Ντιξι Ντιν: Ο άνθρωπος των 60 γκολ σε μία σεζόν που «έφυγε» βλέποντας την αγαπημένη του ομάδα να σκοράρει!

Ήταν πριν 42 χρόνια όταν παρακολουθώντας ένα ντέρμπι της Έβερτον με την Λίβερπουλ προδομένος από την καρδιά του έφυγε στην εξέδρα, ο μεγαλύτερος φορ που γνώρισε προπολεμικά το αγγλικό ποδόσφαιρο!Ο Ντίξι Ντιν, που παραμένει μέχρι και τώρα  ο μοναδικός που πέτυχε 60 γκολ σε μία σεζόν στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος    



Ντιξι Ντιν: Ο άνθρωπος των 60 γκολ σε μία σεζόν που «έφυγε» βλέποντας την αγαπημένη του ομάδα να σκοράρει!

Να βάζεις 60 γκολ σε μια σεζόν δεν είναι απλο πράγμα! Και όμως  συνέβη την αγωνιστική περίοδο 1927 – 28 και παραμένει ένα τρομερό και αξεπέραστο ρεκόρ παρά το ότι εμφανίστηκαν εξαιρετικοί σεντερ φορ από τότε στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Ο Ντιν έφυγε  από τη ζωή πριν 42 χρόνια την 1 Μαρτίου του 1980  παρακολουθώντας το ντέρμπι της Έβερτον απέναντι στην Λίβερπουλ. Ήταν η πρώτη φορά που πήγαινε στο γήπεδο μετά από πάρα πολύ καιρό!

Η ομάδα επίσημα τον είχε προσκαλέσει και μάλιστα μαζί με τον προπονητή που έκανε τεράστια την Λίβερπουλ, τον Σκωτσέζο Μπιλ Σάνκλι, με τους δύο άντρες να παρακολουθούν δίπλα-δίπλα το παιχνίδι. Η Έβερτον σκόραρε ο Ντιν πανηγύρισε και μετά αισθάνθηκε μία αδιαθεσία. Λίγη ώρα αργότερα ήταν νεκρός!

Στην κηδεία του μερικές μέρες μετά η κόρη του συγκίνησε τους πάντες όταν είπε πως μόνο ένα καλύτερο θάνατο θα μπορούσε να φανταστεί για τον πατέρα της: Να σκοράρει εναντίον της Λίβερπουλ ως παίκτης και μετά να πεθάνει! Είναι απίστευτο πως κάποια πράγματα στη ζωή κάνουν κύκλο και ακόμα πιο αδιανόητο το γεγονός πως για πάρα πολλά χρόνια αυτός ο άνθρωπος δεν είχε επισκεφτεί το Γκούντισον Παρκ μετά το 1960. Κάποια γεγονότα που είχαν συμβεί τον είχαν απομακρύνει από το σύλλογο που βοήθησε κυριως αυτος να μεγαλουργήσει!

Τα στατιστικά του ζαλίζουν και υπήρξε ο πρώτος που φόρεσε ποτέ την φανέλα με το νούμερο 9 στην Έβερτον δίνοντας μία ξεχωριστή νότα στο γεγονός και δημιουργώντας μια βαριά κληρονομιά για όποιονδήποτε επόμενο. Επίσης σκόραρε 18 φορές σε 16 εμφανίσεις με την εθνική Αγγλίας σε μία εποχή που η ομάδα ήταν πανίσχυρη αλλά απομονωμένη στο Νησί χωρίς να παίζει παιχνίδια με τις μεγάλες υπόλοιπες δυνάμεις.

Το κανονικό του όνομα ήταν Γουίλιαμ Nτιν και η Έβερτον τον είχε πληρώσει 3000 λιρες, ένα αρκετά μεγάλο ποσό για την εποχή για να τον αποκτήσει το 1925 από την Τρανμίρ. Ήταν οπαδός της Έβερτον από παιδί και έμελλε να εξελιχθεί στον σπουδαιότερο που φόρεσε ποτέ την φανέλα της!

Σχεδόν 40 χρόνια μετά ο κόσμος πάντα τον λατρεύει και το άγαλμα του θα είναι πάντα έξω από το γήπεδο της Έβερτον και μελλοντικά όταν  φτιαχτεί αυτό το καινούργιο στάδιο που περιμένουν όλοι οι οπαδοί. Και θα θυμίζει σε όλους έναν ήρωα από μία άλλη εποχή!