Δίκαια στη Σίτι ο τίτλος, ακόμα πιο δίκαια η εικόνα της απόλυτης αξιοπιστίας στην Premier League!

Ακόμη μια σεζόν της Premier League έφτασε στο τέλος της. Έχουμε πρωταθλήτρια την Μάντσεστερ Σίτι, έχουμε την Λίβερπουλ να τερματίζει δεύτερη, σε ένα επικό πρωτάθλημα που κρίθηκε κυριολεκτικά στην τελευταία στροφή του, έχουμε την Τότεναμ να προσπερνά την Άρσεναλ στις θέσεις που οδηγούν στο Champions League και την Μπέρνλι να υποβιβάζεται μετά από έξι χρόνια. Περισσότερο όμως από κάθε άλλο, έχουμε μία τεράστια αξιοπιστία που προκύπτει από το προϊόν της Premier League. Οι «αδιάφορες» ομάδες των τελευταίων αγωνιστικών το απέδειξαν και η σύγκριση με άλλα πρωταθλήματα, εξίσου κορυφαία, είναι άνιση! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Δίκαια στη Σίτι ο τίτλος, ακόμα πιο δίκαια η εικόνα της απόλυτης αξιοπιστίας στην Premier League!

Όταν μιλάμε για πέντε κορυφαία πρωταθλήματα, άπαντες αντιλαμβανόμαστε ποια είναι αυτά και για ποιους λόγους έχουν συμπεριληφθεί στην εν λόγω λίστα. Προφανώς και μιλάμε για την Serie A, την La Liga, την Bundesliga, την Ligue 1 και την Premier League.

Όλα τα πρωταθλήματα είναι σπουδαία, όλα αποδεικνύουν κάθε χρόνο πως η ψαλίδα του πρώτου με όσους τον ακολουθούν διαρκώς μειώνεται, αλλά η αλήθεια είναι πως η Premier League είναι κάτι… διαφορετικό. Κάτι ιδιαίτερο και για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται δικαίως ως το πιο απρόβλεπτο πρωτάθλημα του κόσμου.

Γιατί το λέμε αυτό; Διότι το σημαντικότερο γεγονός που προέκυψε από τις τελευταίες στροφές του αγγλικού πρωταθλήματος, είναι ότι όλα τα ματς διεξήχθησαν στο 50-50. Η αξιοπιστία του τρόπου παιχνιδιού των Άγγλων είναι εντυπωσιακή και δεν χρειάστηκε να δούμε μόνο τις εμφανίσεις της Άστον Βίλα και της Γουλβς στο «Έτιχαντ» και το «Άνφιλντ» για να το διαπιστώσουμε.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως η Μπράιτον, ούσα αδιάφορη, κέρδισε την Άρσεναλ και την Τότεναμ, έβαλε τέσσερα γκολ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και επικράτησε της Γουέστ Χαμ, μην αφήνοντάς την να τερματίσει στην 6η θέση και να συμμετάσχει στο επόμενο Europa League.

Έχουμε την Κρίσταλ Πάλας του Πατρίκ Βιεϊρά να κερδίζει επίσης τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να μετατρέπει με το προβάδισμα των δύο γκολ στο «Γκούντισον Παρκ», την παραμονή της Έβερτον στην Premier League σε φοβερό επίτευγμα.

Έχουμε την πάντα «ζημιάρα» Σαουθάμπτον, να έχει κόψει βαθμούς από τη Μάντσεστερ Σίτι και την Άρσεναλ, ενώ οι «κανονιέρηδες» προέρχονταν από δύο σερί ήττες από Κρίσταλ Πάλας και Μπράιτον. 

Και φυσικά την Άστον Βίλα, που όσο παθιασμένα διεκδίκησε το αποτέλεσμα στο Μάντσεστερ, άλλο τόσο δυσκόλεψε την Λίβερπουλ στην μεταξύ τους αναμέτρηση.

Το ίδιο συνέβη και με τις ομάδες της ουράς. Η Νιούκαστλ, που είναι η μοναδική ομάδα που σώθηκε, ενώ είχε ξεκινήσει με 0/14, αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη του δεύτερου γύρου και συγκέντρωσε στο 2022 λιγότερους βαθμούς μόνο από την Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Σίτι. 

Και η Μπρέντφορντ, από τότε που ξεμπέρδεψε με την υπόθεση παραμονή, κέρδισε την Έβερτον, πήρε σημαντικά αποτελέσματα και κατάφερε να «αγχώσει» μέχρι και τις καθυστερήσεις την Λιντς, συνδράμοντας σε ακόμη μία επική σωτηρία για τα «παγώνια», έναντι της ομάδας του Μάικ Τζάκσον.

Καταλήγουμε λοιπόν πως ακόμη πιο σημαντικό και από το 4ο πρωτάθλημα της Μάντσεστερ Σίτι στην τελευταία πενταετία, την επική ανατροπή και το φοβερό κοντράστ συναισθημάτων στο «Άνφιλντ», η αξιοπιστία που παρέχει η Premier League στο φίλαθλο ποδοσφαιρικό κοινό είναι ασύγκριτη.

Κάθε θέση είναι σημαντική και κάθε πόντος σημαντικός και αν το πιστεύει κάποιος, μπορεί απλώς να σκεφτεί τι είχε πει ο Γκρανίτ Τσάκα σε πρόσφατες δηλώσεις του.

«Δεν έχεις το δικαίωμα στην Αγγλία να είσαι κακός. Τη μία εβδομάδα σε αποθεώνουν και την άλλη σε βρίζουν. Κάθε ματς είναι… τελικός και όλοι το έχουμε καταλάβει».

Και έχει απόλυτο δίκιο. Αυτό είναι η Premier League και για τον λόγο αυτό, ναι μεν ανήκει στην κατηγορία των κορυφαίων πρωταθλημάτων, αλλά είναι η… κορυφαία. Είναι τέλεια και κάθε άλλο πρωτάθλημα είναι πάρα πολύ καλό, αλλά μη συγκρίσιμο με αυτό που συμβαίνει κάθε χρόνο στο «Νησί».

Αν άλλωστε δει κάποιος τα αποτελέσματα σε Ιταλία και Ισπανία στις τελευταίες αγωνιστικές, μπορεί να καταλάβει τι και αν συμβαίνει κάτι… περίεργο. Γιατί στα δικά μου μάτια, ορισμένα αποτελέσματα ήταν θλιβερά. 

Και για αυτό η Premier League κερδίζει σε αξιοπιστία, ούσα αναμφίβολα το κορυφαίο ποδοσφαιρικό προϊόν παγκοσμίως!