Η μέρα που η Λίβερπουλ ολοκλήρωσε το «τρεμπλ» κατακτώντας το Κύπελλο UEFA απέναντι στην Αλαβές! (vid)

Μία ημέρα σαν σήμερα, πριν από 21 χρόνια, η Λίβερπουλ «λυγίζει» την αντίσταση της Αλαβές και με αυτογκόλ στο 117ο λεπτό του έξτρα χρόνου, σηκώνει την πρώτη ευρωπαϊκή κούπα του 21ου αιώνα, κατακτώντας το Κύπελλο UEFA.



Η μέρα που η Λίβερπουλ ολοκλήρωσε το «τρεμπλ» κατακτώντας το Κύπελλο UEFA απέναντι στην Αλαβές! (vid)

Μπορεί στις ημέρες μας η Αλαβές να αγωνίζεται υποβιβάζεται για ακόμη μία φορά στην δεύτερη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου, ωστόσο, πριν από δύο δεκαετίες είχε καταφέρει να εκπλήξει την ποδοσφαιρική κοινότητα φτάνοντας στον τελικό του Κυπέλλου UEFA απέναντι στην Λίβερπουλ.

Συγκεκριμένα, στις 16 Μαΐου του 2001, οι «ρεντς» αντιμετώπισαν τους Ισπανούς στο Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ σε έναν απολαυστικό τελικό. Η ομάδα του Ζεράρ Ουγιέ ξεκίνησε εντυπωσιακά το παιχνίδι, βρισκόμενη ήδη με 2-0 μπροστά στο σκορ μετά από 16 λεπτά αγώνα, με τους Μάρκους Μπάμπελ και Στίβεν Τζέραρντ να βρίσκουν δίχτυα.

Η Αλαβές μείωσε λίγο αργότερα με τον Ιβάν Αλόνσο να σκοράρει 5 λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο, προτού ο Γκάρι ΜακΆλιστερ εκτελέσει τον αντίπαλο γκολκίπερ από τα 11 βήματα για να διαμορφώσει το 3-1 του πρώτου μέρους.

Όλα κυλούσαν με τον καλύτερο τρόπο για την ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ, ωστόσο δύο γρήγορα τέρματα στα πρώτα λεπτά του δευτέρου μέρους από τον Χάβι Μορένο έφεραν σε ισορροπία την αναμέτρηση.

Όπως αποδείχθηκε το τέρμα του Ρόμπι Φάουλερ στο 78ο λεπτό δεν ήταν αρκετό, καθώς ο γιος του Γιόχαν Κρόιφ, Τζόρντι κατάφερε να ισοφαρίσει μερικά δευτερόλεπτα πριν από το τέλος, στέλνοντας τις δύο ομάδες στην παράταση.

Στον έξτρα χρόνο, η Αλαβές αντίκρισε δύο κόκκινες κάρτες και δέχτηκε το τελειωτικό χτύπημα στο 117’ από αυτογκόλ, δίνοντας το τρόπαιο στην Λίβερπουλ, που λίγες ημέρες νωρίτερα είχε κατακτήσει το FA Cup, επικρατώντας της Άρσεναλ στον τελικό.

Μαζί με τον League Cup, οι «ρεντς» του Ουγιέ κατέκτησαν τρεις τίτλους εκείνη την σεζόν, τερματίζοντας στην 3η θέση του πρωταθλήματος πίσω από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ.

 

Στράτος Μαρίνος