«Πρωταθλητής είναι αυτός που σηκώνεται όταν... δεν μπορεί»

Τα λόγια αυτά του Αμερικανού πυγμάχου Τζακ Ντέμπσι δεν θα ταίριαζαν καλύτερα στην περίπτωση του Κρίστιαν Έρικσεν, ο οποίος είναι έτοιμος να επιστρέψει (σήμερα απέναντι στην Νιούκαστλ) στους αγωνιστικούς χώρους με την φανέλα της Μπρέντφορντ όντας «πρωταθλητής» της ζωής. Και άλλοι όμως ποδοσφαιριστές αν και χτυπήθηκαν από καρδιακά προβλήματα δεν το έβαλαν κάτω και επέστρεψαν στο γήπεδο «νικητές».  



«Πρωταθλητής είναι αυτός που σηκώνεται όταν... δεν μπορεί»

Αντόνιο Κασάνο

Το κόσμημα του παλιού Μπάρι (il gioiello di Bari vecchia), πραγματοποίησε μία σπουδαία καριέρα στο Καμπιονάτο με τους ιταλούς στην αρχή της καριέρας του να τον χρίζουν διάδοχο του μεγάλου Ρομπέρτο Μπάτζιο. Τον Οκτώβριο του 2011 ο Κασάνο είχε αρχίσει να έχει κάποια προβλήματα με την ομιλία του. «Ήξερα τι ήθελα να πω, αλλά οι λέξεις δεν έβγαιναν από το στόμα μου» θα αναφέρει χαρακτηριστικά ο τότε παίκτης της Μίλαν ωστόσο δεν θα δώσει ιδιαίτερη σημασία θεωρώντας ότι δεν ήταν κάτι σημαντικό.

Το κακό έγινε μετά από αγώνα της Μίλαν με τη Ρόμα, όταν κατά την επιστροφή των ροσονέρι ο ιταλός επιθετικός δεν ένιωθε καλά και με εντολή του γιατρού της ομάδας αμέσως έσπευσε στο νοσοκομείο. Ο Κασάνο είχε πάθει ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Το σοκ μεγάλο σε όλη την Ιταλία και όχι μόνο.

Μπήκε στο χειρουργείο τέσσερις ημέρες αργότερα και έπειτα από μία εβδομάδα πήρε εξητήριο. Κανείς δεν ήξερε αν ο ταλαντούχος φορ θα μπορούσε να επιστρέψει ξανά στα γήπεδα. Ο Αντόνιο όμως ήξερε. Σχεδόν 6 μήνες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο ο Κασάνο αγωνίζεται ξανά με την φανέλα της Μίλαν κόντρα στην Φιορεντίνα και δέχεται το πιο ζεστό χειροκρότημα από τους όλους τους θεατές στο Σαν Σίρο.

Νουανκούο Κανού

O Νιγηριανός επιθετικός υπήρξε μέλος της χρυσής φουρνιάς του Άγιαξ που έφτασε στην κατάκτηση του UEFA Champions League την σεζόν 1994-95 απέναντι στη Μίλαν. To 1996 θα πάρει μεταγραφή στην Ίντερ εξαργυρώνοντας τις καλές εμαφνίσεις με την φανέλα του Αίαντα . Δυστυχώς για τον Κανού η ατυχία του χτύπησε την πόρτα όταν στις καθιερωμένες ιατρικές εξετάσεις διεγνώσθη με καρδιακή ανεπάρκεια. Αμέσως υποβλήθηκε σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση ωστόσο οι γιατροί δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξοι σχετικά με την συνέχεια της καριέρας του. Ο τότε νεαρός επιθετικός έχοντας σοκαριστεί από αυτή την εξέλιξη θα δηλώσει «Τώρα ξέρω ότι το να είσαι σε φόρμα και δυνατός δεν κάνει την καρδιά σου 100% δυνατή» ωστόσο δεν θα τα παρατήσει.

Έπειτα από ένα χρόνο αποθεραπείας όχι μόνο θα καταφέρει να επιστρέψει στην ενεργό δράση αλλά θα συνεχίσει στο πιο υψηλό επίπεδο καθώς τον Φεβρουάριο του 1999 θα υπογράψει στην Άρσεναλ για περίπου 4,15 εκατομμύρια λίρες. Με την φανέλα των «κανονιέρηδων» θα πραγματοποιήσει 119 εμφανίσεις και θα σκοράρει 30 γκολ. Αργότερα, ο Κανού θα αγωνιστεί με επιτυχία σε Γουέστ Μπρομ και Πόρτσμουθ.

Άνχελ Κορέα

Το 2014 η Ατλέτικο Μαδρίτης θα δαπανήσει το ποσό των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ για να εντάξει στις τάξεις της έναν 19χρονο αργεντινό επιθετικό ονόματι Άνχελ Μαρτίν Κορέα Μαρτίνες από την Σαν Λορέντσο. Ο νεαρός είχε προλάβει να γραφτεί στα μπλοκάκια αρκετών ευρωπαίων scouts καθώς οι εμφανίσεις του μόνο απαρατήρητες δεν είχαν περάσει, ωστόσο η Ατλέτικο του Σιμεόνε κινήθηκε γρήγορα για την απόκτησή του και ο Κορέα ζούσε το απόλυτο όνειρο, μέχρι να έρθουν οι ιατρικές εξετάσεις.

