Φαν Ντάικ: Ο ιππότης του κόκκινου «κάστρου» έγραψε ιστορία με 60 ματς δίχως ήττα

O Βέρτζιλ Φαν Ντάικ αποτελεί τον ηγέτη της άμυνας της Λίβερπουλ από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο Νησί. Δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη γι' αυτό από το ιστορικό ρεκόρ που έσπασε στο 1-0 επί της Γουέστ Χαμ. Είναι πλέον κάτοχος του μεγαλύτερου αήττητου σερί εντός έδρας στην ιστορία της Premier League.  



Φαν Ντάικ: Ο ιππότης του κόκκινου «κάστρου» έγραψε ιστορία με 60 ματς δίχως ήττα

Ο Μπάτμαν είναι ένας φανταστικός ήρωας του οποίου η παρουσία είναι καταλυτική για να παραμείνει ασφαλής η Γκόθαμ. Είναι ο σκοτεινός ιππότης, ο σωτήρας και το βαρόμετρο μιας ολόκληρης πόλης. Και ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ έχει μια βασική ομοιότητα μαζί του.

Όχι δεν είναι ένας αφανής ήρωας για τον οποίο όλοι αναρωτιούνται. Είναι εκεί, αγέρωχος, γνώριμος και δεσπόζει στην άμυνα των Reds. Κάθε φορά που φοράει τη ‘’μπέρτα’’ του και πατάει το χορτάρι του Άνφιλντ για κάποια αναμέτρηση του αγγλικού πρωταθλήματος, ξέρεις ότι θα σταθεί βράχος και το κάστρο πολύ δύσκολα θα πέσει.

Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής για τη σεζόν 2018-2019 σύμφωνα με την UEFA, διεύρυνε ακόμα περισσότερο το αήττητο σερί του εντός έδρας μετά τη νίκη των «κόκκινων» του Μέρσεϊσαϊν απέναντι στη Γουέστ Χαμ με 1-0 το απόγευμα του Σαββάτου (5/3). Πλέον ο 30χρονος βρίσκεται στην κορυφή όλων αφού μετά από 60 παιχνίδια (52 νίκες, 8 ισοπαλίες) στον κόσμο του αγγλικού ποδοσφαίρου, από την Πρωτοχρονιά του 2018 που έγινε ‘’Liverpoolian’’, παραμένει αήττητος.

Η Λίβερπουλ χρωστάει αρκετά σε εκείνον για ό,τι έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια. Η επίδρασή του είναι τέτοια στο παιχνίδι των ‘’Reds’’ που εν τη απουσία του, η ομάδα πέρυσι σχεδόν κατέρρευσε. Έχασε 6(!) συνεχόμενα εντός έδρας παιχνίδια στο Άνφιλντ μένοντας χωρίς νίκη 2μιση μήνες.

Βέβαια, αυτό το απίθανο σερί των 60 αγώνων ίσως να μην είχε γίνει πράξη αν δεν υπήρχε και το έτερον του ήμισυ, Ζοέλ Μάτιπ. Ο ήρωας του Λίβερπουλ έχει ταιριάξει άψογα με τον Καμερουνέζο έχοντας δημιουργήσει ένα απροσπέλαστο κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Οι δυο τους έχουν συνυπάρξει σε 51 αγώνες της Πρέμιερ και δεν είχαν φύγει με σκυμμένο κεφάλι από το γήπεδο για 4 σχεδόν χρόνια.

Το αήττητο σερί ξεκίνησε στις 22 του Γενάρη το 2018 και μια ήττα στην Ουαλία από τη Σουόνσι και σταμάτησε στις 28 του περασμένου Δεκέμβρη στο King Power Stadium της Λέστερ.

Το ρεκόρ του Βρετανού Λι Σαρπ ανήκει πλέον στο χρονοντούλαπο της λίγκας. Τα 59 συνεχόμενα παιχνίδια χωρίς να υποστεί η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κάποια ήττα με εκείνον αγωνιζόμενο, ήταν αρκετά για να τον διατηρήσουν στην κορυφή της σχετικής λίστας για 25 και πλέον χρόνια.

Από το νέο φορμάτ της πρώτης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου, δηλαδή την Premier League, το εκπληκτικό εκείνο σερί έμελλε να σταματήσει με τη φανέλα της Λιντς Γιουνάιτεντ στην πρώτη του εντός έδρας αναμέτρηση από τη μεταγραφή του. Ήταν 20 Αυγούστου του 1996...

Ο βράχος της άμυνας της Λίβερπουλ πρόσθεσε ακόμα ένα επίτευγμα στην πλούσια ποδοσφαιρική καριέρα του. Μέχρι να βρεθεί ομάδα που θα τον κερδίσει στο ‘’σπίτι’’ του.

 

 

 

Μάνος Φυρογένης