Γουέστ Χαμ: Διαλύει τον τοίχο της αποτυχίας και είναι έτοιμη να κυνηγήσει τον ευρωπαϊκό τίτλο

Η φετινή πορεία της Γουέστ Χαμ, τόσο στο Europa League, όσο και εντός συνόρων, δείχνει πως έχει αφήσει πίσω τον κακό της εαυτό των τελευταίων ετών, δίνοντας στους οπαδούς την ευκαιρία να μπορούν ξανά να ονειρεύονται.   



Γουέστ Χαμ: Διαλύει τον τοίχο της αποτυχίας και είναι έτοιμη να κυνηγήσει τον ευρωπαϊκό τίτλο

24 Αυγούστου 1999. Η Γουέστ Χαμ επικρατεί με σκορ 3-1 στην έδρα της Μετς, και με συνολικό σκορ 3-2 κατακτά το κύπελλο Ιντερτότο. Ήταν μάλιστα η μια από τις 3 νικήτριες του θεσμού, οι οποίες έπαιρναν αυτόματα θέση στο επόμενο κύπελλο UEFA. Ήταν ο τελευταίος τίτλος των Λονδρέζων, η τελευταία ένδοξη σελίδα στην ιστορία του συλλόγου.

14 Απριλίου 2022. Η ομάδα του Ντέιβιντ Μόγιες περνά θριαμβευτικά με σκορ 3-0 από την έδρα της Λυών, εξασφαλίζοντας μια θέση στα ημιτελικά του Europa League. 23 χρόνια μετά, οι οπαδοί της ομάδας μπορούν ξανά να ονειρεύονται, για την κατάκτηση ενός τροπαίου, και μάλιστα ευρωπαϊκού. Επόμενο εμπόδιο προς την κορυφή, η εξαιρετική Άιντραχτ Φρανκφούρτης, η οποία υπέταξε την Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νόου. Ωστόσο οι Άγγλοι, έχουν την ποιότητα και τις περγαμηνές να φτάσουν ως το όνειρο, γιατί πλέον έχουν δώσει τα διαπιστευτήρια πως μπορούν να το κάνουν.

Διέλυσαν τον παλιό κακό τους εαυτό

Για να φτάσουν, όμως, ως εδώ, όφειλαν να κάνουν κάτι διαφορετικό. Όπερ και εγένετο. Οι ποδοσφαιριστές της Γουέστ Χαμ, έβγαλαν τα σφυριά τους και διέλυσαν τον τοίχο της αποτυχίας, που έβλεπαν για πολλά χρόνια μπροστά τους. Το 2006, στην τελευταία απόπειρα γκρεμίσματος αυτού του τοίχου, στον τελικό του FA Cup στο Κάρντιφ απέναντι στη Λίβερπουλ, ο Στίβεν Τζέραρντ είπε ένα ηρωικό «όχι», ισοφαρίζοντας σε 3-3 με μία βολίδα από τα 40 μέτρα στο 90+1΄, με την ομάδα του να παίρνει στη συνέχεια το τρόπαιο με 3-1 στη διαδικασία των πέναλτι. Πλέον, όλα δείχνουν πως έχουν αλλάξει, με την παρέα του Αντόνιο να βρίσκεται ένα βήμα πριν το τελικό, έπειτα από τη σεζόν 1975/76 και το Κύπελλο Κυπελλούχων.

Ο οραματιστής Ντέιβιντ Μόγιες

Ο Ντέιβιντ Μόγιες, από τη στιγμή που ανέλαβε και πάλι τα ηνία της ομάδας τον Δεκέμβρη του 2019, είχε σαν όραμα να οδηγήσει ξανά τη Γούεστ Χαμ στο δρόμο της επιτυχίας. Στην αρχή να αντιμετώπισε αρκετά αγωνιστικά προβλήματα, εξάλλου και η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία μέρα. Κατάφερε, ωστόσο, να βρει το πολυπόθητο κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα για το βήμα παραπάνω. Το μεγαλύτερο άλμα μέχρι τώρα έγινε την περσινή σεζόν, με τα σφυριά να εξασφαλίζουν την 6η θέση στην Πρέμιερ Λιγκ, ανεβαίνοντας 10 σκαλιά σε σχέση με τη χρονιά 19/20. Όπως είναι λογικό, φέτος ο πήχης έχει τοποθετηθεί ψηλότερα, με τον Σκωτσέζο τεχνικό να διαθέτει ένα σύνολο πανέτοιμο να κατακτήσει το Europa League, ενώ παράλληλα βρίσκεται στην κορυφαία εξάδα στον βαθμολογικό πίνακα του αγγλικού πρωταθλήματος. 

Η επιθετική τριάδα φωτιά 

Το μεγαλύτερο μερίδιο της εξαιρετικής αυτής πορείας, ανήκει δικαιωματικά στην επιθετική τριπλέτα. Οι Αντόνιο, Μπόουεν και Μπενράχμα έχουν δημιουργήσει μία ποδοσφαιρική πανδαισία, με 34 γκολ και 27 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας συμμετοχή στα 61 από τα 71 τέρματα που έχουν πετύχει τα σφυριά τη φετινή σεζόν. Στόχος, πλέον, είναι να κολλήσουν το πόδι στο γκάζι και να σπάσουν κάθε κοντέρ στους πίνακες της στατιστικής υπηρεσίας.

Οι «ογκόλιθοι» Ράις και Σούτσεκ

Οι Ντέκλαν Ράις και Τόμας Σούτσεκ αποτελούν τις κολώνες στον άξονα της ομάδας, συνδέοντας αρμονικά το παιχνίδι μεταξύ των γραμμών, κινώντας με εξαιρετικό τρόπο τα νήματα τόσο στον ανασταλτικό, όσο και στον επιτελικό τομέα του παιχνιδιού. Στα πλεονεκτήματα τους, η ευχέρεια και των δύο να πατούν στην αντίπαλη περιοχή και να σκοράρουν, έχοντας σημειώσει τη φετινή σεζόν 5 γκολ έκαστος. Εκτός από τους προαναφερθέντες, την εξίσωση έρχονται να ολοκληρώσουν οι Φορνάλς, Λανσίνι, Τσουφάλ και Κρέσγουελ, οι οποίοι έχουν βάλει το δικό τους λιθαράκι, προκειμένου να «δέσει το γλυκό» και η συνταγή της επιτυχίας να χαρακτηριστεί άκρως επιτυχημένη.

Πλέον οι οπαδοί μπορούν να ονειρεύονται

Το μόνο σίγουρο είναι, πως η αρμάδα του Μόγιες έχει καταφέρει μέσα από σκληρή δουλειά να δώσει την ευκαιρία στους οπαδούς της Γουέστ Χαμ να μπορούν να ονειρεύονται. Γιατί 23 χρόνια είναι πολλά για έναν τόσο ιστορικό σύλλογο. Γιατί και αυτοί με τη σειρά τους στα δύσκολα ήταν πάντα εκεί. Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον θα δείξει αν αυτό το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα, με τη συνέχεια να αναμένεται άκρως συναρπαστική. 

Δημήτρης Κάππας