Οι γιατροί εντόπισαν όγκο στην καρδιά του νεαρού άσου και η χειρουργική επέμβαση ήταν επιβεβλημένη. Όπως θα δηλώσει αργότερα ο Κορέα «Δε φοβήθηκα ποτέ ότι θα πέθαινα, αλλά ότι δεν θα έπαιζα ποτέ ξανά ποδόσφαιρο». Ευτυχώς για τον Κορέα αλλά και για την ίδια, η Ατλέτικο τον στήριξε και κράτησε στάση αναμονής. Δύο μήνες μετά την επέμβαση, ο αργεντινός ξεκίνησε ελαφρύ τρέξιμο και στις 13 Δεκεμβρίου εντάχθηκε και επίσημα στην Ατλέτικο. Η συνέχεια γνωστή. Από το 2015-16, ο «Ανχελίτο» έχει πλέον καθιερωθεί στην επίθεση της Ατλέτικο Μαδρίτης.

Μάικλ Ολαϊτάν

Στις 30 Απριλίου του 2013 ο Ολυμπιακός θα ανακοινώσει την απόκτηση του 20χρονου Νιγηριανού επιθετικού Μάικλ Ολαϊτάν από την Βέροια με τον νεαρό επιθετικό να υπογράφει συμβόλαιο 4 ετών. Ο ανταγωνισμός για τον Ολαϊτάν θα είναι μεγάλος ωστόσο με το σπαθί του θα καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή του και θα πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις μέχρι να έρθει το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στις 2 Μαρτίου του 2014.

Ο αγώνας βρισκόταν στο 30ο λεπτό όταν ο νεαρός άσσος ξαφνικά σωριάζεται στο χορτάρι προκαλώντας σοκ σε όλους. Ευτυχώς το ιατρικό επιτελείο αντέδρασε αμέσως και επανέφερε τον παίκτη του Ολυμπιακού με τον κόσμο να χειροκροτεί για να του δώσει κουράγιο. Ο Ολαϊτάν θα νοσηλευτεί για αρκετές μέρες. Η διάγνωση κάνει λόγο για ιογενή μυοκαρδίτιδα, η οποία προκάλεσε καρδιακές αρρυθμίες. Η συνέχεια της καριέρας του ταλαντούχου επιθετικού αβέβαιη όμως εκείνος δεν λύγισε. Μετά από μεγάλη υπομονή και αποχή αρκετών μηνών ο Ολαϊτάν θα επιστρέψει στα γήπεδα και στις 21 Ιανουαρίου του 2015 θα παίξει για 28 λεπτά απέναντι στον Τύρναβο. Η καριέρα του μπορεί να μην εξελίχθηκε όπως όλοι περίμεναν ωστόσο ο Νιγηριανός ανάρρωσε πλήρως και επέστρεψε σε αυτό που τόσο πολύ αγαπά, το ποδόσφαιρο.

Κρίστιαν Έρικσεν

Δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε αναφορά σε αυτόν τον αληθινό αγωνιστή της ζωής. Γήπεδο Parken Stadium, Δανία και Φινλανδία συγκρούονται στην πρεμιέρα του 2ου ομίλου του Euro 2020 και το χρονόμετρο βρίσκεται στo 43ο λεπτό όταν σε μία ανύποπτη στιγμή ο Κρίστιαν Έρικσεν καταρρέει και ο χρόνος σταματά. Όλοι έχουν παγώσει, όλοι έχουν σοκαριστεί. Τα ιατρικά επιτελεία σπεύδουν αμέσως στον ποδοσφαιριστή της Δανίας με τις σκηνές που διαδραματίζονται να είναι σοκαριστικές καθώς γίνοναι προσπάθειες ανάνηψης. Οι συμπαίκτες του Έρικσεν δημιουργούν μία ανθρώπινη ασπίδα προστασίας προκειμένου να τον προστατεύσουν από τις κάμερες την ώρα που έδινε μάχη για την ζωή του. Ευτυχώς ο Δανός ποδοσφαιριστής καθώς μεταφέρεται με φορείο για να πάει στο νοσοκομείο δείχνει να έχει βρει τις αισθήσεις του.

«Ο Κρίστιαν Έρικσεν είναι στο νοσοκομείο και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση» θα αναφέρει αργότερα η UEFA σκορπίζοντας χαρά σε όλο τον πλανήτη. «Ο Δανός ποδοσφαιριστής Κρίστιαν Έρικσεν είναι απίθανο να παίξει ξανά επαγγελματικά αφού υπέφερε από καρδιακή ανακοπή» δηλώνει στο μεταξύ ένας κορυφαίος αθλητικός καρδιολόγος. Ο Κρίστιαν όμως ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο, αυτό του δίνει χαρά, αυτό αγαπάει. Ύστερα από λίγους μήνες και έχοντας πλέον εμφυτευμένο απινιδωτή, θα επιστρέψει στις προπονήσεις με την φανέλα της Οντένσε. Θα δουλέψει σκληρά και δεν θα το βάλει κάτω. Και θα τα καταφέρει. Η Μπρέντφορντ έπειτα από τις σχετικές διαβεβαιώσεις πείστηκε και θα δώσει στον Έρικσεν αυτό που τόσο πολύ επιζητούσε, την επιστροφή στο ποδόσφαιρο. Στις 31 Ιανουαρίου 2022 ο αγγλικός σύλλογος ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα την μεταγραφή του με τον ίδιο να έχει βάλει στόχο να βρεθεί στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Αντώνης Κεφαλωνίτης