Ο Πότερ ιδανική λύση αν θέλει και ο ίδιος να «μεγαλώσει» αλλά και η Έβερτον να μη πνιγεί σε μία κουταλιά νερό!

Μεγάλη είναι η συζήτηση που έχει προκύψει στην Έβερτον τις τελευταίες ώρες και μετά την απόλυση του Ράφα Μπενίτεθ, αναφορικά με τον επόμενο προπονητή της ομάδας και τον άνθρωπο που θα καταφέρει να αποτελέσει μία λύση τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον. Υπαρκτό είναι το ενδιαφέρον για Λάμπαρντ και Ρούνεϊ, δεν ενδείκνυται ο Μαρτίνεθ, ιδανική περίπτωση ο Γκρέιαμ Πότερ της Μπράιτον που πρέπει να πάρει σαφέστατα ένα ρίσκο. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Ο Πότερ ιδανική λύση αν θέλει και ο ίδιος να «μεγαλώσει» αλλά και η Έβερτον να μη πνιγεί σε μία κουταλιά νερό!

Ήταν δεδομένο πως ο Ράφα Μπενίτεθ δεν θα είχε τον χρόνο που θα ήθελε στην Έβερτον, όταν τα αποτελέσματα «στράβωναν», με το «κόκκινο» παρελθόν του στην Λίβερπουλ να περνά διαρκώς από το μυαλό των φίλων των «ζαχαρωτών». Απλώς στην αρχή η βαθμολογική συγκομιδή της ομάδας ήταν άκρως ικανοποιητική.

Όταν αυτό άλλαξε και η αλήθεια είναι ότι άλλαξε δραματικά, ο Μπενίτεθ θα ήταν αυτός που θα αποχωρούσε. Και ποιο θα ήταν χειρότερο αποτέλεσμα από την ήττα με 2-1 από την ουραγό Νόριτς; Μία ομάδα που δεν είχε πάρει προβάδισμα δύο γκολ στο ημίχρονο για πέντε χρόνια. Μιλάμε για 30 ματς της Premier League στο «Κάροου Ρόουντ».

Και το κατάφερε απέναντι στην Έβερτον, που είχε κερδίσει μόλις δύο ματς από τα τέλη Σεπτεμβρίου και έπειτα. Οπότε, κάποιος θα αποχωρούσε, με την αλλαγή προπονητή να μην μοιάζει ως ακατανόητη επιλογή, αλλά ως μία κίνηση που λογικά θα επιδράσει θετικά στο «στρατόπεδο» των «ζαχαρωτών».

Πόσο μάλλον αν αντικατασταθεί και με κάποιον που μπορεί πράγματι να δώσει λύση και να διαχειριστεί σωστά το ακριβό ρόστερ της Έβερτον. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως από το 2017 και έπειτα είναι η 6η ομάδα που έχει δαπανήσει τόσα «καθαρά» χρήματα σε μεταγραφές. Ξοδεύει, αλλά δεν επιβραβεύεται. Είτε γιατί δεν της βγαίνουν οι κινήσεις, είτε γιατί ουδείς από όσους πέρασαν δεν κατόρθωσε να βάλει σε μία τάξη την ομάδα.

Μέσα σε αυτούς βεβαίως, συμπεριλαμβάνεται και ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ. Πέρασε από την Έβερτον, δεν εντυπωσίασε κανέναν με την δουλειά του αλλά την δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκεται στην λίστα υποψηφίων για να αντικαταστήσει τον Μπενίτεθ. Μοιάζει με… πισωγύρισμα και απλώς θα βοηθούσε να μην υποβιβαστεί η Έβερτον, διότι προς το παρόν δεν είναι μακριά.

