Θα πάει μέχρι το νήμα η μάχη και κάποια από τις Μάντσεστερ Σίτι ή Λίβερπουλ στο τέλος θα νιώθει (και λογικά) αδικημένη!

Ήταν σίγουρα ένα επικό ματς. Ένα ακόμη επικό ματς ανάμεσα σε δύο πραγματικές ποδοσφαιρικές μηχανές, όπως είναι αυτή της Μάντσεστερ Σίτι και της Λίβερπουλ. Το θέμα είναι τι πραγματικά ισχύει όμως μετά την δεύτερη ισοπαλία με το ίδιο σκορ μεταξύ τους. Πάμε σε ένα εκπληκτικό φινάλε, όπου από όποια σκοπιά και να το δει κανείς, στο τέλος της σεζόν κάποια θα αδικηθεί. Είτε η Σίτι του Πεπ, είτε η ομάδα του Κλοπ που μπορεί να κάνει 17 νίκες στον δεύτερο γύρο και να μην πάρει το πρωτάθλημα! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Θα πάει μέχρι το νήμα η μάχη και κάποια από τις Μάντσεστερ Σίτι ή Λίβερπουλ στο τέλος θα νιώθει (και λογικά) αδικημένη!

Δεν είναι παράλογο να πει κανείς πως είμαστε τυχεροί που ζούμε στην εποχή δύο τέτοιων ποδοσφαιρικών ομάδων ή δύο τόσο κορυφαίων προπονητών. Ο πρόλογος προφανώς και μαρτυρά την συνέχεια.

Μιλάμε για τη Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα και την Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ, οι οποίες σε ένα πραγματικό sequel της χρονιάς του 2018-19, συναντήθηκαν στο «Έτιχαντ» σε έναν πρόωρο τελικό, ο οποίος εν πολλοίς θα καθόριζε και τον πρωταθλητή.

Αν η Μάντσεστερ Σίτι κέρδιζε, «κλείδωνε» τον τίτλο. Αν έχανε, η Λίβερπουλ θα είχε το πάνω χέρι, παρά το γεγονός πως το πρόγραμμά της είναι δυσκολότερο. Ωστόσο, Πεπ και Κλο αποφάσισαν να μην αποφασιστεί ο πρωταθλητής μέχρι και την τελευταία αγωνιστική.

Ήρθαν ισόπαλοι, με το ίδιο σκορ με το ματς τους στον πρώτο γύρο και από εδώ και πέρα οδεύουμε προς ένα εκπληκτικό φινάλε, όπου εξακολουθώ να λέω πως τον πρώτο λόγο έχει η Μάντσεστερ Σίτι.

Μία Σίτι που χθες ήταν καλύτερη. Μπήκε πραγματικά με το μαχαίρι στα δόντια, έδειξε από το πρώτο λεπτό πως νοητικά ήταν πιο έτοιμη και κατάφερε να προηγηθεί σε δύο περιπτώσεις, αλλά να μην κερδίσει, πράγμα που φτάσαμε ένα μήνα πριν από το τέλος της χρονιάς για να το αντικρίσουμε.

Από την άλλη πλευρά, η Λίβερπουλ αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων και η αίσθηση που σου έδινε η αναμέτρηση είναι πως με κάποιον τρόπο θα ηττηθεί. Απέδειξε όμως πως και σε μία κακή της ημέρα, απέναντι στο μοναδικό αντίπαλο ως προς την διεκδίκηση του πρωταθλήματος, μπορεί να υψώσει το ανάστημά της.

Ισοφάρισε δύο φορές, είχε την ευκαιρία με τον Ζότα και παρότι βρέθηκε να χάνει στο ημίχρονο για πρώτη φορά στην χρονιά, βρήκε τρόπο να ανταπεξέλθει στα πρώτα 50 δευτερόλεπτα του δευτέρου. Κάτι τέτοιο άλλωστε είχαμε να δούμε από το περσινό της ματς με την Άστον Βίλα, ενώ η Σίτι είναι και η πρώτη ομάδα μετά την Σριούσμπερί που της βάζει γκολ στο πρώτο μέρος, σε ολόκληρο το 2022.

