Η Γιουνάιτεντ... των φτωχών

Οι αντιδράσεις των φίλων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέναντι στην διοίκηση της ομάδας τους παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, με τους περισσότερους να θέλουν την αποχώρηση των Γκλέιζερς. Μερικά χρόνια πριν, μια μερίδα οπαδών είχε το ίδιο πρόβλημα και βρήκε λύση: έφτιαξε την Γιουνάιτεντ οφ Μάντσεστερ.  



Η Γιουνάιτεντ... των φτωχών

Στην πόλη του Μάντσεστερ, στην οδό που έχει ονομαστεί από τον θρυλικό άλλοτε προπονητή των «Κόκκινων Διαβόλων», Σερ Ματ Μπάσμπι, δεσπόζει το μεγαλοπρεπές Ολντ Τράφορντ. Το “Θέατρο των Ονείρων” στεγάζει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το μακρινό 1910 και εντός αυτού οι φίλοι της ομάδας έχουν ζήσει αναρίθμητες στιγμές συγκίνησης και ποδοσφαιρικής μαγείας. 

Την ημέρα του ματς τα φώτα λάμπουν, οι οπαδοί φωνάζουν για την ομάδα τους, οι αντίπαλοι νιώθουν το δέος του γηπέδου αυτού και η μεγάλη του ιστορία σαν να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια των θεατών. Αναμφίβολα όλα τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν πάνω του, φωτίζοντας το ήδη λαμπερό αστέρι της πόλης του Μάντσεστερ.

Όμως, 13 χιλιόμετρα μακριά από το φως μια λιγότερο γνωστή αλλά όμορφη και άξια αναφοράς ιστορία εκτυλίσσεται εδώ και περίπου 15 χρόνια. Στην οδό Λάιτμποουν ένα λιγότερο εντυπωσιακό, μικρότερο και ποδοσφαιρικά «φτωχότερο» γήπεδο προσπαθεί να «κλέψει» λίγη από τη δόξα του Ολντ Τράφορντ. 

Το Μπρόουντχαρστ Παρκ αποτελεί το σπίτι της σχετικά νεοσύστατης Γιουνάιτεντ οφ Μάντσεστερ. Δεν αποτελεί τυπογραφικό λάθος: η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Γιουνάιτεντ οφ Μάντσεστερ είναι διαφορετικές ομάδες. 

Η τελευταία αποτελεί την… αντιδραστική αδελφή της πρώτης, που αποφάσισε τελικά να «αποσπαστεί» από αυτήν και να δημιουργήσει την δική της πορεία το 2005. Από τότε αδιαμφισβήτητα δεν έχει πλησιάσει την δόξα και το κύρος που έχει το... αδερφάκι της, έχει όμως το δικαίωμα να υποστηρίζει ότι πρεσβεύει μια πιο παραδοσιακή ποδοσφαιρική ιδεολογία, την οποία οι περισσότεροι θα χαρακτήριζαν τουλάχιστον ρομαντική.

Πώς ξεκίνησε, όμως, αυτή η ιδιαίτερη ιστορία; Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2005 οι Αμερικανοί Γκλέιζερς αποφάσισαν να γίνουν ιδιοκτήτες του συλλόγου αποκτώντας την πλειοψηφία των μετοχών. Αυτή η αλλαγή στα διοικητικά της ομάδας ενόχλησε μερίδα οπαδών των «Κόκκινων Διαβόλων» οι οποίοι, αγανακτισμένοι με την κατάσταση και θέλοντας να αναγεννήσουν ποδοσφαιρικά αισθήματα ανεξάρτητα από οικονομικούς παράγοντες, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια νέα ομάδα, βασισμένη σε αντίστοιχες αξίες και ιδανικά: την Γιουνάιτεντ οφ Μάντσεστερ. 

Ο σύλλογος διοικείται αποκλειστικά από τους οπαδούς του μέχρι και σήμερα, που 5000 μέλη βρίσκονται στην ιδιοκτησία.

Μάλιστα, κάθε μέλος κατέχει μόνο μια μετοχή, ανεξάρτητα από την συνεισφορά του, ώστε να διασφαλίζεται η ισότιμη συμμετοχή όλων στις αποφάσεις. 

Οι διάφορες κινήσεις καθορίζονται μετά από ψηφοφορία, όπου κάθε μέλος έχει το δικαίωμα μιας ψήφου. Η Γιουνάιτεντ οφ Μάντσεστερ ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της από την 10η κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, αγωνιζόμενη στην αρχή στο γήπεδο της Μπέρι και από το 2015 στο νέο δικό της γήπεδο, Μπρόουντχαρστ Παρκ. 

Κέρδισε τρεις συνεχόμενες ανόδους αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, μιας και η μεγαλύτερη κατηγορία που έχει καταφέρει να αγωνιστεί είναι η Νάσιοναλ Λιγκ Νορθ, δηλαδή η έκτη στην Αγγλία, ενώ πλέον αγωνίζεται στην έβδομη κατηγορία. 

Παραμένει όμως πιστή στα ιδανικά της, τα οποία συνοψίζονται στις εφτά αρχές του μανιφέστο του συλλόγου, με την τελευταία να αναφέρει ότι “ο σύλλογος θα παραμείνει ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός”, τονίζοντας την αντίθεση της ομάδας στην γενικότερη εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου.

H νεοσύστατη Γιουνάιτεντ οφ Μάντσεστερ δεν εισέπραξε την αποδοχή όλου του ποδοσφαιρικού κόσμου, αλλά ούτε και των οπαδών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι οποίοι κατηγόρησαν τους δημιουργούς για προδοσία. 

Ο ίδιος ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον με δηλώσεις του υποστήριξε πως τα πρώτα μέλη της Γιουνάιτεντ οφ Μάντσεστερ θέλουν να διαφημίσουν τον εαυτό τους κάνοντας κακό στην ομάδα, ενώ τους κάλεσε να αναρωτηθούν πόσο πιστοί οπαδοί είναι. 

Οι δηλώσεις αυτές δεν πτόησαν τα ιδρυτικά μέλη μιας και ο σύλλογος καλά κρατεί μέχρι σήμερα. Αν και παραμένει σε ερασιτεχνικό επίπεδο, η ιστορία αυτή συνεχίζει να συναρπάζει τους απανταχού ρομαντικούς οπαδούς. 

Μένει να δούμε πόσα μπορεί τελικά να καταφέρει μια ομάδα που υπάρχει μόλις 15 χρόνια βασισμένη σε αγνές αξίες, όπου το ποδόσφαιρο δεν αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα αλλά σαν παιχνίδι.

Κωνσταντίνος Ξενακούδης