Νότιγχαμ Φόρεστ και Premier League είχαν… ανάγκη η μια την άλλη και το πλάνο πενταετίας που δεν έτυχε αλλά πέτυχε!

Η Νότιγχαμ Φόρεστ επέστρεψε και επίσημα στην Premier League. Ένα ιδιαίτερα ιστορικό σωματείο, που αν διανοηθεί κάποιος τι έχει πραγματοποιήσει στα τέλη της δεκαετίας του 80’, υπό τις οδηγίες του Μπράιαν Κλαφ, μπορεί να φανταστεί τον λόγο που το «γκελ» της επιστροφής του είναι τόσο μεγάλο. Προφανώς, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει διαδραματίσει τον πλέον  κομβικό ρόλο και επόμενος στόχος του πρέπει να είναι η παραμονή της ομάδας στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Νότιγχαμ Φόρεστ και Premier League είχαν… ανάγκη η μια την άλλη και το πλάνο πενταετίας που δεν έτυχε αλλά πέτυχε!

Ας ξεκινήσουμε με ένα κουίζ. Ποια είναι η μόνη ομάδα που έχει λιγότερα πρωταθλήματα στην χώρα της από Κύπελλα Ευρώπης Πρωταθλητριών ομάδων, δηλαδή αυτό που σήμερα λέμε Champions  League;

Η απάντηση είναι η Νότιγχαμ Φόρεστ που έχει μόλις ένα πρωτάθλημα, αλλά δυο αστραφτερά Κύπελλα Ευρώπης, το 1979 και το 1980, την ώρα που υπάρχει στην τροπαιοθήκη της και ένα Super Cup, απέναντι στην Μπαρτσελόνα, στην αλλαγή της δεκαετίας, σε «διπλά» παιχνίδια, με 1-0 και 1-1!

Αυτομάτως, αντιλαμβάνεται κανείς πως μιλάμε για πιο από τις πιο ιστορικές ομάδες στην Αγγλία, για μία ομάδα που δεν βρίσκεται στην Premier League τα τελευταία 23 χρόνια, αλλά εξακολουθεί να έχει τον ίδιο αριθμό Champions League με την Τσέλσι και την Γιουβέντους και περισσότερα από τη Μάντσεστερ Σίτι, την Παρί Σεν Ζερμέν και την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Δεν είναι όμως μόνο οι τίτλοι που συνοδεύουν την επιστροφή της Νότιγχαμ στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, αλλά και η παράδοσή της απέναντι στις παραδοσιακές δυνάμεις του «Νησιού». Οι κόντρες της με την Λίβερπουλ άλλωστε εκείνη την εποχή ήταν επικές.

Η Νότιγχαμ είχε προκύψει, πραγματικά από το πουθενά ως ο απόλυτος αντίπαλος της Λίβερπουλ εκείνη την εποχή! Κατορθώνοντας να ανέβει ως τρίτη πίσω από την Γουλβς και την Τσέλσι το 1976-77, έπειτα από απουσία πέντε ετών από τη μεγάλη κατηγορία υπό τις οδηγίες του Μπράιαν Κλαφ, η Φόρεστ πήρε κεφάλι στο πρωτάθλημα την επόμενη χρονιά και το διατήρησε μέχρι το τέλος!

Θα έπαιρνε το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα πρωτάθλημα στην ιστορία της και κατάφερε σε αυτό το διάστημα να μην χάσει  παιχνίδι από τον Δεκέμβριο του 1977 και έπειτα, φτάνοντας μέχρι τον Δεκέμβριο του 1978, συμπληρώνοντας 42 αγώνες χωρίς ήττα!

Και όταν ήρθε η ώρα να χάσει, συνέβη στο Άνφιλντ με την Λίβερπουλ να κερδίζει με 2-0...

Εκείνη η νίκη πανηγυρίστηκε στ' αποδυτήρια του Άνφιλντ λες και ήταν ένας τίτλος και η εξήγηση φυσικά υπήρχε σε αυτό που είχε συμβεί 12 εβδομάδες νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 1978. Τότε η Νότιγχαμ Φόρεστ κατόρθωνε να πετάξει εκτός Ευρώπης την Λίβερπουλ, χωρίς να χάσει μάλιστα στον πρώτο γύρο του κυπέλλου πρωταθλητριών!

Έχοντας νικήσει στο πρώτο παιχνίδι, στο «Σίτι Γκράουντ» 2-0, κράτησε το 0-0 με σωρεία σπουδαίων αποκρούσεων του Πίτερ Σίλτον και η Πρωταθλήτρια Αγγλίας θα εκθρόνιζε την πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Έμοιαζε με ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας εκείνη την εποχή να κερδίζει σε κάθε κρίσιμη μονομαχία. Και όμως γινόταν συνέχεια. Οι δύο ομάδες βρέθηκαν απέναντι η μία στην άλλη και στον τελικό του Λιγκ Καπ  το 1978.

Το πρώτο ματς στο Wembley τελείωσε χωρίς γκολ, με την Νότιγχαμ να καταφέρνει ακόμα μία φορά να μην δεχτεί τέρμα από την επίθεση της Λίβερπουλ, ενώ στη ρεβάνς ένα πέναλτι με ανατροπή που ήταν έξω από την περιοχή, επέτρεψε στον Σκωτσέζο, Ρόμπερτσον, να σκοράρει και να χαρίσει στην Φόρεστ τον πρώτο της τίτλο μετά από δύο δεκαετίες!

