Ντέλε Άλι: Ένας σύντομος οδηγός στο πως να καταστρέψετε την καριέρα σας!

Μέχρι και πριν από τρία χρόνια μιλάγαμε για ένα μεγάλο ταλέντο του αγγλικού ποδοσφαίρου, το οποίο αν συνέχιζε στους ίδιους ρυθμούς, θα αποτελούσε δεδομένα τον ηγέτη των «Τριών Λιονταριών» αλλά και του συλλόγου που θα εκπροσωπούσε. Κάπου εκεί όμως, γύρισε ο διακόπτης και το… μυαλό του Ντέλε Άλι. Μέχρι τώρα κανείς δεν τον έχει επαναφέρει στην πραγματικότητα και αν συνεχίσει έτσι, είναι μαθηματικά βέβαιο πως μόνο η Νιούκαστλ μπορεί απλώς να σηματοδοτήσει ένα restart στην καριέρα του. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Ντέλε Άλι: Ένας σύντομος οδηγός στο πως να καταστρέψετε την καριέρα σας!

Γυρνάμε τον χρόνο επτά χρόνια πίσω. Όταν ο νεαρός τότε Ντέλε Άλι αγωνίζεται στην Μίλτον Κέινς Ντονς και πραγματοποιεί ένα ματς-καριέρας στην τεράστια νίκη της ομάδας του επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το Λιγκ Καπ.

Η έκπληξη είναι τεράστια αλλά πολύ περισσότερο η εμφάνιση του μικρού Ντέλε, ο οποίος μαγεύει τα πλήθη με τις ικανότητές του με την μπάλα, αλλά και με την ωριμότητα που τον διακρίνει, παρά το γεγονός πως τότε συμπλήρωνε το 18ο έτος της ηλικίας του.

Αυτομάτως, αρχίζει να παρακολουθείται στενά από όλες τις ομάδες του Big 6. Το όνομά του συζητιέται στις τάξεις της Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που τον είδε καλύτερα από όλους, σκέφτεται να του προσφέρει συμβόλαιο, αλλά η Τότεναμ αποδεικνύεται ταχύτερη.

Το deal κλείνει και ο Ντέλε Άλι υπογράφει το πρώτο του συμβόλαιο συνεργασίας σε ομάδα της Premier League. Ξεκινάει με φόρα, πείθει τον κόσμο της Τότεναμ πως μπορεί να κάνει την διαφορά, καλείται στην Εθνική της χώρας του και άπαντες θεωρούν πως στο μέλλον, αυτός θα είναι ο ποδοσφαιριστής που μαζί με τον Χάρι Κέιν θα βγάλουν την Τότεναμ από το αδιέξοδο, αναφορικά με τους τίτλους.

Όλα είναι καλά, μέχρι και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Για την ακρίβεια μέχρι και τον ημιτελικό του θεσμού. Εκεί «σβήνει» ο διακόπτης και κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει μέχρι και σήμερα που πήγε εκείνος ο ποδοσφαιριστής. Διότι, δεν είναι δυνατό ο Ντέλε Άλι σε ένα βράδυ να λησμόνησε την μπάλα που έμαθε στην Αγγλία, ούτε να δυσκολεύεται στο ένας εναντίον ενός, που μέχρι τότε τον χαρακτήριζε σε μεγάλο βαθμό.

Μέχρι και τώρα, κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει με βεβαιότητα τι συνέβη. Ο Ποτσετίνο σήκωσε τα χέρια ψηλά, ο Ζοσέ Μουρίνιο αντιλήφθηκε πως η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και δεν προσπάθησε ιδιαίτερα, ο Νούνο Εσπιρίτο τον πίστεψε αλλά ο Ντέλε Άλι δεν τον δικαίωσε και ο Αντόνιο Κόντε του δίνει τις ευκαιρίες του αλλά η προσπάθεια μοιάζει μάταιη.

Δύσκολα, όπως όλα δείχνουν, θα καταφέρει ο Ντέλε Άλι να κερδίσει πίσω όσα άφησε εκείνο το βράδυ του 2018. Ο χρόνος δεν γυρνά, ο Άγγλος το ξέρει και μόλις μία, φαίνεται πως είναι η ορατή λύση, προκειμένου να διασωθεί η καριέρα του, παρότι μιλάμε μόνο για ένα 25άχρονο παιδί.

Μία ενδεχόμενη μεταγραφή στη Νιούκαστλ. Ένας σύλλογος που θα μπορούσε να τον επαναφέρει στο επίκεντρο και να τον κάνει να ξεχωρίσει, με τον Ντέλε Άλι να αποτελεί τον ηγέτη. Ό,τι δηλαδή έκανε με επιτυχία στο πρώτο του διάστημα στην Τότεναμ.

Οι «καρακάξες» θέλουν προσωπικότητες, ο ίδιος θα ήθελε μία αλλαγή στην καριέρα του, αλλά η καθοδική του πορεία δεν εγγυάται πως η αλλαγή περιβάλλοντος θα αποδειχθεί σωτήρια. Ένα είναι το μόνο σίγουρο. Πως κανείς νεαρός ποδοσφαιριστής, δεν πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του ποδοσφαιριστή της Τότεναμ.

Θα μπορούσε να την πάθει και ο Μπουκάγιο Σάκα, το βράδυ του τελικού του Wembley με το χαμένο πέναλτι. Αλλά εκεί έγκειται η διαφορά δύο ποδοσφαιρικών ταλέντων, με τον έναν να συνεχίζει να προσπαθεί και τον άλλον να περιμένει κάποιον να τον βοηθήσει…