Γκολ, στιγμές και... ροντέο στα ντέρμπι Άρσεναλ - Λίβερπουλ στο Λιγκ Καπ (vids)

Λίβερπουλ και Άρσεναλ θα αναμετρηθούν για πολλοστή φορά στη διοργάνωση του League Cup, με την προϊστορία να δείχνει σκληρές κόντρες, αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για τους φετινούς ημιτελικούς.  



Γκολ, στιγμές και... ροντέο στα ντέρμπι Άρσεναλ - Λίβερπουλ στο Λιγκ Καπ (vids)

Με καθυστέρηση μιας βδομάδας λόγω αναβολής για κρούσματα κορονοϊού, πολυνίκης του θεσμού Λίβερπουλ θα αντιμετωπίσει την δις κάτοχο του League Cup Άρσεναλ για το αβαντάζ ενόψει του μεγάλου τελικού όπου περιμένει ήδη η Τσέλσι. 

Για την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ είναι η πρώτη φορά μετά το 2017 που βρίσκεται στους ημιτελικούς της διοργάνωσης, στους οποίους τότε είχε αποκλειστεί από την Σαουθάμπτον με δύο ήττες με σκορ 1-0. 

Οι «κανονιέρηδες» από την άλλη έχουν να φτάσουν στους ημιτελικούς από το 2018 όπου είχαν περάσει το εμπόδιο της Τσέλσι με μία ισοπαλία και μία νίκη με 2-1, αλλά στον τελικό είχε ηττηθεί από την Μάντσεστερ Σίτι με σκορ 3-0.

Από τις πιο αξιοσημείωτες είναι το ματς του Απρίλη του 1987 στο τελικό του Γουέμπλεϊ όπου η ομάδα του Τζορτζ Γκρέιαμ είχε νικήσει 2-1 τη Λίβερπουλ. Στον αγώνα το σκορ είχε ανοίξει ο Ίαν Ρας στο 23΄ με τον Ουαλό να πετυχαίνει μάλιστα το 202ο γκολ με τη φανέλα των «κόκκινων». 

Η Άρσεναλ όμως με δύο τέρματα του Τσάρλι Νίκολας στο 30΄ και το 82΄ κέρδισε και κατέκτησε το πρώτο της League Cup. Η ήττα αυτή έσπασε μια παράδοση στην οποία η Λίβερπουλ δεν έχανε ποτέ όταν ο Ρας σκόραρε, κρατώντας 145 αγώνες και πάνω από πεντέμισι αγωνιστικές περιόδους.

Τον Οκτώβριο του 2009 η συνάντησή τους είχε... ελληνικό χρώμα. Στο Έμιρεϊτς η Άρσεναλ πήρε τη πρόκριση από την Λίβερπουλ που είχε βασικό τον Σωτήρη Κυργιάκο, για τον τέταρτο γύρο του League Cup. Σε μια χρονιά που η Λίβερπουλ είχε μόλις μεταβιβαστεί στην FSG και τερματίζοντας 7η στο πρωτάθλημα, δεν φάνηκε δυνατή για την Άρσεναλ χάνοντας τη πρόκριση. 

Η τότε ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ είχε προηγηθεί στο 19΄ με τον Μεριντά, οι «κόκκινοι» όμως ισοφάρισαν πριν τη λήξη του ημιχρόνου με τον Ινσούα στο 26΄. 

Το νικητήριο γκολ για τους «κανονιέρηδες» το πέτυχε ο Μπέντνερ στο 50΄.

Η προπέρσινη αναμέτρηση ήταν και η πιο συναρπαστική. Η Λίβερπουλ και η Άρσεναλ σε ένα θρίλερ με δέκα γκολ και τη πρόκριση να εξασφαλίζεται στα πέναλτι, χάρισαν στο κόσμο έναν από τους πιο συναρπαστικούς αγώνες στην ιστορία του θεσμού. 

Το παιχνίδι έληξε 5-5 έχοντας πολλές ανατροπές. Το χορό των γκολ στο Άνφιλντ άνοιξε η Λίβερπουλ στο 6΄ με το αυτογκόλ του Σκόντραν Μουστάφι,οι φιλοξενούμενοι βρέθηκαν όμως μπροστά στο σκορ και μάλιστα με προβάδισμα δυο τερμάτων με τον Τορέιρα και τον Μαρτινέλι να γράφουν το 1-3. 

Οι «κόκκινοι» μείωσαν σε 2-3 πριν το ημίχρονο με πέναλτι του Μίλνερ. Στο δεύτερο μέρος η Άρσεναλ ξεκίνησε με γκολ του Μέιτλαντ Νάιλς, η Λίβερπουλ ισοφάρισε σε 4-4 με τον Τσάμπερλεϊν και τον Ορίγκι όμως το παιχνίδι είχε πολύ ψωμί ακόμα… 

Η ομάδα του Αρτέτα έκανε το 4-5 με τον Γουίλοκ αλλά οι γηπεδούχοι δεν είχαν πει την τελευταία τους κουβέντα, με τον Ορίγκι να πετυχαίνει στο 94΄ το 5-5 στέλνοντας τον αγώνα στα πέναλτι. Εκεί ήρωες έγιναν ο 21χρονος τότε Ιρλανδός τερματοφύλακας της Λίβερπουλ, Κέλεχερ ο οποίος απέκρουσε το πέναλτι του Θεμπάγιος και ο Τζόουνς ευστόχησε στο τελευταίο πέναλτι για το 5-4.

Το τελευταίο τους παιχνίδι έγινε τη περσινή σεζόν (2020-2021) στο Άνφιλντ με την Άρσεναλ να παίρνει την πρόκριση. Μετά το μυθικό τους αγώνα την αμέσως προηγούμενη σεζόν οι δύο ομάδες βρέθηκαν πάλι αντιμέτωπες στο τέταρτο γύρο του League Cup. 

Σε έναν αγώνα που δεν είχε καμία σχέση με αυτόν της προηγούμενης χρονιάς, οι ομάδες του Κλοπ και του Αρτέτα έμειναν στο 0-0, με την Άρσεναλ εν τέλει να παίρνει την εκδίκησή της νικώντας στα πέναλτι πάλι με 5-4.



Δημήτρης Χούπης