Άρσεναλ: Όταν δεν δέχεσαι γκολ από 133 κόρνερ, γιατί να μην βγεις στην τετράδα;

Δεν έχει δεχθεί γκολ από 133 κόρνερ. Σχεδόν δεν απειλείται από στημένες μπάλες, ενώ έχει βρει γκολ σε 11 περιπτώσεις, πίσω μόνο από τη Μάντσεστερ Σίτι και την Λίβερπουλ. Η επιτυχία καθρεφτίζεται στο πρόσωπο του Νικολάς Τζοβέρ, ο οποίος οδηγεί με τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας του στις στατικές φάσεις, τον Αρτέτα στην τετράδα!



Άρσεναλ: Όταν δεν δέχεσαι γκολ από 133 κόρνερ, γιατί να μην βγεις στην τετράδα;

Η Άρσεναλ έχει βελτιωθεί σε όλους τους τομείς. Αυτό είναι δεδομένο. Σκοράρει πιο εύκολα από ό,τι πέρυσι, δημιουργεί φάσεις πιο ορθολογικά, εκμεταλλεύεται πλήρως την ικανότητα των Μπουκάγιο Σάκα και Γκάμπριελ Μαρτινέλι στο ένας εναντίον ενός και παίρνει το μέγιστο από τους Λακαζέτ, Έντεγκααρντ και Σμιθ Ρόου!

Επομένως, οτιδήποτε έχει να κάνει με την επιθετική της λειτουργία στο αμυντικό «τρίτο» του αντιπάλου, έχει αναβαθμιστεί πλήρως. Τι συμβαίνει όμως με τον τρόπο που έχει επιλέξει να αμύνεται;

Και σε αυτή την περίπτωση, η δουλειά του Μικέλ Αρτέτα χαρακτηρίζεται εξαιρετική! Τα clean sheet του Άαρον Ράμσντεϊλ είναι πλέον διψήφια, ενώ την αρχή έκανε αισίως και ο Μπερντ Λένο με το «μηδέν» παθητικό απέναντι στην Άστον Βίλα (0-1).

Από εκεί και πέρα, οι δύο προσθήκες στην τετράδα της άμυνας της Άρσεναλ, προσαρμόστηκαν πλήρως. Ο Μπεν Γουάιτ, που κόστισε 50 εκατομμύρια λίρες, αποδεικνύει τώρα τον λόγο που αποτελεί την πιο ακριβή πώληση της Μπράιτον και την 3η πιο πολυδάπανη μεταγραφή της νέας του ομάδας, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τον Τομιγιάσου, που αποκτήθηκε στο τέλος των μεταγραφών από την Μπολόνια!

Παράλληλα, ο Γκάμπριελ έχει βελτιωθεί πολύ, έχοντας καταγράψει μόλις ένα λάθος που οδήγησε σε γκολ, αυτό με την Γουλβς, ο Τίρνι είναι σταθερότατος και ο άξονας των «κανονιέρηδων» λειτουργεί επιδραστικά!

Ο Πάρτεϊ βρίσκεται στην καλύτερή του κατάσταση από τότε που μετέβη στο Βόρειο Λονδίνο, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί παίκτης του μήνα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τον Γκρανίτ Τσάκα, που πλέον έχει άλλη θέση στο γήπεδο.

Ανεβαίνει περισσότερο, μαρκάρει πιο έξυπνα και έχει σταματήσει να δέχεται κάρτες χωρίς λόγο και αιτία. Αν κάποιος δει την κίτρινη κάρτα που πήρε στο ματς με την Άστον Βίλα ωστόσο, θα αντιληφθεί πως πολλές φορές τιμωρείται επειδή λέγεται… Τσάκα!

Από εκεί και πέρα όμως, όσο βελτιωμένη να είναι η φετινή έκδοση της Άρσεναλ, πολλά κομμάτια συνθέτουν το παζλ της επιτυχίας και το γεγονός πως αυτή η ομάδα έχει καταφέρει να είναι το φαβορί για την 4η θέση, ενώ ξεκίνησε με 0/3 και δίχως γκολ υπέρ της στην πρώτη διακοπή της Premier League.

Ένα από αυτά είναι η δουλειά στις στημένες φάσεις. Και ειδικότερα στα κόρνερ, με τους Λονδρέζους να αποτελούν τη μοναδική ομάδα της πρώτη τη τάξει κατηγορίας στο «Νησί», που δεν έχει δεχθεί γκολ από την γωνία της περιοχής, με την μπάλα… σταματημένη!

Έχουν αντιμετωπίσει 133 περιπτώσεις και παραμένουν αλώβητοι, πράγμα που πιστώνεται 100% στον άνθρωπο που προσλήφθηκε για να αναλάβει αυτό το κομμάτι. Ονομάζεται Νικόλας Τζοβέρ, προστέθηκε στο τιμ του Μικέλ Αρτέτα φέτος και είναι ο άνθρωπος που σε κάθε στημένη φάση κατά ή υπέρ της ομάδας του, είναι όρθιος!

Όσον αφορά τον τρόπο που επιλέγει να μαρκάρει η ομάδα του, η φωτογραφία είναι κατατοπιστική. Βάθος παίρνουν οι δύο στόπερ, όλοι βρίσκονται στην περιοχή και σχηματίζεται σε ευθεία ένα τοίχος από κόκκινα που δεν επιτρέπει στους επιτιθέμενους να μπουν με αξιώσεις στη μικρή περιοχή του Ράμσντεϊλ.

Κάπως έτσι, η Άρσεναλ όχι μόνο δεν έχει δεχθεί γκολ, αλλά σχεδόν δεν… απειλείται, έχοντας βρει και τον δρόμο προς τα δίχτυα σε 11 περιπτώσεις, πίσω μόνο από Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ!

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ενθουσιασμός του Τζοβέρ είναι ξεκάθαρος, αποτελώντας έναν βασικό λόγο για την επιτυχία της Άρσεναλ μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν.

Δημήτρης Μανάκος