Η ελληνική παροικία της Χάμιλτον εξιστορεί τις πιο... τρελές ιστορίες από την Σκωτία!

Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο εξωτερικό είναι δεκάδες πλέον. Πολλοί εξ αυτών κάνουν και τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα, φτιάχνουν βιογραφικό και χτίζουν καριέρες. Τη σεζόν 2017-2018 ο Γιώργος Σαρρής, ο Γιάννης Σκόνδρας, ο Χρυσοβαλάντης Κοζορώνης, ο Μάριος Όγκμποε και ο Αλέξανδρος Γκόγκιτς μοιράστηκαν αυτό το όνειρο και μιλούν στο England365.gr γι' αυτό καθώς αγωνίστηκαν στην Χάμιλτον Ακαντέμικαλ ΦΚ.



Η ελληνική παροικία της Χάμιλτον εξιστορεί τις πιο... τρελές ιστορίες από την Σκωτία!
•Ποια είναι όμως Χάμιλτον ;

Η Χάμιλτον Ακαντέμικαλ ΦΚ ιδρύθηκε το 1874 από μια σχολική ομάδα ποδοσφαίρου στη Hamilton Academy. Παραμένει η μόνη επαγγελματική βρετανική ποδοσφαιρική ομάδα η οποία προήλθε από μια σχολικόι επίπεδο.

Αμέσως μετά την ίδρυση της, έγινε μέλος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Σκωτίας και ξεκίνησε να συμμετάσχει στο Κύπελλο Σκωτίας (ποδόσφαιρο ανδρών) και στο Qualifying Cup. Το Νοέμβριο του 1897 έγινε μέλος της Scottish Football League όταν μια από τις κύριες ομάδες της εποχής, η Renton, αναγκάστηκε να αποχωρήσει και η Χάμιλτον Ακαντέμικαλ ΦΚ προσκλήθηκε να πάρει τη θέση της.

Πήρε το όνομά της από την ομώνυμη πόλη. Το Hamilton βρίσκεται στο South Lanarkshire της Σκωτίας. Λειτουργεί ως το κύριο διοικητικό κέντρο της περιοχής του συμβουλίου του South Lanarkshire. Βρίσκεται 10 μίλια νοτιοανατολικά της Γλασκώβης, 37 μίλια νοτιοδυτικά του Εδιμβούργου και 74 μίλια βόρεια του Carlisle.

Φανταστείτε λοιπόν σε μια πόλη που δεν θυμίζει σε τίποτα τις ηλιόλουστες ελληνικές πόλεις μας να έχουν βρει απάγκιο 5 δικά μας παιδιά, 5 «μαθητές». Ο καθένας τους για δικούς του λόγους αλλά όλοι με στόχο να κερδίσουν πράγματα από την παρουσία τους στη Σκωτία και την Πρέμιερ Λιγκ.

Βέβαια το ότι βρέθηκαν τόσα Ελληνόπουλα ταυτόχρονα στη Χάμιλτον δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας σύμπτωσης ή ενός τρελού παιχνιδιού της μοίρας. Η απάντηση στον γρίφο ακούει στο όνομα Βασίλης Τοπίδης. Ο Έλληνας μάνατζερ είχε πελάτες του τότε τους 4 Έλληνες, εκτός δηλαδή από τον Άλεξ Γκόγικτς. Έτσι αυτός είναι ουσιαστικά και ο αρχηγός της «συμμορίας».

•Γιώργος Σαρρής: Άνοιξε τον χορό των αφίξεων 

Ο Γιώργος Σαρρής ο οποίος αγωνίζεται πλέον στον Εργοτέλη στο πρωτάθλημα της Super League 2 θυμάται εκείνη την περίοδο της καριέρας του και πως βρέθηκε στην Σκωτία.

«Ήμουν ο πρώτος που πήγα στην Χάμιλτον. Εκείνο τον καιρό ήμουν στην Τουρκία όπου έγινε το πραξικόπημα και με την γυναίκα μου έγκυο έψαχνα τον επόμενο σταθμό στον καριέρα μου»

Ο άσος του Εργοτέλη συνέχισε να φέρνει στιγμές στο μυαλό του μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για την ομάδα καθώς είναι ένα μεγάλο κλαμπ της Σκωτίας με τους οπαδούς της να ζουν και να αναπνέουν για το ποδόσφαιρο.

 Στα δύο χρόνια που έμεινε εκεί ξεχωρίζουν στο μυαλό του οι στιγμές που μοιράστηκε με τον Κοζορώνη και τον Γκόγκιτς

«Με τον Βαλάντη έχουμε άριστη σχέση. Έχουμε συνυπάρξει σε 3 ομάδες. Ήμασταν όλη τη μέρα μαζί στα ξενοδοχεία παντού. Επίσης κάναμε καλή παρέα και με τον Άλεξ. Τον γνώριζα από παλιά λόγω του πατέρα του Σίνισα καθώς τον είχα προπονητή στον Εργοτέλη. Εξαίρετη προσωπικότητα και ο Σίνισα και ο γιός του».

