Ο Τζέραρντ ήξερε τα κουμπιά του Κουτίνιο (vids)

O Φιλίπε Κουτίνιο στην επαναφορά του στην Πρέμιερ Λιγκ είχε «ασίστ» και γκολ για την Άστον Βίλα κάνοντας ακόμα μια ζημιά στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και μπορεί σε Μπαρτσελόνα και Μπάγερν Μονάχου να μην έκανε κάτι για το οποίο θα τον θυμούνται, ωστόσο, ο Στίβεν Τζέραρντ στο Μπέρμιγχαμ ξέρει ακριβώς πως να τον διαχειριστεί.  



Ο Τζέραρντ ήξερε τα κουμπιά του Κουτίνιο (vids)

Ο Βραζιλιάνος από τη στιγμή που έφυγε από την Λίβερπουλ ακολούθησε μια κατηφορική πορεία στην καριέρα του αναφορικά με τον αντίκτυπο που προκαλούσε στις ομάδες όπου επέλεξε ν' αγωνιστεί. Φυσικά και οι μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο έφτασαν σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Ποιος θα περίμενε, άλλωστε, πως μετά την Μπαρτσελόνα του Μέσι και την υπερηχητική Μπάγερν το επόμενο βήμα για κάποιον θα ήταν η Άστον Βίλα; Κι όμως, ο Κουτίνιο έφτασε στο «Βίλα Παρκ» και η πρώτη παράσταση ήταν ακριβώς αυτή που ο Stevie G ξέρει πολύ καλά πως μπορεί να προσφέρει ο ποδοσφαιριστής του...

 

 

Το θέμα της ψυχολογίας και η ταμπέλα του «magician»

Ο Τζέραρντ πόνταρε πολύ στο θέμα της αυτοπεποίθησης του Κουτίνιο. Ήξερε πως έπρεπε να τον βοηθήσει ν' ανακτήσει την καλή του ψυχολογία. Αυτή που θα επέτρεπε στον Βραζιλιάνο να μπει στο γήπεδο και να κάνει πολύ καλά αυτό που γνωρίζει. Ν' αποδείξει γιατί κάποτε, πριν από μερικά χρόνια του κόλλησαν το παρατσούκλι «magician».

«Δεν το αποκτάς εύκολα αυτό το κοπλιμέντο. Το προσωνύμιο μάγος θα πρέπει να το αξίζεις για να στο δώσουν και αυτό ισχύει για τον Φιλίπε. Χρειάζεται απλά να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που γνωρίζει πολύ καλά ότι τον αγαπούν και εκτιμούν τις δυνατότητές του» είπε ο Τζέραρντ. Τον πήρε και μια αγκαλιά προτού ο Κουτίνιο περάσει στον αγωνιστικό χώρο στο ματς του Σαββάτου κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η δικαίωση του κόουτς της Βίλα ήρθε άμεσα από τον Βραζιλιάνο.

 

 

Ασίστ, γκολ, πάθος και νέα ζημιά στην Γιουνάιτεντ

Ο Κουτίνιο πήρε τις οδηγίες από τον πάγκο, πέρασε στον αγωνιστικό χώρο του «Βίλα Παρκ» για το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Άστον Βίλα και τη ... νέα πρώτη του εμφάνιση στην Πρέμιερ Λιγκ έπειτα από τα χρόνια της παρουσίας του στη Λίβερπουλ. Πέρασαν από τότε, 1477 ημέρες...

Στο 68' πήρε τη θέση του Σανσόν που δεν είδε με καλό μάτι την αντικατάστασή του και άρχισε να κλωτσάει πράγματα στην άκρη του πάγκου. Ο Κουτίνιο έπειτα από 9 λεπτά συμμετείχε στη φάση του γκολ της μείωσης του σκορ από τον Τζέικομπ Ράμσεϊ, μπαίνοντας στην περιοχή από αριστερά και προκαλώντας σύγχυση στην άμυνα της Γιουνάιτεντ, με τη μπάλα να φτάνει σε πόδια «χωριάτη» σε θέση βολής για το 1-2. Και στο 82ο λεπτό ήρθε και η ισοφάριση, με τον Βραζιλιάνο να έχει κινηθεί στο δεύτερο δοκάρι για να πάρει το γύρισμα του σκόρερ του πρώτου τέρματος και να διαμορφώνει το τελικό 2-2 κόντρα στους «κόκκινους διαβόλους».

 

 

 

Η ψυχολογία του και η απόφαση να παίξει πεισμωμένα απέναντι στο σύνολο του Ράνγκνικ για ν' ανταποδώσει την εμπιστοσύνη που έλαβε από τον Τζέραρντ και την Βίλα φάνηκαν και στη συμπεριφορά του στο πρώτο γκολ. Ήθελε να «πληγώσει» την Γιουνάιτεντ και ήταν εκείνος που έτρεξε αμέσως να πάρει τη μπάλα από το βάθος της εστίας του Ντε Χέα και να τρέξει να τη στήσει στη σέντρα ώστε να γίνει άμεσα η επανέναρξη και να κυνηγήσει το κλαμπ του Μπέρμιγχαμ την ισοφάριση. Όπως κι έγινε...

Αυτό ήταν το πρώτο του γκολ κόντρα στον σύλλογο του Μάντσεστερ σε επίπεδο Πρέμιερ Λιγκ αφού ως παίκτης της Λίβερπουλ στο πρωτάθλημα δεν είχε καταφέρει να βρει δίχτυα απέναντι στα μεγάλα ντέρμπι. Το είχε κάνει στο ιστορικό ζευγάρωμα στο Γιουρόπα Λιγκ της σεζόν 2015-2016, πετυχαίνοντας μαγικό γκολ στον επαναληπτικό του «Ολντ Τράφορντ» για το τελικό 1-1 μετά τη νίκη των «κόκκινων» με σκορ 2-0 στο πρώτο ματς του «Άνφιλντ». Το είχε κάνει και με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, σε νίκη (3-0) των Καταλανών στο «Καμπ Νόου» την αγωνιστική περίοδο 2018-2019.

 

 

Κώστας Ζάλιαρης