Επόμενη επιλογή είναι ο Φρανκ Λάμπαρντ, ο οποίος παραμένει δίχως ομάδα από τον περσινό Ιανουάριο και την απόλυσή του από την Τσέλσι. Συζητήθηκε για τη Νιούκαστλ, έφτασε κοντά στη Νόριτς, πιθανώς δεν θα έλεγε «όχι» στην Έβερτον, αλλά θα κληθεί να υλοποιήσει αυτή την φορά τις καινοτόμες ιδέες του. Είναι αυτή την στιγμή τα «ζαχαρωτά» σε φάση πειραματισμού;

Περνάμε στον Γουέιν Ρούνεϊ. Τον άνθρωπο της Ντέρμπι Κάουντι, ο οποίος παλεύει κάτω από αντίξοες συνθήκες για να διατηρήσει την ομάδα του στην Championship. Η Ντέρμπι έχει χάσει από τις αφαιρέσεις βαθμών 21 πόντους, είναι τελευταία, αλλά η εικόνα της και το πείσμα που βγάζει στο γήπεδο, είναι σαφώς κάτι που πιστώνεται στον τέως ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Ρούνεϊ ωστόσο δεν φαίνεται πρόθυμος να κάνει αυτή την στιγμή το βήμα παραπάνω. Θέλει να καταφέρει να πετύχει τον στόχο του στην Ντέρμπι και περισσότερο θα ανέλυε την επόμενη κίνησή του κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Κανένας όμως στην Έβερτον δεν θα τον περιμένει μέχρι τότε…

Και φτάνουμε στην τέταρτη επιλογή που όμως μοιάζει και η ιδανικότερη. Ο Γκρέιαμ Πότερ. Ο προπονητής της Μπράιτον, του οποίου το έργο είναι σε κάθε περίπτωση εξαιρετικό. Μην ξεχνάμε πως οι «γλάροι» έκαναν το καλύτερο ξεκίνημα της σύγχρονης ιστορίας τους, πέρασαν ένα παρατεταμένο ντεφορμάρισμα, όπου δεν κέρδισαν για σχεδόν 100 ημέρες, αλλά και πάλι έχουν μπει στον σωστό δρόμο.

Ακόμη και όταν δεν κέρδιζαν άλλωστε, δυσκολεύονταν να χάσουν. Έφτασαν στο σημείο να μετρούν οκτώ ισοπαλίες σε 11 ματς, ενώ μέσα σε αυτά, στέρησαν από την Λίβερπουλ δύο βαθμούς και άλλους τόσους από την Τσέλσι, στο «Άνφιλντ» και το «Στάμφορντ Μπριτζ» αντίστοιχα.

Το ότι σε αμφότερες περιπτώσεις έμειναν πίσω στο σκορ, καθιστά το επίτευγμά τους ακόμη πιο εντυπωσιακό. Μία ομάδα που αγωνίζεται επιθετικά, παλεύει τα ματς και ουδέποτε σκέφτηκε να διώξει τον Πότερ, ακόμη και όταν τα αποτελέσματα δεν ευνοούσαν.

Στην Μπράιτον, ο Άγγλος προπονητής έχει δώσει την ταυτότητά του. Συνέβαλλε στην απόκτηση του ακριβότερου παίκτη της ιστορίας της, του Κουκουρέγια, και επί της ουσίας την ανέβασε επίπεδο.

Είναι όμως ο ίδιος έτοιμος για το βήμα παραπάνω; Θα έπρεπε σίγουρα να είναι, με το ρίσκο βεβαίως να έγκειται στο γεγονός πως θα αφήσει την Μπράιτον, μία ομάδα που ξέρει και τον ξέρουν, για ένα «μαγαζί» όπως η Έβερτον, που είναι νοικοκυρεμένο αλλά με κάποιον τρόπο, συχνά – πυκνά πέφτει σε αδιέξοδα.

Η επιλογή είναι δική του αλλά περισσότερο φαντάζει ως η καλύτερη λύση να αφήσει την Μπράιτον και να αναλάβει μία πρόκληση. Αν τα καταφέρει, ανεβάζει αυτόματα και άλλο τις μετοχές του. Αν όχι, πιθανότατα το «Άμεξ» δεν θα… φύγει. Θα τον περιμένει και μία νέα συνεργασία θα προκύψει αυτομάτως. Μην ξεχνάμε πως σε μία ενδεχόμενη αποτυχία, ενδέχεται να μην φταίει αυτός, αλλά η Έβερτον. Η ίδια η ομάδα που συνηθίζει δίχως λόγο, να πνίγεται σε μία κουταλιά νερό.