεζόν της ιστορίας της, με δύο Κύπελλα, ένα πρωτάθλημα «χαμένο» με 92 βαθμούς και έναν τελικό που δεν στέφθηκε από επιτυχία, με 23-4 τελικές προσπάθειες.

MVP της; Ο Μοχάμεντ Σαλάχ, ο οποίος πήρε το βραβείο για το καλύτερο γκολ της σεζόν (κόντρα στην Σίτι), το βραβείο για τις περισσότερες ασίστ, έγινε ο κορυφαίος σκόρερ όλων των εποχών για την Λίβερπουλ στο Champions League και ψηφίστηκε ως ο παίκτης της σεζόν από τους οπαδούς και την πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών του «Νησιού».

Και υπάρχουν ακόμη κάποιοι που τον θεωρούν «μη αρκετό». Ή τέλος πάντων ανεπαρκή, διότι στον πρώτο γύρο σκόραρε με μεγαλύτερη συχνότητα από ό,τι στον 2ο, παρόλο που τελείωσε την σεζόν ως ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, με 23 γκολ, όσα και ο Σον.

Όσο για τον… άνθρωπο Σαλάχ; Για πολλούς τα επιτεύγματά του είναι πιο σημαντικά από τα ποδοσφαιρικά του κατορθώματα. Αναδείχθηκε 8ος στην λίστα των «The Times» αναφορικά με τις φιλανθρωπικές του κινήσεις, όντας ο μόνος ποδοσφαιριστής που συμπεριλαμβάνεται στις πρώτες 25 θέσεις, έπεισε έναν πατέρα να μην κινηθεί νομικά σε έναν κλέφτη και έδωσε στο κλέφτη χρήματα και σταμάτησε παιδιά που ασκούσαν «bullying» σε έναν άστεγο, αγοράζοντάς του και σπίτι!

Το βασικό ζήτημα σε όλο αυτό το κεφάλαιο που λέγεται Μοχάμεντ Σαλάχ είναι αν θα ανανεώσει στην Λίβερπουλ ή αν θα πάρει την ίδια απόφαση με τον Σαντιό Μανέ: Να φύγει. Ουδείς μπορεί να απαντήσει, αλλά σε κάθε περίπτωση, δεδομένο είναι πως θα βρίσκεται στην Premier League και την επόμενη χρονιά.

Λογικό. Νιώθει ο απόλυτος ηγέτης της ομάδας. Ο σταρ της. Και είναι τέτοιος. Κάθε πόλη έχει τον «Θεό» της. Έτσι και το Λίβερπουλ έχει τον «Φαραώ» του, που σήμερα γίνεται 30 και νιώθει σαν σπίτι του το «Άνφιλντ»!

Δημήτρης Μανάκος