Τζέιμι Βάρντι: Ο κορυφαίος σκόρερ άνω των 30 ετών στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ

To σημαντικό τρίποντο της Λέστερ επί της Μπέρνλι το βράδυ της Τρίτης σφραγίστηκε με το τέρμα του Τζέιμι Βάρντι στο 90ο λεπτό (2-0), με τον Άγγλο στράικερ να καταρρίπτει ένα σπουδαίο ρεκόρ στην ιστορία του πρωταθλήματος.  



Τζέιμι Βάρντι: Ο κορυφαίος σκόρερ άνω των 30 ετών στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ

Αν μην τι άλλο αειθαλής ο Βάρντι που σκόραρε στο Τερφ Μούρ το 10ο τέρμα σε 17 αναμετρήσεις στην φετινή Πρέμιερ Λιγκ. Τοποθέτησε έτσι τον εαυτό του στην κορυφή της λίστας των επιθετικών με τα περισσότερα τέρματα από την ηλικία των 30 και άνω. Έφτασε στα 94 γκολ σε 4μιση διαδοχικές χρονιές, ξεπερνώντας θρυλικά ονόματα του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Η σχετική λίστα

1. Τζέιμι Βάρντι 94

H ιστορία του σαν παραμύθι, γνωστή πλέον στους ποδοσφαιρόφιλους ολόκληρης της Ευρώπης. Μέχρι τα 25 του αγωνιζόταν με την Χάλιφαξ στην τέταρτη κατηγορία, μέχρι που τον απέκτησε η αγαπημένη του Λέστερ. Ομάδα με την οποία κατάφερε να εξασφαλίσει της άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ, ώστε μετέπειτα να κάνει το απόλυτο θαύμα, όντας ο απόλυτος ηγέτης στην πορεία κατάκτησης του πρωταθλήματος του 2016.

Με σύνολο 128 τερμάτων σε 262 αναμετρήσεις, λογίζεται ως ένας από τους κορυφαίους σκόρερ της διοργάνωσης. Τα 94 γκολ τα σημείωσε από την ηλικία των 30 ετών και έπειτα, αφήνοντας πίσω του έναν τεράστιο επιθετικό με σπουδαία παρακαταθήκη στην Αγγλία.

2. Ίαν Ράιτ 93

Γεννημένος στο Λονδίνο, έγραψε την δική του ιστορία στο Νησί, ως έναν εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών που φορέσαν την φανέλα της Άρσεναλ. Εκεί όπου αγωνίστηκε επί 7 συναπτά έτη, τα οποία συνοδεύτηκαν με 104 τέρματα σε 191 συμμετοχές. Διετέλεσε μέλος της ομάδας που κατέκτησε το πρωτάθλημα το '98, ενώ αποτέλεσε βασικό αρωγό για την κατάκτηση τριών ακόμη κυπέλλων.

Τα τελευταία χρόνια της καριέρας του σημείωσε 93 τέρματα, πιάνοντας την κορυφή της συγκεκριμένης στατιστικής. Τα περισσότερα εξ αυτών με την φανέλα των "κανονιέρηδων", ωστόσο η δύση της πορείας του τον βρήκε να αγωνίζεται στις Γουέστ Χαμ και Νότιγχαμ Φόρεστ.

3. Άλαν Σίρερ 84

Ο μύθος του Σεντ Τζέιμς Παρκ, καθώς πρόκειται για τον κορυφαίο σκόρερ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ. Με την τελευταία δεκαετία της καριέρας του να τον βρίσκει στην Νιούκαστλ, σημείωσε 148 τέρματα σε 303 επίσημες αναμετρήσεις. Ωστόσο το μοναδικό του πρωτάθλημα κατάφερε να το κατακτήσει με την Μπλάκμπερν, εκεί όπου ήταν ακόμη πιο παραγωγικός με 112 γκολ σε 138 αγώνες.

Τρίτος στην σχετική λίστα έχοντας βρει δίχτυα 84 φορές. Αγέραστος και στην Ευρώπη, καθώς για δύο διαδοχικές σεζόν από το 2003 έως το 2005 αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Αποσύρθηκε δύο χρόνια μετά στην γενέτειρα του, φορώντας την φανέλα της αγαπημένης του ομάδας.

4. Φρανκ Λάμπαρντ 82

Το γεγονός ότι ένας μέσος παίρνει θέση σε αυτό το κλειστό κλαμπ μαρτυρά πολλά για την, έτσι και αλλιώς, εγνωσμένη αξία του. Θρύλος στο Στάμφορντ Μπριτζ, κατάφερε μεταξύ άλλων να κατακτήσει 3 πρωταθλήματα και 1 Τσάμπιονς Λιγκ με την φανέλα της Τσέλσι. Μετρά συνολικά 177 τέρματα σε 611 συμμετοχές και 14 διαδοχικές σεζόν με την ομάδα του Λονδίνου.

Από τα 30 του και έπειτα βρήκε δίχτυα 82 φορές, νούμερο διόλου ευκαταφρόνητο αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρασε ένα διάστημα αγωνιζόμενος στην Νιού Γιορκ Σίτι. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι 6 εκ των τερμάτων του σημειώθηκαν με την φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι, στην οποία αγωνίστηκε στο διάλειμμα που έκανε από το πρωτάθλημα των ΗΠΑ.

5. Τέντι Σέριγχαμ 77

Ακόμη ένας παίκτης-κεφάλαιο για την ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου ο οποίος αγωνίστηκε σε κορυφαίους συλλόγους όπως η Νότιγχαμ Φόρεστ, η Τότεναμ. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Γουέστ Χαμ. Σε 418 επίσημες συμμετοχές πρωταθλήματος σημείωσε 146 τέρματα, βοηθώντας τους «κόκκινους διαβόλους» στην κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων και ενός Τσάμπιονς Λιγκ.

Η δική του περίπτωση ιδιάζουσα, καθώς άντεξε να αγωνιστεί στην Πρέμιερσιπ μέχρι τα 40 του,  σημειώνοντας στα τελευταία 10 χρόνια της καριέρας του 77 γκολ. Παράλληλα κρατά το ρεκόρ του μεγαλύτερου ηλικιακά σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης, σκοράροντας την σεζόν 2006/2007 με την φανέλα της Γουέστ Χαμ.

Αντώνης Νιανιάς