Στη συνέχεια έκανε τον απολογισμό της διετούς παρουσίας του.

«Πήρα πολλές εμπειρίες. Με βοήθησε πολύ να εξελιχθώ ποδοσφαιρικά και έζησα μοναδικές στιγμές με προσωπικότητες που εκτιμώ άπειρα».

Κλείνοντας μας εξομολογήθηκε μια ιστορία που θυμίζει πολύ Ελλάδα.

« Γυρνούσαμε αργά με το λεωφορείο μετά από ένα παιχνίδι. Φτάσαμε στο πάρκινγκ της ομάδας και περιμέναμε την γυναίκα του Γκόγκιτς να τον πάρει με το αμάξι. Ήμουν εγώ ο Σκόδρας και ο Γκόγκιτς. Ενώ περιμέναμε μας ήρθε η φαεινή ιδέα να κάνουμε ντριφτ! Ξεκίνησε ο Γιάννης ενώ στη συνέχεια ήρθε η γυναίκα του Άλεξ και έκανε και αυτή! Παραλίγο να τρακάρουμε τα αμάξια μας! Πόσο ωραία περνούσαμε τότε, ειλικρινά»

• Χρυσοβαλάντης Κοζορώνης: «Δεν ψάχνω δικαιολογίες» και το δικαστήριο του Σκόνδρα 

Αυτή την στιγμή ο Χρυσοβαλάντης κάνει την προετοιμασία του με τη λιθουανική Πανεβέζις και μας συστήνει αρχικά το πρωτάθλημα.

«Είναι πολύ ωραία τα πράγματα στην Λιθουανία. Είναι η τρίτη μου σεζόν εδώ. Το επίπεδο μπορεί να μην είναι ακόμα πολύ υψηλό αλλά προσπαθούν οι ομάδες ώστε να ανέβει. Η Λιθουανία είναι μια πολύ όμορφη χώρα με αρκετά κοινά στοιχεία με την Ελλάδα»

Στη συνέχεια ο Κρητικός αμυντικός κάνει την δική του αναδρομή στο 2018 και την εμπειρία του στη Χάμιλτον.

«Για να πάω στη Χάμιλτον έπαιξε ρόλο ο Σαρρής. Για μένα ο Γιώργος είναι σαν αδερφός. Ήξερα ότι θα ήταν δύσκολα και ήταν πολύ σημαντικό να έχω δικούς μου ανθρώπους δίπλα. Εκεί έκανα πολύ παρέα με τον Γιάννη Σκόνδρα παρόλο που δεν γνωριζόμασταν εξαρχής. Επίσης είχα μια αδυναμία και στον Γκόγκιτς καθώς με τον πατέρα του ως προπονητή είχα το πρώτο μου επαγγελματικό συμβόλαιο. Η Σκωτία είναι μια ενδιαφέρουσα χώρα και η εμπειρία μου εκεί ήταν θετική για μένα»

Ο άσος της Πανεβέζις δεν κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του και εξηγεί γιατί δεν πήρε χρόνο συμμετοχής τότε.

«Έκανα προπονήσεις από τον Δεκέμβρη του 2017 στη Χάμιλτον. Δεν είχα κάποιον τραυματισμό αλλά αντιμετώπισα μια περίεργη κατάσταση εκεί. Δεν μου αρέσουν οι δικαιολογίες. Εγώ έδινα τον καλύτερό μου εαυτό στις προπονήσεις αλλά ο προπονητής δεν με έβαζε να παίξω. Τον είχα ρωτήσει αλλά ποτέ δεν έλαβα απάντηση. Ο κόουτς είχε κάποιους δικούς του ενώ υπήρχε μια υποτυπώδη κόντρα Σκωτσέζων εναντίον ξένων. Σίγουρα δεν ήμουν στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση αλλά δεν με βοήθησε να αποκτήσω ρυθμό. Δεν ήθελα να το ψάξω παραπάνω και έλυσα μετά από λίγους μήνες το συμβόλαιο μου. Στο τέλος κράτησε μόνο τα καλά και προχώρησα»

Στο τέλος της συζήτησης παρασυρόμενος από τις αναμνήσεις του τότε ο Χρυσοβαλάντης μας εξιστορεί μια τρελή ιστορία με πρωταγωνιστή τον Γιάννη Σκόνδρα.

