Η Λίβερπουλ ξαναβρίσκει μετά από 23 χρόνια την Φόρεστ σε ματς που φέρνει άρωμα από '70s!

Η Νότιγχαμ Φόρεστ υπήρξε ο κακός μπελάς της Λίβερπουλ στα τέλη της δεκαετίας του '70, σε μία εποχή που οι δύο ομάδες κυριαρχούσαν και στο νησί και στην Ευρώπη! Απόψε, θα αναμετρηθούν για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα αφού η τελευταία του συνάντηση ήταν το 1999 και μπορεί πλέον η διαφορά να είναι χαώδης μεταξύ τους ωστόσο και μόνο τα ονόματα των δύο αντιπάλων προδιαθέτουν για μια πολύ όμορφη ποδοσφαιρική βραδιά! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος



Η Λίβερπουλ ξαναβρίσκει μετά από 23 χρόνια την Φόρεστ σε ματς που φέρνει άρωμα από '70s!

Υπήρξε ένα διάστημα μεταξύ του 1977 και του 1981 όπου η Λίβερπουλ αντιμετώπισε την Νότιγχαμ Φόρεστ 15 φορές και την νίκησε μόλις τρεις από αυτές! Και ήταν μία εποχή στην οποία η Λίβερπουλ, πήρε τρεις φορές το κύπελλο πρωταθλητριών Ευρώπης, το 1977 το 1978 και το 1981 ενώ ενδιάμεσα κατέκτησε και το πρωτάθλημα όλες τις χρονιές εκτός από εκείνη που της μπήκε σφήνα η … Φόρεστ το 1977-78.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό εκείνης της περιόδου, είναι πως σε αυτά τα 15 ματς η Λίβερπουλ δεν κατάφερε να σκοράρει στα 10, ποσοστό πραγματικά εντυπωσιακό για εκείνη την ομάδα που διέθετε ο Μπομπ Πέισλι στα τέλη της δεκαετίας του '70!

Η Νότιγχαμ είχε προκύψει, πραγματικά από το πουθενά ως ο απόλυτος αντίπαλος της Λίβερπουλ εκείνη την εποχή! Κατορθώνοντας να ανέβει ως τρίτη πίσω από την Γουλβς και την Τσέλσι το 1976-77, έπειτα από απουσία πέντε ετών από τη μεγάλη κατηγορία υπό τις οδηγίες του Μπράιαν Κλαφ, η Φόρεστ πήρε κεφάλι στο πρωτάθλημα την επόμενη χρονιά και το διατήρησε μέχρι το τέλος!

Θα έπαιρνε το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα πρωτάθλημα στην ιστορία της και κατάφερε σε αυτό το διάστημα να μην χάσει  παιχνίδι από τον Δεκέμβριο του 1977 και έπειτα, φτάνοντας μέχρι τον Δεκέμβριο του 1978, συμπληρώνοντας 42 αγώνες χωρίς ήττα! 

Και όταν ήρθε η ώρα να χάσει, συνέβη στο Άνφιλντ με την Λίβερπουλ να κερδίζει με 2-0... 

Εκείνη η νίκη πανηγυρίστηκε στ' αποδυτήρια του Άνφιλντ λες και ήταν ένας τίτλος και η εξήγηση φυσικά υπήρχε σε αυτό που είχε συμβεί 12 εβδομάδες νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 1978. Τότε η Νότιγχαμ Φόρεστ κατόρθωνε να πετάξει εκτός Ευρώπης την Λίβερπουλ, χωρίς να χάσει μάλιστα στον πρώτο γύρο του κυπέλλου πρωταθλητριών!

Έχοντας νικήσει στο πρώτο παιχνίδι, στο Σίτι Γκράουντ 2-0 κράτησε το 0-0 με σωρεία σπουδαίων αποκρούσεων του Πίτερ Σίλτον και η Πρωταθλήτρια Αγγλίας θα εκθρόνιζε την πρωταθλήτρια Ευρώπης! 

Έμοιαζε με ένα οργουελικό σενάριο εκείνη την εποχή να κερδίζει σε κάθε κρίσιμη μονομαχία. Οι δύο ομάδες βρέθηκαν απέναντι η μία στην άλλη και στον τελικό του League Cup  το 1978. 

Το πρώτο ματς στο Γουέμπλεϊ τελείωσε χωρίς γκολ, με την Νότιηχαμ να καταφέρνει ακόμα μία φορά να μην δεχτεί τέρμα από την επίθεση της Λίβερπουλ, ενώ στη ρεβάνς ένα πέναλτι με ανατροπή που ήταν έξω από την περιοχή, επέτρεψε στον Σκωτσέζο, Ρόμπερτσον, να σκοράρει και να χαρίσει στην Φόρεστ τον πρώτο της τίτλο μετά από δύο δεκαετίες!

Η Λίβερπουλ είχε πάρει το κύπελλο Ευρώπης το 1977 και το 1978 και η Νότιγχαμ ακολούθησε με δύο σερί τίτλους το 1979 και το 1980, ενώ επίσης κατέκτησε και το Σούπερ Καπ, επικρατώντας της Μπαρτσελόνα! 

Η Λίβερπουλ επέστρεψε κατακτώντας το τρόπαιο το 1981, αλλά η Νότιγχαμ ήταν αυτή που συνέχιζε να της φέρνει προβλήματα σε κάθε σημαντικό ματς!

Εκείνη η τετραετία οι αναμετρήσεις μεταξύ τους, πέρασαν στην ιστορία και μπορεί να ήταν ένα πολύ μικρό διάστημα για στα χρονικά της Φόρεστ αλλά σαφέστατα ήταν το πιο σημαντικό.

Τα επόμενα χρόνια οι δύο ομάδες συγκρούστηκαν ακόμα και στην διεκδίκηση του τίτλου ενώ δύο φορές ήταν απέναντι η μία στην άλλη σε ημιτελικούς κυπέλλου, στο FA Cup του 1988 και του 1989 όπου δυστυχώς ήταν εκείνη η μοιραία μέρα στις 15 Απριλίου, στο Χίλσμπορο όπου χάθηκαν άδικα τόσες ψυχές!

Με την αποχώρηση του Μπράιαν Κλαφ και τον υποβιβασμό της Νότιγχαμ το 1993 έκλεισε ένας τεράστιος κύκλος, όταν την ίδια περίοδο αποχωρώντας το 1991 ο Νταλγκλίς από τον πάγκο της Λίβερπουλ, οι «κόκκινοι» είχαν μπει στο δικό τους κύκλο εσωστρέφειας! 

Η Νότιγχαμ επέστρεψε αλλά έπεσε πάλι το 1999 με τελευταία αναμέτρηση των ομάδων τον Απρίλιο εκείνης της σεζόν με ένα πολύ εντυπωσιακό 2-2 στο Σίτι Γκράουντ. Ένα γκολ του Ολλανδού Φαν Χόιντονκ στις καθυστερήσεις είχε ισοφαρίσει για τους γηπεδούχους! 

Κάνεις πιθανώς δεν φανταζόταν τότε ότι θα περνούσαν 23 ολόκληρα χρόνια για να ξαναβρεθούν οι δύο ομάδες η μία απέναντι στην άλλη σε ένα επίσημο ματς!

Το σημερινό παιχνίδι είναι το πρώτο στον 21ο αιώνα ανάμεσα σε δύο συλλόγους που κυριάρχησαν στην Αγγλία και στην Ευρώπη στα τέλη της δεκαετίας του '70. 

Η τωρινή κατάσταση της Λίβερπουλ αφήνει ελάχιστα περιθώρια ελπίδας στη Φόρεστ, ωστόσο, η δουλειά που γίνεται εκεί, στα Μίντλαντς επιτρέπει τα όνειρα και την ελπίδα πως η ομάδα πολύ σύντομα θα επιστρέψει όπου πραγματικά ανήκει. Δηλαδή, στην μεγάλη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου! 

Ο Κούπερ είναι ένας εξαιρετικός προπονητής που με την εθνική Αγγλίας σε μικρότερες ηλικίες είχε επιτυχίες και την οδήγησε στην κατάκτηση του παγκοσμίου πρωταθλήματος Νέων το 2017.

Τώρα  προσπαθεί να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα μπορέσουν να ξαναφέρουν την Νότιγχαμ στην Premier League έπειτα από το 1999. Είναι σε καλό δρόμο κι αν δεν το καταφέρει φέτος είμαι σχεδόν βέβαιος πως θα μπορέσει να το πετύχει του χρόνου!

Και κλείνουμε με ένα κουίζ: 

Ποια είναι η μόνη ομάδα που έχει λιγότερα πρωταθλήματα στην χώρα της από κύπελλα Ευρώπης πρωταθλητριών ομάδων, αυτό που σήμερα λέμε Champions  League; 

Η απάντηση είναι είναι η Νότιγχαμ Φόρεστ που έχει μόλις ένα πρωτάθλημα, αλλά δυο αστραφτερά Κύπελλα Ευρώπης!