Οι… Τσιμίκες, πριν τον Τσιμίκα: Οι τρεις Έλληνες που κατέκτησαν τρόπαιο με ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ

H Λίβερπουλ κατέκτησε το Λιγκ Καπ σε έναν εντυπωσιακό τελικό με αντίπαλο της Τσέλσι, με τον Κώστα Τσιμίκα, να πανηγυρίζει το πρώτο του τρόπαιο με τους «Reds». Πρόσθεσε με αυτό τον τρόπο το όνομά του στη μικρή λίστα Ελλήνων που έχουν κατακτήσει τίτλο με ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ.



Οι… Τσιμίκες, πριν τον Τσιμίκα: Οι τρεις Έλληνες που κατέκτησαν τρόπαιο με ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ

Ο τελικός του  Λιγκ Καπ Αγγλίας του 2022, πέρασε πλέον στην ιστορία με τη Λίβερπουλ να αναδεικνύεται νικήτρια στα πέναλτι, εναντίον της Τσέλσι, κατακτώντας το τρόπαιο.

Η κατάκτηση του τίτλου από τους «reds», βρήκε τον Κώστα Τσιμίκα να πανηγυρίζει την πρώτη του διάκριση με το «Liverbird» στο στήθος και κατ’ επέκταση το πρώτο του τρόπαιο στην Αγγλία.

Ωστόσο ο 25χρονος αριστερός οπισθοφύλακας, δεν είναι ο πρώτος Έλληνας, που το καταφέρνει αυτό στην Αγγλία, καθώς έχουν προηγηθεί άλλοι τρεις τίτλοι με «γαλανόλευκο» χρώμα.

·         Θοδωρής Ζαγοράκης- Λιγκ Καπ Αγγλίας 2000/ Λέστερ

Ο εμβληματικός αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος του 2004, αποχώρησε από τον ΠΑΟΚ, το 1997 για λογαριασμό της Λέστερ, κάνοντας το βήμα παραπάνω στην καριέρα του. Ο «Ζαγόρ» κατά την τριετή θητεία του στα αγγλικά γήπεδα κατέγραψε με τη φανέλα των «αλεπούδων» 60 συμμετοχές, πετυχαίνοντας μάλιστα και τρία γκολ. Ωστόσο, το σημαντικότερο παράσημο του Έλληνα μέσου, ήταν η κατάκτηση του Λιγκ Καπ της σεζον 1999/00, όταν η Λέστερ νίκησε την Τρανμίρ Ρόβερς με 2-1 στον τελικό του Γουέμπλεϊ στις 27 Φεβρουαρίου του 2000. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης έτσι, έγινε ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που κατέκτησε ένα μεγάλο τίτλο στην Αγγλία με ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ, παρά το γεγονός πως δεν αγωνίστηκε στον εν λόγω τελικό, επιστρέφοντας λίγους μήνες μετά στην Ελλάδα, για να φορέσει τα χρώματα της ΑΕΚ.

·         Στάθης Ταυλαρίδης- FA Cup 2002/  Άρσεναλ

Προϊόν των ακαδημιών του Ηρακλή, o Στάθης Ταυλαρίδης, αναχώρησε από τη συμπρωτεύουσα το 2002, με προορισμό το Χάιμπουρι του Λονδίνου, για να αγωνιστεί στην Dream Team, της Άρσεναλ εκείνης της εποχής. Στο πρώτο του εξάμηνο στους «κανονιέρηδες» ο Στάθης Ταυλαρίδης, χωρίς να καταγράψει κάποια συμμετοχή, έλαβε το μετάλλιο του Κυπελλούχου Αγγλίας για το 2002. Στον τελικό της 4ης Μαϊου 2002, στο Μιλένιουμ του Κάρντιφ, η Άρσεναλ επικράτησε με 2-0 της Τσέλσι, χάρη στα γκολ των Ρέι Πάρλορ και Φρέντρικ Λιούνγκμπεργκ.

·         Σωκράτης Παπασταθόπουλος- FA Cup 2020/ Άρσεναλ

H σειρά του πιο κοσμογυρισμένου της λίστας. Ο λόγος για τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, ο οποίος μετά την επιτυχημένη του θητεία στο «Βεστφάλεν» και την Ντόρτμουντ, κατάφερε να διακριθεί στην Άρσεναλ. O Μεσσήνιος κεντρικός αμυντικός, στα δυόμιση χρόνια παρουσίας του στο Λονδίνο, πέτυχε πολύ σημαντικά πράγματα, αφού σε 69 συμμετοχές, σκόραρε έξι φορές. Επιπλέον, έφτασε το 2019 στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ αγωνιζόμενος ως βασικός, εναντίον της Τσέλσι, με τους «μπλε» να κατακτούν το τρόπαιο με σκορ 4-1. Ένα χρόνο μετά και συγκεκριμένα την 1η Αυγούστου 2020,  στο άδειο, εξαιτίας της πανδημίας Γουέμπλεϊ, Σωκράτης και Άρσεναλ πήραν την εκδίκησή τους από την Τσέλσι με τη νίκη στον τελικό του FA Cup, με 2-1, κατακτώντας παράλληλα το τρόπαιο.

Γιώργος Ζαχαρίου