Μπράιτον: Ομάδα του Πότερ, που δεν θέλει να την αφήσει μόνη!

Όταν ο Γκρέιαμ Πότερ αναλάμβανε την τεχνική ηγεσία της Μπράιτον πριν από τρία χρόνια, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως οι «γλάροι» θα έφταναν στο σημείο να αποτελούν… παράγοντα του πρωταθλήματος. Διότι αυτό κάνουν φέτος, καθοδηγούμενοι υπέροχα από τον Άγγλο προπονητή, που έχει κάθε δικαίωμα να βλέπει ψηλότερα, αλλά δυσκολεύεται να… αφήσει το Άμεξ.  



Μπράιτον: Ομάδα του Πότερ, που δεν θέλει να την αφήσει μόνη!

Γυρνάμε τον χρόνο πίσω και φτάνουμε συγκεκριμένα στο 2019. Τότε, ο Γκρέιαμ Πότερ αποφασίζει να αφήσει την Σουόνσι, με την οποία είχε βιώσει εξαιρετικές σεζόν, για να αναλάβει ομάδα της Premier League. Η Μπράιτον του προσφέρει θέση εργασίας και η προημιτελική φάση στο FA Cup με την πρώην ομάδα του, σηματοδοτεί επί της ουσίας το εισιτήριό του για την πρώτη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Η έλευσή του στο Άμεξ και ο τρόπος σκέψης του, πείθουν τους ανθρώπους της ομάδας να του παραχωρήσουν τα «κλειδιά» του συλλόγου και ο Πότερ έρχεται σε συμφωνία με του Μοπέ, Τροσάρντ, Λάμπτεϊ και Γουέμπστερ!

Τέσσερις παίκτες δηλαδή που μέχρι και σήμερα αποτελούν τον κορμό της Μπράιτον και έναν λόγο που η ομάδα έχει ανέβει επίπεδο. Το ίδιο έκαναν και με την προσαρμογή τους στους «γλάρους», μιας και στην πρώτη σεζόν του Πότερ, επικράτησαν επί της Άρσεναλ σε δύο περιπτώσεις και της Τότεναμ με το ευρύ 3-0.

Δεν το λες και λίγο για έναν σύλλογο που από το 2017 που ανέβηκε και έπειτα, θέτει ως στόχο την παραμονή του στην Premier League. Το ίδιο εντυπωσιακά αποτελέσματα, κάνουν την εμφάνισή τους και στην επόμενη σεζόν του στον πάγκο.

Η Μπράιτον κάνει «διπλό» στο Άνφιλντ, δεν ηττάται στην έδρα της Τσέλσι και πραγματοποιεί μία φοβερή ανατροπή επί της Μάντσεστερ Σίτι στο Άμεξ, παρά το γεγονός πως βρέθηκε πίσω στο σκορ με 0-2 (3-2 τελικό σκορ). Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος αυτής της νίκης, αρκεί να αντιληφθεί πως οι «πολίτες» δεν έχουν ξανά ηττηθεί σε επίπεδο πρωταθλήματος από τότε, ενώ έχουν βρει τουλάχιστον δύο γκολ!

Και φτάνουμε στην φετινή σεζόν. Εκεί όπου ο Πότερ παρασύρει την ομάδα του σε ακριβές μεταγραφικές κινήσεις, για πρώτη φορά στην ιστορία της, αγοράζοντας τους Κουκουρέγια και Μεπού, έναντι 38 εκατομμυρίων λιρών αθροιστικά, την ώρα που ο Μπεν Γουάιτ αποχωρεί για την Άρσεναλ, όντας η πιο ακριβή πώληση που έχει λάβει χώρα με έδρα το Άμεξ.

Το ξεκίνημα στην χρονιά; Εντυπωσιακό! Μία ήττα σε εννέα ματς και στην πρώτη… πεντάδα του πρωταθλήματος μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Θα ήταν παράλογο αν η ξέφρενη πορεία της Μπράιτον συνεχιζόταν, με τον διακόπτη να «πέφτει» κάποια στιγμή δικαιολογημένα και τους «γλάρους» να μην κερδίζουν για σχεδόν 100 ημέρες.

Και πάλι όμως, η διοίκηση στηρίζει τον Γκρέιαμ Πότερ και αυτός την δικαιώνει. Δεν κέρδιζε, αλλά ταυτόχρονα δεν… έχανε, φτάνοντας στο σημείο να μετρά 8 ισοπαλίες σε 11 ματς και ένα εντυπωσιακό 2-2 με την Λίβερπουλ, στο γήπεδο που επιβλήθηκε πέρυσι.

Ο άθλος του Άνφιλντ, συνοδεύεται με δύο ισοπαλίες με το ίδιο σκορ (1-1) απέναντι στην Τσέλσι, ενώ η Μπράιτον συνεχίζει μία δική της, αγαπημένη συνήθεια, που την θέλει να μένει πίσω στο σκορ, αλλά να σκοράρει μετά το 80ο λεπτό της συνάντησης!

Αυτό συνέβη και στο Κινγκ Πάουερ απέναντι στην Λέστερ, στο 110ο ματς του Πότερ στον πάγκο, με άμεση συνέπεια οι «γλάροι» να φτάνουν στην 23η αγωνιστική της Premier League με 30 βαθμούς και στην 9η θέση της βαθμολογίας.

Τι σημαίνει αυτό; Πως η Μπράιτον βρίσκεται μόλις 6 βαθμούς από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και πως έχει κάνει το κοινό της να κοιτά μόνο προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω. Όπως ακριβώς δηλαδή και ο… ρομαντικός προπονητής της, ο οποίος δεν την άφησε για τη Νιούκαστλ ή την Έβερτον, αλλά θα το κάνει μόλις ολοκληρώσει το έργο του μαζί της.

Ούτως ή άλλως, ταβάνι δεν υπάρχει για αυτή την Μπράιτον, με τον Γκρέιαμ Πότερ να φεύγει κάποια στιγμή, έχοντας «γράψει» την δική του ιστορία σε μία ομάδα που χαίρεσαι να την βλέπεις!

Δημήτρης Μανάκος