Συνεπώς, η ισοπαλία μεταξύ τους και η διατήρηση της διαφοράς στον ένα βαθμό, αφήνει τα πάντα ανοιχτά για την συνέχεια, με τους «πολίτες» πάντως να έχουν το πάνω χέρι, καθώς τα πιο δύσκολά ματς τους μακριά από την έδρα τους, είναι αυτά με την Γουλβς και την Λιντς.

Αντιθέτως, η Λίβερπουλ υποδέχεται τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 19 Απριλίου, σε ένα παιχνίδι που πάντα είναι ντέρμπι, ανεξαρτήτως της κατάστασης που βρίσκονται οι «κόκκινοι διάβολοι», την Τότεναμ, που είναι η μοναδική ομάδα που έχει κερδίσει μέσα-έξω την Σίτι και έχει βαθμολογικό κίνητρο, ενώ έχει να συναντήσει μακριά από το «Άνφιλντ» και τη Νιούκαστλ, που ακόμη και αν έχει σωθεί, θα την δυσκολέψει, τηρουμένης της βελτίωσης που έχει παρουσιάσει με τον Έντι Χάου.

Ας μην ξεχνάμε βεβαίως και το ματς με την Έβερτον, που επίσης πάντα είναι ντέρμπι και στην προκειμένη περίπτωση τα «ζαχαρωτά» θα κάνουν τα πάντα για να πάρουν βαθμούς.

Ακόμη και αν έχουμε φτάσει λοιπόν στον Απρίλιο, εξακολουθούμε να μην μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη για το αν ο τίτλος θα καταλήξει στο Μάντσεστερ ή στο Λίβερπουλ στο διάστημα που απομένει, αλλά σίγουρα μπορούμε να αισθανόμαστε τυχεροί που ζούμε στην εποχή των Γκουαρδιόλα και Κλοπ.

Ο πρώτος, αν κατακτήσει το πρωτάθλημα, θα έχει πανηγυρίσει 4 με την Σίτι σε μία πενταετία, δίχως βεβαίως να έχει πάρει Champions League, ενώ ο Κλοπ είναι ο βασικότερος λόγος που η Λίβερπουλ σε μία κακή της ημέρα, δεν έχασε στο «Έτιχαντ», την ώρα που όταν την παρέλαβε, σε αντίστοιχες εμφανίσεις της, θα πέταγε βαθμούς με την Μπέρνλι και την Σουόνσι, ακόμη και με την Μπόρνμουθ, στην δεύτερη σεζόν του.

Το πλεονέκτημα το έχει λοιπόν η Μάντσεστερ Σίτι και το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι πως όταν η Λίβερπουλ έκανε το 2-2 με την Τσέλσι, λέγαμε πως θα χρειαστεί σχεδόν το απόλυτο στον δεύτερο γύρο για να ανατρέψει το -14, ούσα βεβαίως και τυχερή, για να στραβοπατήσει κάπου η αντίπαλός της.

Θα είναι τρελό να τελειώσει την χρονιά με 17 νίκες σε 18 ματς και να μην πάρει το πρωτάθλημα και θα είναι η δεύτερη φορά που της συμβαίνει! Ωστόσο, το νόημα που προκύπτει, είναι πως μιλάμε για δύο καταπληκτικές ομάδες, που προφανώς κάτι θα χάσουν.

Είτε το πρωτάθλημα, είτε το Champions League, αλλά το γεγονός πως τα διεκδικούν όλα μέχρι και το τέλος, αναδεικνύει και πόσο έχουν ανεβάσει το επίπεδο. Είναι καλή η Τότεναμ, είναι καλή η Τσέλσι και η Άρσεναλ, θα ανέβει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με το πέρασμα του χρόνου, αλλά η Σίτι και η Λίβερπουλ είναι τέλειες. Ναι, ανταμειφθεί μία από τις δύο. Αλλά φανταστείτε το πρωτάθλημα να πάει με τέτοιο τρόπο, που θα έχουν στο τέλος της χρονιάς ίδιους βαθμούς, ίδια διαφορά τερμάτων, ίδια αποτελέσματα στα μεταξύ τους και να οδηγηθούμε σε μπαράζ...

Δεν έχει γίνει ποτέ. Αλλά μεταξύ μας, πότε είδαμε δύο τόσο ισοδύναμες ομάδες, να πηγαίνουν την διαφορά πάνω από τους 90 βαθμούς! Να το κάνουν πριν από τρία χρόνια και να το επαναλαμβάνουν. Επικό…