Ένα γκάλοπ στους παίκτες της Αγγλίας, θα αποδείκνυε πως τα «Τρία Λιοντάρια» έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τον Σάουθγκεϊτ, από ό,τι αυτός!

Η Αγγλία συναντά την Ιταλία για το Nations League και τα «τρία λιοντάρια» έχουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναβαθμίσουν το πρεστίζ τους και να πάρουν μία άτυπη ρεβάνς για τον τελικό του EURO 2020, που τόσο τους «πλήγωσε». Το ματς ωστόσο, έχει πάρει μία ιδιαίτερη σημασία και για τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ο οποίος πλέον δεν απολαμβάνει την στήριξη όλων. Και με την δήλωση που έκανε, απέδειξε πως ναι, ο ίδιος χρειάζεται την Αγγλία, αλλά η ίδια η ομάδα τον έχει ανάγκη περισσότερο. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Ένα γκάλοπ στους παίκτες της Αγγλίας, θα αποδείκνυε πως τα «Τρία Λιοντάρια» έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τον Σάουθγκεϊτ, από ό,τι αυτός!

Το Nations League ξεκινάει και η Αγγλία βρίσκεται στον ίδιο όμιλο με την Γερμανία, την Ιταλία και την Ουγγαρία. Τρεις ομάδες που προφανώς και λογαριάζουν ως φαβορί τα «Τρία Λιοντάρια», αλλά με το πέρας των δύο πρώτων αγωνιστικών αποδείχθηκε περίτρανα πως ναι μεν ο νεοσύστατος θεσμός είναι σημαντικός, αλλά μέχρι εκεί.

Η Αγγλία είναι σχεδόν δεδομένο πως θα βρεθεί στο EURO 2024. Επομένως, ακόμη και αν δεν πάει τόσο καλά στο Nations League, ουσιαστικές συνέπειες δεν θα έχει, εξαιρώντας το γεγονός πως θα «πληγωθεί» το κύρος της. Αυτό ήταν και το βασικότερο αντίκτυπο της ήττας από τους Ούγγρους με το πέναλτι του Ρις Τζέιμς, την ώρα που η ισοπαλία με την Γερμανία, ήταν ό,τι έπρεπε. Ισοφάρισε με τον Κέιν στο τέλος, που έφτασε τα 50 γκολ με την φανέλα της χώρας του και παρά το γεγονός πως δεν κέρδισε, έπαιξε καλά.

Ωστόσο, επειδή το αποτέλεσμα έχει πάντα μεγάλη σημασία για τους φίλους στο «Νησί», ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ δεν διανύει και την καλύτερη περίοδό του στον πάγκο της χώρας του. Γίνεται συζήτηση για τις επιλογές του, γίνεται κουβέντα για τον αριθμό των νέων παικτών που συνηθίζει να καλεί, αλλά και για το γεγονός πως η ανασταλτική λειτουργία της ομάδας δεν είναι η ίδια με αυτή προ λίγων μηνών, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Επί της ουσίας, είναι η πρώτη φορά από το 2016 και μετά, όταν και ανέλαβε δηλαδή ο Σάουθγκεϊτ, που η ομάδα περνά κάποια κρίση. Και όταν ο ίδιος ερωτήθηκε για τα σχόλια που λαμβάνουν χώρα στα social media, ήταν ξεκάθαρος.

«Αν θέλουν να αποχωρήσω, μπορώ να το κάνω». Δεν είναι μία γενναία δήλωση, αλλά μία τοποθέτηση που είναι ρεαλιστική. Διότι η Αγγλία είναι αυτή που έχει μεγαλύτερη ανάγκη τον προπονητή της, παρά ο ίδιος αυτήν.

Την ανέλαβε σε μία περίοδο που ο Καπέλο, ο Έρικσoν και άλλες επιλογές, όπως ο Άλαρνταϊς, ο ΜακΛάρεν και ο Χότζον δεν είχαν αποδώσει, την έφερε σε τετράδες κορυφαίων διοργανώσεων σε συνεχόμενες περιπτώσεις, και αν το επαναλάβει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, θα είναι η πρώτη φορά που η Αγγλία θα είναι για τρεις σερί φορές μέσα στις τέσσερις καλύτερες ομάδες, EURO ή Μουντιάλ.

Ασχέτως φυσικά αν το έχει κατακτήσει, καθώς η ομάδα ζητά απεγνωσμένα το πρώτο της τρόπαιο στον 21ο αιώνα, σε κορυφαία διοργάνωση. Ακόμη και έτσι όμως, ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του και μεγαλύτερο πλεονέκτημά του, είναι το γεγονός πως ξεκινά την διοργάνωση που θα διεξαχθεί τον χειμώνα, έχοντας στο νου πως η Αγγλία συμπεριλαμβάνεται στα φαβορί.

Εκτός των άλλων, έχει δημιουργήσει εξαιρετική σχέση με τους ποδοσφαιριστές του και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Μαζί του έχουν κάνει ντεμπούτο περισσότεροι από 50 παίκτες, ενώ έχει δημιουργήσει την εντύπωση σε κάθε Άγγλο επαγγελματία, πως αν αποδίδει καλά σε συλλογικό επίπεδο, εκείνος θα τον προσέξει και του δώσει την ευκαιρία… ζωής που επιθυμεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Μπόουεν, που δήλωσε πως το όνειρό του έγινε πραγματικότητα, ο Τζάστιν και ο Φοφανά της Λέστερ, που αν και έχασαν μεγάλο διάστημα στην σεζόν, κλήθηκαν στην εθνική τους ομάδα, αλλά και ο μοιραίος του EURO, Μπουκάγιο Σάκα, που ωρίμασε από εκείνο το χαμένο πέναλτι, και αποτελεί το βασικό δεξί εξτρέμ της χώρας του.

Συνεπώς, κανένας πιθανώς στις τάξεις της Αγγλίας δεν θα ήθελαν ο κύκλος του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ στην ομάδα να ολοκληρωθεί. Παρότι ο ίδιος δεν έχει πει κάτι ξεκάθαρα για το μέλλον του, καθώς αν κατακτούσε το Μουντιάλ, δεν θα υπήρχε ιδανικότερος τρόπος για να αποχωρήσει.

Όπως και να έχει, αν οι Άγγλοι χάσουν σήμερα στην ρεβάνς του… τελικού από την Ιταλία, δεν καταστράφηκε ο κόσμος. Αν όμως λειτουργούσαν παρορμητικά και απέλυαν τον Σάουθγκεϊτ, τότε πιθανώς οι συνέπειες θα ήταν ολέθριες. Αυτοί χρειάζονται τον Σάουθγκεϊτ, περισσότερο από ό,τι τους χρειάζεται αυτός. Και ένα γκάλοπ στους παίκτες τους, θα ήταν ιδανικό για να αντιληφθούμε πόσα πιο σημαντικά έχει κάνει ο Άγγλος από μία εξαιρετική πορεία στο Κατάρ, δίχως το τρόπαιο στις αποσκευές του!