Η Λίβερπουλ είχε πάρει το κύπελλο Ευρώπης το 1977 και το 1978 και η Νότιγχαμ ακολούθησε με δύο σερί τίτλους το 1979 και το 1980. Με λίγα λόγια, για όποιον δεν έχει προλάβει εκείνη την εποχή ή δεν γνωρίζει όσα έγιναν, μπορεί να παρομοιάσει τις «μονομαχίες» των δύο ομάδων με το σημερινό Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Σίτι. Κανένα φαβορί, όλα τα ματς στο όριο και στο τέλος ένα… επικό πρωτάθλημα, με απρόβλεπτο φινάλε.

Ωστόσο, η αποχώρηση του Κλαφ και ο χρόνος που πέρασε, οδήγησαν τη Νότιγχαμ στον υποβιβασμό στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, η Φόρεστ έγινε η μοναδική ομάδα στο «Νησί» με δύο ευρωπαϊκά τρόπαια και συμμετοχή στην League One.

Κάποια στιγμή όμως, το πλήρωμα του χρόνου και μία συνεχής προσπάθεια για την επιστροφή, θα την δικαίωνε. Και για να γίνει αυτό, χρειάστηκε η βοήθεια και κυρίως η μεγάλη απόφαση του Βαγγέλη Μαρινάκη να αναλάβει τα ηνία της.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μαζί με τον Σωκράτη Κομινάκη επένδυσαν το 2017 σε ένα τεράστιο brand name του αγγλικού ποδοσφαίρου. Εξαιρετιό ως πρότζεκτ αλλά και πολύ δύσκολο! Αλλά πέτυχε και δεν… έτυχε αυτό που έγινε!Και αποζημιώθηκαν, έχοντας όμως κάνει οι ίδιοι τα απαραίτητα βήματα για να πάρουν πίσω την αποθέωση του φίλαθλου ποδοσφαιρικού κοινού.

Έφεραν δίπλα τους ανθρώπους αμέσως που τους εμπιστευόντουσαν από την Ελλάδα. όπως ο Γιάννης Βρέντζος που έτρεξε όλο το project στην αρχή όταν είχε πολλες δυσκολιες! Επέλεξαν και Έλληνες που επίσης που είχαν τεχνογνωσία, όπως ο Μιχάλης Αναγνώστου, που είχε περάσει από τη θέση του εκτελεστικού στην ελληνική Super League, έχοντας όμως και τεράστια εμπειρία από διοργανώσεις της FIFA.Τον τελευταίο ένα χρόνο ασχολήθηκε πάρα πολύ με την ομάδα που Μιλτιάδης Μαρινάκης, που παίρνει εξαιρετικά credits αφού Οι οπαδοί διαπίστωσαν πως η διοίκηση είχε όρεξη να ασχοληθεί και ήταν κάτι που τα προηγούμενα χρόνια το είχαν κριτικάρει, αλλά έγινε γρήγορα ολοφάνερο από τον περασμένο Αύγουστο ότι τα πράγματα είχαν αλλάξει προς το καλύτερο από ψηλά μέχρι κάτω!

Κάθε αρχή ήταν  και δύσκολη, και η Νότιγχαμ έχασε πριν από μερικά χρόνια την ελπίδα για άνοδο μέσω πλει οφ για ένα γκολ, η ψυχολογία ήταν στα τάρταρα και το έργο δύσκολα θα γυρνούσε. Ακόμη και η φετινή σεζόν έμοιαζε χαμένη, μιας μετρούσε έξι ήττες σε επτά  ματς με το ξεκίνημα, αλλά αποφάσισε να αλλάξει προπονητή.

Πήρε τον Στιβ Κούπερ και από εκεί και έπειτα, ξεκίνησε το… παραμύθι! Η Νότιγχαμ Φόρεστ έκανε έξι ήττες σε όλα τα ματς που ακολούθησαν μετά την πρόσληψή του, απέκτησε ψυχολογία, μπήκε στα play-off και παρότι δεν κατάφερε ξανά να ανέβει στην Premier League και να τελειώνει μία ώρα αρχύτερα κόντρα στην Μπόρνμουθ, συνέχιζε να τα παίζει όλα για όλα.

Έφτασε στον «τελικό» της ανόδου απέναντι στην Χάντερσφιλντ και με τη νίκη της με 1-0 δικαίωσε την προσπάθεια χιλιάδων ημερών και τεράστιας αμφισβήτησης, ορθώνοντας το ανάστημά της απέναντι στο ένδοξο παρελθόν της.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δικαιώθηκε για την επιλογή του και αυτό που μένει πλέον είναι να προβεί σε ποιοτικές προσθήκες, ώστε να ανεβάσει το επίπεδο της ομάδας και να την κάνει να παραμείνει στην Premier League.

Να μην ακολουθήσει δηλαδή το παράδειγμα της Νόριτς, αλλά αυτό της Μπρέντφορντ, που είχε να ανέβει 74 χρόνια, αλλά όλοι ζήλεψαν τον τρόπο που διαχειρίστηκε μία πρωτόγνωρη για αυτήν κατάσταση.

Στα χνάρια της πρέπει να βαδίσει και η Νότιγχαμ. Ένα τόσο ιστορικό σωματείο, που έχει ανάγκη η Premier League, όπως και η ίδια την συμμετοχή της σε αυτήν. Όλοι βγαίνουν κερδισμένοι. Και όλοι θα δυσκολευτούν να περάσουν από το «City ground» που δεν θυμίζει σε τίποτα το «Κάροου Ρόουντ», το «Τερφ Μουρ» και το Βίκαρεϊτζ Ρόουντ», των ομάδων που υποβιβάστηκαν, από πλευράς ατμόσφαιρας.