Η Έβερτον πληρώνει συσσωρευμένα λάθη και το χειρότερο είναι πως έχει μπλέξει σε κάτι που δεν ξέρει να διαχειριστεί!

Στη δεκαετία του '80 η Έβερτον είχε μία από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, διεκδικώντας τα πρωταθλήματα κάθε χρόνο, κατακτώντας ακόμα και ευρωπαϊκό τρόπαιο (1985) ενώ, πηγαίνοντας πιο πίσω στη δεκαετία του '60 και μετά την επιστροφή από τον υποβιβασμό της το 1954, πάντα είχε ομάδες πολύ ψηλού επιπέδου! Ακόμα και με τον Ντέιβιντ Μόγιες για μια δεκαετία στον 21ο αιώνα ήταν μια πολύ δύσκολη αντίπαλος που έβγαζε υγεία στον αγωνιστικό χώρο! Τι πήγε λοιπόν τόσο στραβά και είναι πολύ πιθανό πλέον να υποβιβαστεί έπειτα από 70 χρόνια; Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος



Η Έβερτον πληρώνει συσσωρευμένα λάθη και το χειρότερο είναι πως έχει μπλέξει σε κάτι που δεν ξέρει να διαχειριστεί!

Έχοντας ξοδέψει περισσότερα από 600 εκατομμύρια σε μεταγραφές την τελευταία επταετία, έχοντας 18 ποδοσφαιριστές που κοστίζουν από 25 εκατομμύρια ή περισσότερο στο ρόστερ είναι τραγικό που η Έβερτον είναι πια στη ζώνη του υποβιβασμού! 

Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά, μπαίνοντας σε λίγο στον Μάιο, από το 1994, όταν τότε σώθηκε τελευταία αγωνιστική από τον υποβιβασμό επιστρέφοντας πραγματικά από την κόλαση, σε ένα ματς εναντίον της Γουίμπλεντον στο Γκούντισον Παρκ. 

Τότε χάνοντας ένα παιχνίδι στο ημίχρονο με 0-2 γύρισε την κατάσταση και νίκησε 3-2 ρίχνοντας τελικά τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ! Τα λάθη πολλά.

Οι επιλογές κακές. Για να συνειδητοποιήσει κάποιος το μέγεθος του πόσο πολύ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει καταρρεύσει αυτή η ομάδα, πρέπει να αντιληφθεί το εξής: Η Λίβερπουλ αυτή τη στιγμή έχει 79 βαθμούς στην σεζόν 2021 – 22. Η Έβερτον έχει 79 βαθμούς, αν υπολογίσουμε όλη τη φετινή χρονιά και όλη την προηγούμενη του 2020 – 21 μετά την τέταρτη αγωνιστική και το εξαιρετικό ξεκίνημα που είχε κάνει τότε υπό τον Κάρλο Αντσελότι! 

Η φυγή του Ιταλού τεχνικού, απολύτως φυσιολογικά έπειτα από το κάλεσμα της Ρεάλ Μαδρίτης έχει δημιουργήσει αυτόματα μία κρίση εσωστρέφειας στον σύλλογο. 

Όχι ότι τα προβλήματα είναι του τελευταίου χρόνου, αντίθετα από την πρώτη στιγμή που ο νέος ιδιοκτήτης της ομάδας, ο Μοσίρι έφτασε στο Γκούντισον Παρκ ξεκίνησαν τα λάθη! 

Είναι τραγικό πραγματικά ένας άνθρωπος να έχει ξοδέψει τόσα λεφτά προσπαθώντας να βελτιώσει μία ομάδα κάνοντας ό,τι του ζήτησαν οι προπονητές που έφερε όλο αυτό το διάστημα και κάθε χρόνο από το 2016 και μετά, η Έβερτον να είναι χειρότερη! 

Ειλικρινά θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να καταστρέψεις ό,τι καλό είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια.

Μπορεί να σωθεί; Ναι μπορεί. Θα σωθεί; Δεν εξαρτάται από την ίδια μόνο και η Μπέρνλι ξέρει πάρα πολύ καλά αυτό το έργο, γιατί το έχει ξαναπαίξει πολλές φορές και βγάζει μεγαλύτερη αγωνιστική υγεία μέσα στο γήπεδο από αυτήν των «ζαχαρωτών». 

Ήταν κακή τελικά η επιλογή το περασμένο καλοκαίρι του Μπενίτεθ. Όχι φυσικά ως προπονητή γιατί δεν υπάρχει καμία απολύτως σύγκριση με τον Λάμπαρντ και με τους περισσότερους άλλωστε που είναι σε πάγκους ομάδων της Premier League, αλλά επειδή από την πρώτη στιγμή έφερε τοξικότητα στον σύλλογο. 

Προσωπικά πίστευα ότι θα είχαν την εξυπνάδα να ξεχάσουν την όποια σχέση του με την Λίβερπουλ και θα εστίαζαν στο γεγονός πως δεν υπάρχουν πολλοί καλύτεροι από αυτόν διαθέσιμοι για να διαδεχθούν κάποιον σαν τον Αντσελότι. 

Τελικά επικράτησε η μιζέρια και η εσωστρέφεια και τώρα μετά την κάκιστη επιλογή του Λάμπαρντ που δεν έχει εμπειρία σε τέτοιες καταστάσεις, η Έβερτον ετοιμάζεται να πληρώσει πολύ ακριβά τα συσσωρευμένα λάθη της τελευταίας εξαετίας. 

Το χειρότερο είναι πως αγωνιστικά δεν πρόκειται να λείψει σε κανέναν την επόμενη χρονιά αν υποβιβαστεί όσο κι αν ακούγεται σκληρό. 

Η φανέλα της παραμένει βαριά για το αγγλικό ποδόσφαιρο, και ιστορικά είναι ο σύλλογος με τις πιο πολλές σεζόν στην μεγάλη κατηγορία από το 1888 μέχρι σήμερα έχοντας λείψει μόνο σε τέσσερις περιπτώσεις! 

Όμως, όταν παλεύεις με νύχια και με δόντια για να σωθείς και από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχεις καταφέρει σε ένα παιχνίδι να κρατήσεις το μηδέν στην άμυνά σου εκτός έδρας, είσαι σχεδόν καταδικασμένος. 

Ειλικρινά εάν δε λεγόταν Έβερτον, και λεγόταν Νόριτς, με αυτή η εικόνα που είδαμε στο Άνφιλντ στην ήττα από τη Λίβερπουλ ποιος θα της έδινε την παραμικρή τύχη να σωθεί;

Και ναι, σωστά φωνάζουν για το πέναλτι που δεν της δόθηκε  στο σπρώξιμο του Μάτιπ στον Γκορντον αλλά ακούγεται ειρωνικό να λέει ο Λάμπαρντ πως η Έβερτον στο Άνφιλντ δεν μπορεί να πάρει τέτοιο πέναλτι! 

Γιατί τα τελευταία πέντε χρόνια έχει πάρει δύο τέτοιες παραβάσεις στο Άνφιλντ έναντι μόλις ενός της Λίβερπουλ στα μεταξύ τους παιχνίδια, και τα δύο χωρίς να είναι! Το 2017 και πέρυσι!

Κάποιες φορές καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς!