Σίτι εναντίον Λίβερπουλ και πάλι σε ένα μπλοκμπάστερ που θα κριθεί πάνω από τους 90 βαθμούς!

Πριν από ακριβώς 60 ημέρες η Μάντσεστερ Σίτι ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να κατακτήσει τον τίτλο. Όλοι το πιστεύαμε, ήταν λογικό και η αλήθεια είναι πως η εικόνα των «πολιτών» ήταν τέτοια, που δύσκολα θα μπορούσε να δει κάποιος πώς το σκηνικό της Premier League θα ανατραπεί. Όμως, ακριβώς αυτό είναι το αγγλικό πρωτάθλημα και αν μία ομάδα μπορούσε να την πιέσει, αυτή ήταν η Λίβερπουλ. Πλέον, είμαστε στο -1 και έχουμε δρόμο, σε μία κούρσα που όπως όλα δείχνουν, θα πάει πάνω από τους 90 βαθμούς! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Σίτι εναντίον Λίβερπουλ και πάλι σε ένα μπλοκμπάστερ που θα κριθεί πάνω από τους 90 βαθμούς!

Στις αρχές Ιανουαρίου η Μάντσεστερ Σίτι είχε φτάσει μέχρι και στο +14 από την Λίβερπουλ, έχοντας σαφώς και ματς περισσότερα, αναλογικά με τις αναβολές που είχαν λάβει χώρα εξαιτίας του κορονοϊού.

Ήταν λογικό λοιπόν η Μάντσεστερ Σίτι να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να πάρει το 5ο της πρωτάθλημα τα τελευταία έξι χρόνια και να αποδείξει και πάλι, πως ναι μεν η Λίβερπουλ και η Τσέλσι την ανταγωνίζονται, αλλά όταν η ίδια πατήσει το γκάζι, μοιάζει με μία πραγματική μηχανή, που μπορεί να διαλύσει τον οποιονδήποτε, εντός αγωνιστικού χώρου.

Ωστόσο, όπως είχα γράψει και τότε, αν υπάρχει μόνο μία ομάδα που θα μπορούσε να της δημιουργήσει πίεση, αυτή θα ήταν μόνο η Λίβερπουλ. Και για την ακρίβεια, αυτή η Λίβερπουλ, η οποία διαθέτει στο 2022 το πληρέστερο πιθανώς ρόστερ της ιστορίας της.

Διότι ξέρει να ξοδεύει. Δεν πλήρωσε αλόγιστα τον Λουίς Ντίας, ανανέωσε τους ποδοσφαιριστές που έπρεπε, εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με τον Σαλάχ και βρήκε τρόπο να καλύψει τις ανασταλτικές της αδυναμίες με τον Κονατέ το καλοκαίρι.

Αυτό βεβαίως, είναι μία επιτυχία που πιστώνεται 100% στον Γιούργκεν Κλοπ. Αυτός έπεισε την διοίκηση της ομάδας να διαχειρίζεται διαφορετικά τα οικονομικά της και αυτός είναι η αιτία που ο Σαντιό Μανέ παίζει στην Λίβερπουλ με τα μισά χρήματα από όσα ζητούσε τότε ο Νικολάς Πεπέ που πήγε στην Άρσεναλ, αποτελώντας την πιο ακριβή μεταγραφή της ιστορίας της.

Επομένως, ο τρόπος λειτουργίας της Λίβερπουλ είναι αποτέλεσμα της φιλοσοφίας του Γιούργκεν Κλοπ, όπως φυσικά και ο τρόπος παιχνιδιού της, από τον οποίο απορρέουν απίστευτα αποτελέσματα.

Έχει άλλωστε αντιληφθεί κανείς πως φτάσαμε στην 29η αγωνιστική και η Λίβερπουλ έχει συγκεντρώσει όσους βαθμούς μάζεψε πέρυσι, αποδεικνύοντας πως η σεζόν που παρήλθε ήταν μία χρονιά ειδικών συνθηκών, με τόσες μαζεμένες «γκέλες» στο «Άνφιλντ» και αυτό το αδιανόητο… 10+ ώρες χωρίς γκολ!

Μιλάμε για 69 βαθμούς, οι οποίοι επιτεύχθηκαν με εννέα νίκες και μία ισοπαλία στο νέο ημερολογιακό έτος και με διαφορά τερμάτων το εντυπωσιακό +21 (23-2), με τα έξι από τα επτά πιο πρόσφατα ματς της να έχουν συνοδευτεί και με «μηδέν» παθητικό.

Παράλληλα, βρίσκεται μέσα σε όλους της τους στόχους, πράγμα που δεν είχε γίνει ποτέ τον Μάρτιο, καθώς ό,τι πιο κοντινό σε αυτό ήταν την σεζόν 1983-84, υπό τις οδηγίες του Τζο Φάγκαν, όπου και πάλι όμως τα πήρε όλα, πλην του FA Cup που είχε αποκλειστεί από τον Φεβρουάριο, από την Μπράιτον της 2ης κατηγορίας.

Συνεπώς, το επίτευγμα της Λίβερπουλ είναι ακόμη πιο μεγάλο, από την στιγμή που έχει πάρει το Λιγκ Καπ από την Τσέλσι, διεκδικεί το πρωτάθλημα, συμμετέχει στο FA Cup και έχει προκριθεί στους «8» του Champions League με επτά νίκες και μία ήττα, ούσα και η πρώτη ομάδα στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου που τερματίζει την πρώτη φάση του θεσμού με έξι επικρατήσεις!

Αν λοιπόν δεν μπορεί αυτή η Λίβερπουλ να πάρει τον τίτλο ή έστω να βάλει πίεση στη Μάντσεστερ Σίτι, ποια μπορεί; Μία ομάδα τόσο σταθερή από το 2017 και μετά, με την παρουσία του Φαν Ντάικ να είναι καταλυτική, καθώς δίχως αυτόν οι «κόκκινοι» συγκέντρωναν 1,82 βαθμούς ανά ματς, ενώ στα διαστήματα που παίζει από τον Γενάρη του 2018 και έπειτα, η Λίβερπουλ «τρέχει» με 2,65!

Όπως και να έχει, το ότι η διαφορά είναι πλέον σε απόσταση αναπνοής, δεν σημαίνει πως η Λίβερπουλ είναι και το φαβορί για ένα πρωτάθλημα που τον Γενάρη ήταν ουτοπικό, καθώς είτε αν αυτή πάρει όλα τα ματς της, είτε αν η Σίτι που έχει ευκολότερο πρόγραμμα το κάνει, τότε θα στεφθούν πρωταθλήτριες.

Απλώς με τα σημερινά δεδομένα, το ματς της 10ης Απριλίου ανάμεσά τους, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία και δεν αποκλείεται όποια το κερδίσει, να βρεθεί με το… μισό πόδι στον τίτλο.

Εάν έρθει ισόπαλο, όλα θα εξακολουθήσουν να είναι ανοικτά, αλλά σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μία επική μονομαχία, που πιθανότατα θα πάει πάνω από τους 90 βαθμούς. Θυμίζει κάτι άλλο… Θυμίζει τις μεγάλες μονομαχίες του Σένα με τον Προστ στην Formula 1, θυμίζει ένα ματς του Άλι με τον Φρέιζερ στο Box και αναδεικνύει πόσο όμορφο μπορεί να γίνει το ποδόσφαιρο.

Το κάνουν για δεύτερη φορά. Μετά το φοβερό πρωτάθλημα με τους 98 και 97 βαθμούς, παρακολουθούμε τώρα το φετινό. Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη μέσα σε μία πενταετία, παύει να είναι σύμπτωση, με Σίτι και Λίβερπουλ να μην μπορούν να μπουν σε οποιαδήποτε σύγκριση με τις υπόλοιπες ομάδες της Premier League!