Άρσεναλ: Ο Λακαζέτ έκλεισε την πόρτα και ο Έντεγκααρντ πρέπει να ανοίξει την επόμενη!

Ο Αλεξάντερ Λακαζέτ αποχωρεί. Ο τελευταίος αρχηγός με μεγάλο κύρος στα αποδυτήρια της Άρσεναλ παύει πλέον να βρίσκεται στο ρόστερ των «κανονιέρηδων» και ένας μεγάλος κύκλος… αρχηγών κλείνει. Μένει να δούμε πότε και αν θα ανοίξει ο επόμενος. Διότι ο Μαρτίν Έντεγκααρντ είναι ο νέος αρχηγός των Λονδρέζων, έχοντας συμβόλαιο συνεργασίας για την επόμενη τετραετία.



Άρσεναλ: Ο Λακαζέτ έκλεισε την πόρτα και ο Έντεγκααρντ πρέπει να ανοίξει την επόμενη!

Η χρονιά 2021-22 για την Άρσεναλ είναι επιτυχημένη. Πώς άλλωστε μπορεί να πει κάποιος ότι δεν ήταν; Μιλάμε για μία ομάδα που ολοκλήρωσε την σεζόν στην 5η θέση, ενώ ξεκίνησε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Με 0/3, δίχως γκολ υπέρ της και στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα, ως συνέχεια της ευρωπαϊκής απουσίας, για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια.

Και όμως, ο Μικέλ Αρτέτα μπόρεσε να ανατρέψει όλη την κατάσταση. Κέρδισε τη Νόριτς και την Μπέρνλι με 1-0, πήρε το ντέρμπι με την Τότεναμ και από εκεί και πέρα, η νεανική ομάδα της Άρσεναλ βρήκε ψυχολογία. Τουλάχιστον μέχρι τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές.

Διότι τότε, η ήττα από την Τότεναμ δεν αποτέλεσε απλώς μία απώλεια βαθμών, αλλά μία ανεπανόρθωτη ζημιά και ένα «χαστούκι» στην ψυχοσύνθεση της νεότερης σε μέσο όρο ομάδας της Premier League.

Ακολούθησε το 2-0 στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» από τη Νιούκαστλ και κάπου εκεί, το όνειρο της επιστροφής στο Champions League μετά από έξι χρόνια αποτέλεσε και επίσημα παρελθόν. Ακολουθεί κομβικό καλοκαίρι, με τις προσθήκες και τις αποχωρήσεις να είναι πλέον το βασικό θέμα που καλείται να διαχειριστεί η διοίκηση και ο Ισπανός προπονητής.

Πρώτη αποχώρηση; Ο Αλεξάντερ Λακαζέτ! Ο μεγαλύτερος, μέχρι και πέρυσι, ποδοσφαιριστής στο ρόστερ της Άρσεναλ, ο οποίος διαφώνησε με τους ιθύνοντες της ομάδας ως προς την διάρκεια της ανανέωσης του συμβολαίου του και επέστρεψε στην Λυών.

Στην ομάδα από την οποία τον έκανε δικό της η Άρσεναλ και τον έπεισε να πει στο αντίο του την φράση «Once a gunner, always a gunner». Ο Λακαζέτ άλλωστε, μπορεί να μην απέδωσε όσα θα ήθελαν οι φίλοι των «κανονιέρηδων», αναλογικά με τους αριθμούς του, αλλά είχε άλλα χαρακτηριστικά που τους κέρδισαν, στο διάστημα της παρουσίας του στο «Έμιρεϊτς».

Όπως; Έπαιζε πάντα για την φανέλα, δεν γκρίνιαξε ποτέ, όσες φορές δεν ξεκινούσε στην βασική ενδεκάδα, συμβιβάστηκε με την ηγετική παρουσία του Ομπαμεγιάνγκ στην κορυφή της επίθεσης και δήλωνε πάντα «παρών» στα μεγάλα ματς.

Όλα αυτά και κυρίως η αποχώρηση του Γκαμπονέζου επιθετικού, τον έφεραν ξανά στο αρχικό σχήμα, με ένα… μπόνους. Το περιβραχιόνιο του αρχηγού! Έγινε ο βασικός σέντερ φορ της ομάδας, είχε τεράστια συμμετοχή στα γκολ της, κυρίως με τις τελικές του πάσες και ουδείς θα λησμονήσει στο τέλος της ημέρας, το γκολ με την Γουλβς, στην ανατροπή της Άρσεναλ, αλλά και τον πανηγυρισμό του στο 96ο λεπτό του 2-2 με την Κρίσταλ Πάλας.

Η αποχώρησή του πάντως, σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός μεγάλου κύκλου, που έχει να κάνει με την αποχώρηση των 8 τελευταίων προσώπων, που συνήθιζαν να διατελούν τους αρχηγούς των «κόκκινων» του Λονδίνου.

Ο Περ Μερτεσάκερ έδωσε το περιβραχιόνιο στον Μικέλ Αρτέτα, ο Λοράν Κοσιελνί στον Σάντι Καθόρλα, ο Μεσού Εζίλ στον Άαρον Ράμσεϊ και ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ στον Αλεξάντερ Λακαζέτ.

Και… τέλος. Ο Γάλλος έφυγε και ο νέος αρχηγός της Άρσεναλ είναι ο Μαρτίν Έντεγκααρντ στα 23 του χρόνια, ο οποίος έχει συμβόλαιο για την επόμενη τετραετία με τους «κανονιέρηδες». Οι κύκλοι λοιπόν είναι για να κλείνουν και το project της Άρσεναλ προφανώς και επιδέχεται αλλαγές.

Μένει να δούμε αν παρουσία του Νορβηγού ως ηγέτη της ομάδας, ανοίγει ένας καινούργιος. Και αν αυτός θα καταφέρει όσα δεν μπόρεσε το δίδυμο «Όμπα – Λάκα». Να παίξει με την ομάδα του στους ομίλους του Champions League και να ξαναμπεί στην συζήτηση για την διεκδίκηση της πρώτης Premier League μετά από σχεδόν 20 χρόνια!
 

Δημήτρης Μανάκος