Λίνκολν: Η ομάδα που έγραψε ιστορία φτάνοντας στα προημιτελικά του FA Cup

Στον πέμπτο γύρο του FA Cup η Μπόρεχαμ Γουντ τα έβαλε με την Έβερτον, έζησε την εμπειρία, αποχώρησε ηττημένη κι έτσι δεν κατάφερε να... μιμηθεί την Λίνκολν. Εκείνη, το 2017 είχε γίνει η πρώτη ομάδα εκτός των τεσσάρων επαγγελματικών κατηγοριών της Αγγλίας μεταπολεμικά που είχε βρεθεί στους «8» του θεσμού!  



Λίνκολν: Η ομάδα που έγραψε ιστορία φτάνοντας στα προημιτελικά του FA Cup

Αν υπάρχει μια διοργάνωση στην οποία οι εκπλήξεις είναι… δεδομένες, αυτή είναι το FA Cup. Τι και αν η μια ομάδα αγωνίζεται στην Πρέμιερ Λιγκ και η άλλη στην πέμπτη κατηγορία; Η Λίνκολν Σίτι (μεταξύ άλλων) απέδειξε το 2017 εναντίον της Μπέρνλι πως δεν έχει καμία σημασία!

Δρόμος προς τους 16

Ως ομάδα της Νάσιοναλ Λιγκ, δηλαδη της πέμπτης κατηγορίας της αγγλικής ποδοσφαιρικής «πυραμίδας», η Λίνκολν ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της από τον τέταρτο προκριματικό γύρο (η Μπέρνλι ξεκίνησε από τον τρίτο γύρο).

Αντίπαλος η Γκίσελι, η οποία «λύγισε» στον δεύτερο μεταξύ τους αγώνα, μετά το 0-0 του πρώτου, με 2-1. Συνέχεια είχε η Όλτρινγχαμ με 2-1 και η Όλνταμ Αθλέτικ με 3-2. H Λίκολν είχε ήδη κάνει την υπέρβαση, κερδίζοντας την πρόκριση απέναντι σε ομάδα δύο κατηγοριών πιο «ψηλά». Η συνέχεια όμως θα ήταν πολύ πιο εντυπωσιακή.

Στον τρίτο γύρο θα αντιμετώπιζε την Ίπσουιτς της Τσάμπιονσιπ, με την πρόκριση πλέον να μοιάζει ανέφικτη. Η Λίνκολν άλλωστε θα έπρεπε να αγωνιστεί και εκτός έδρας. Τελικό σκορ 2-2, με τις δύο ομάδες να «λύνουν τις διαφορές» τους στο Στάδιο LNER του Λίνκολν. Η τοπική ομάδα εκμεταλλεύτηκε το πλεονέκτημα έδρας, επικράτησε με 1-0 και πήρε μια ακόμα επική πρόκριση. Μέχρι την επόμενη…

Η «άλωση» του Τερφ Μουρ

Με την κάθε επιτυχία η Λίνκολν ερχόταν αντιμέτωπη με ένα ακόμα μεγαλύτερο εμπόδιο. Πλέον, όμως, ποιος μπορούσε να πει στα παιδία αυτά να μην πιστεύουν; Στον πέμπτο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας, αντίπαλος ήταν η Μπέρνλι, ομάδα καθιερωμένη στην Πρεμιέρ Λιγκ.

Τα «Διαβολάκια» όμως είχαν ραντεβού με την ιστορία. Σε ένα σχεδόν γεμάτο Τερφ Μουρ, η Λίνκολν πήρε μια από τις μεγαλύτερες προκρίσεις στα χρονικά.

Διατήρησε το σχήμα της καθόλη την διάρκεια του παιχνιδιού, οδηγώντας την αναμέτρηση σε ένα «σβηστό» 0-0. Όμως, ο Σον Ράγκετ, ο κεντρικός αμυντικός της ομάδας είχε άλλη άποψη και στο 89’ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με κεφαλιά. Η ομάδα του Σον Ντάις επιτέθηκε με ό,τι είχε στα λίγα λεπτά που απέμεναν, δεν κατάφερε όμως να σκοράρει. Η Λίνκολν είχε καταφέρει το αδύνατο και θα βρισκόταν στα προημιτελικά του FA Cup. Κι ας αγωνιζόταν στην πέμπτη κατηγορία!

Συντριβή, αλλά ποιος νοιάζεται;

Στις 11 Μαρτίου του 2017 η Λίνκολν θα αντιμετώπιζε την Άρσεναλ. Το… «σακούλι» με τα θαύματα, όμως, είχε στερέψει. Η ομάδα γνώρισε βαριά ήττα με σκορ 5-0 και αποκλείστηκε από την συνέχεια. Αν και κράτησε σχεδόν ένα ημίχρονο, ο Γουόλκοτ έβαλε μπροστά τους «κανονιέρηδες» στο 45+1’ και από εκεί ξεκίνησε ο κατήφορος. Ζιρού, αυτογκόλ του Γουότερφολ,

Σάντσεζ και Ράμσεϊ διαμόρφωσαν το τελικό 5-0. Τι σημασία είχε όμως; Η Λίνκολν είχε καταφέρει το απίστευτο και έγραψε έτσι το όνομα της με «χρυσά γράμματα» στην ιστορία του θεσμού. Κι ας έφτασε… μόνο μέχρι τα προημιτελικά.

Κώστας Ξενακούδης