«Σε έναν αγώνα πρωταθλήματος ο Σκόνδρας πάνω σε μια φάση χτύπησε έναν παίκτη. Σε όλα τα πρωταθλήματα αυτό έχει ως τιμωρία κόκκινη κάρτα και απουσία 2-3 αγωνιστικών. Στην Σκωτία όμως περνάς δικαστήριο! Τότε εγώ με τον Άλεξ συνοδεύσαμε τον Γιάννη στο δικαστήριο. Φορούσα ένα μακρύ παλτό και έμοιαζα με σωματοφύλακα του!(γέλια). Μας κυνηγούσαν οι δημοσιογράφοι και οι κάμερες στους διαδρόμους...χαμός πραγματικός!»

•Μάριος Ογκμπόε: Super League 2-Πρέμιερ Λιγκ Σκωτίας, ένα τσιγάρο διαδρομή 

Ο Μάριος Όγκμποε αγωνίζεται στην Σούπερ Λιγκ 2 με τη φανέλα της Λάρισας, έχει ως μοναδικό στόχο την άνοδο στην Σούπερ Λιγκ και θα κάνει τα πάντα για αυτό. Ο Έλληνας επιθετικός που έχει για πρότυπο τον Λουίς Σουάρες θυμάται το ξεκίνημα του στη Χάμιλτον και την εμπειρία του στο Σκωτσέζικο κλαμπ.

«Είχα έρθει τελευταίος στην Χάμιλτον. Παρότι με είχαν ζητήσει από το καλοκαίρι εγώ δεν μπορούσα να φύγω γιατί είχα συμβόλαιο με ομάδα στη Σούπερ Λιγκ 2. Ήθελαν έναν επιθετικό στον σωματότυπό μου και για αυτό επέλεξαν εμένα. Πριν πάω μίλησα με τα υπόλοιπα παιδιά και μου είπαν πως ήταν. Στην αρχή με στήριξαν πάρα πολύ μέχρι να βρω τα πατήματα μου. Στην Χάμιλτον δεν είχαμε πίεση για τα αποτελέσματα. Μπορεί να χάναμε σε έναν αγώνα και την επόμενη μέρα είχαμε ψυχολογία να κερδίσουμε το επόμενο παιχνίδι. Εμείς ως Έλληνες το παίρναμε βαριά όταν χάναμε».

Βέβαια και ο στράικερ της ΑΕΛ μας εξιστορεί κάποιες όμορφες ιστορίες από το παρεάκι που είχαν φτιάξει.

«Όταν βγήκαμε για πρώτη φορά για φαγητό με τα παιδιά ο Γκόγκιτς μου συστήθηκε στα αγγλικά. Ο Άλεξ νόμιζε πως καταλάβαινα αλλά εγώ δεν ήξερα αγγλικά. Μόνο το όνομά μου ήξερα. Έτσι ρωτούσε τους άλλους γιατί δεν του μιλάω(γέλια)»

«Ο Σκόνδρας είχε αδυναμία στα video games.Πολλά βράδια πηγαίναμε σπίτι του και παίζαμε όλοι μαζί. Περνούσαμε πολύ όμορφα».

•Άλεξ Γκόγκιτς: Εμείς κάναμε πλάκα και οι Σκωτσέζοι έλεγαν ότι είμαστε τρελοί 

Μπορεί ο Άλεξ να μην είναι Έλληνας αλλά είναι δικό μας παιδί και σίγουρα μέλος αυτής της «συμμορίας». Ο γιος του Σίνισα που λατρεύτηκε όσο λίγοι από τους φιλάθλους του ΟΣΦΠ, παίζει από τις 5 Γενάρη στην Σεντ Μίρεν και προφανώς δεν ξεχνά τη χρονιά που διέπρεπε με τα υπόλοιπα Ελληνόπουλα στη Χάμιλτον.

 «Ήταν πολύ ωραία τα αποδυτήρια. Είχαμε φτιάξει ελληνική νοοτροπία. Νιώθαμε σαν το σπίτι μας. Πηγαίναμε συνέχεια για καφέ φαγητό. Περνούσαμε πολύ ωραία. Εγώ είχα πάει μετά τον Σαρρή και τον Σκόνδρα. Ο Σαρρής ενώ με γνώριζε δεν με θυμόταν όταν με είδε. Τρελάθηκε όταν συνειδητοποίησε ποιος ήμουν! Είχαμε φτιάξει εκπληκτικά αποδυτήρια. Εμείς γελούσαμε μεταξύ μας και οι Σκωτσέζοι νόμιζαν ότι τσακωνόμασταν, μας είχαν περάσει για τρελούς!»

Ο Άλεξ δεν ξεχνά ότι ήταν στις ακαδημίες του ΟΣΦΠ και ότι κάποια στιγμή θα ήθελε να γυρίσει στην Ελλάδα και το να παίξει ξανά για τους ερυθρόλευκους είναι ένας από τους στόχους του.

Ανδρέας Παπαγιαννόπουλος- Παναγιώτης Τριαντόπουλος