Ο Μάικ Άσλεϊ μετά την αποτυχία στη Νιούκαστλ, κάνει ρελάνς με στόχο την Ντέρμπι

Ο πρώην ιδιοκτήτης της Νιουκάστλ, Μάικ Άσλει βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τους διαχειριστές της Ντέρμπι Κάουντι για να αποκτήσει το σύλλογο. Η προσφορά του αγγίζει τις 50 εκατομμύρια λίρες ενώ είναι πιθανό αν επιτευχθεί η συμφωνία να κινηθεί και για την απόκτηση του γηπέδου της ομάδας, Pride Park Stadium.  



Ο Μάικ Άσλεϊ μετά την αποτυχία στη Νιούκαστλ, κάνει ρελάνς με στόχο την Ντέρμπι

Έντονη φημολογία υπάρχει στο Νησί για την πρόθεση του επιχειρηματία Μάικ Άσλεϊ να διαπραγματευτεί με την προσωρινή διοίκηση της Ντέρμπι Κάουντι με σκοπό να αγοράσει το σύλλογο. Η πρότασή του πρόκειται να φτάσει τις 50 εκατομμύρια λίρες, ούσα η υψηλότερη που έχει δεχτεί έως τώρα η Quantuma, εταιρία που διαχειρίζεται το σύλλογο. Το ποσό αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο και από την προσφορά της εταιρίας General Sports Worldwide, μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει τον πρώην πρόεδρο της Ντέρμπι, Άντι Άπλμπαϊ, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Σαμ Ρας και τον πρώην CEO των Γουλβς, Στόουκ και Νόριτς, Τζες Μόξι.

Στις αρχές του Δεκέμβρη η Quantuma δήλωνε, δια στόματος του CEO Καρλ Τζάκσον, ότι γίνονται διάφορες συζητήσεις με ενδιαφερόμενες πλευρές για το μέλλον της ομάδας και ευελπιστούσε ότι μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου ο σύλλογος θα είχε αλλάξει χέρια. Παραμονές Χριστουγέννων οι διαχειριστές άφηναν να εννοηθεί ότι η επικείμενη συμφωνία βρισκόταν προ των πυλών.

Αν οι ψίθυροι γίνουν φωνές και οι φήμες ανακοινώσεις, ο Μάικ Άσλεϊ αναμένεται εκτός των άλλων να διεκδικήσει και την αγορά του γηπέδου της ομάδας, Pride Park Stadium από τον πρώην πρόεδρο, Μελ Μόρις. Ήδη η εταιρία Sports Direct, της οποίας είναι διευθύνων σύμβουλος, διαθέτει ένα μεγάλο κέντρο διανομής στην ευρύτερη βιομηχανική περιοχή του Pride Park και σκοπός του είναι να επενδύσει ακόμα περισσότερο στην περιοχή.

Συνεπώς αν επαληθευτούν όλα τα σενάρια, η επιστροφή του Άσλεϊ στο ποδόσφαιρο θα είναι άμεση μετά την πώληση της Νιουκάστλ. Τον περασμένο Οκτώβριο έγινε κατά 305 εκατομμύρια λίρες πλουσιότερος πουλώντας τις ‘’καρακάξες’’ έπειτα από 14 χρόνια, σε επενδυτές της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίοι απέκτησαν το 80% του πλειοψηφικού πακέτου.

Η Ντέρμπι από την άλλη, βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση και μια πιθανή αγοραπωλησία σίγουρα αντιμετωπίζεται με θετικό μάτι ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Η ομάδα επιζητά την οικονομική σταθερότητα και την επίτευξη συμφωνίας για πώληση σε νέους επενδυτές μετά τις δυο αποτυχημένες προσπάθειες του προηγούμενου έτους.

Από το Σεπτέμβριο τα ‘’κριάρια’’ είναι υπό καθεστώς αναγκαστικής οικονομικής διαχείρισης ενώ στο αγωνιστικό σκέλος βρίσκονται στον πάτο της βαθμολογίας μετά και την αφαίρεση 21 βαθμών από την αγγλική Φούτμπολ Λιγκ (EFL). Ο Γουέιν Ρούνει και η αρμάδα του αντιστέκονται στις όποιες δυσκολίες, χτίζοντας ένα αήττητο σερί 4 αγώνων με 3 νίκες και μια ισοπαλία στις τελευταίες τέσσερις αναμετρήσεις για την Championship. Η Ντέρμπι ευελπιστεί ότι ο συνδυασμός νέας ισχυρής διοίκησης και επιτυχημένων αγωνιστικών αποτελεσμάτων θα διατηρήσει την πολύπαθη ομάδα στην κατηγορία.

 Τα χρόνια του Άσλεϊ στη Νιουκάστλ: Κανένα τρόπαιο, καμία χαρά, πολλές κόντρες

‘’Θέλω να το διασκεδάσω και να πάρω τρόπαια‘’ είχε δηλώσει ο Μάικ Άσλεϊ μετά την ανάληψη της ιδιοκτησίας της ιστορικής Νιουκάστλ το 2007. Παρ’ όλα αυτά όχι μόνο δεν πανηγύρισε κάποιον τίτλο αλλά υποβιβάστηκε 2 φορές στην Championship υπό την προεδρία του.

Η μακρά περίοδος του CEO της Sports Direct στο τιμόνι της Νιουκάστλ μπορεί να επιφέρει μονάχα μια λέξη και αυτή είναι η αποτυχία. Τα χρήματα δαπανήθηκαν σποραδικά και όταν συνέβαινε αυτό η επένδυση δεν ήταν στοχευμένη. Η στρατηγική ήταν απούσα και η δυσπιστία του φίλαθλου κόσμου της ομάδας δεν άργησε να έρθει.  Υπό την προεδρία του Άσλει, η ομάδα έχασε τη δυναμική της καθώς και την ταυτότητα της. Ήταν ένα φάντασμα περιπλανώμενο πάνω από το St. James’ Park, με λιγοστές καλές στιγμές. Μια ψευδαίσθηση ουσιαστικά της ιστορίας του ίδιου του κλαμπ.

Αν και οι σχέσες του Άσλεϊ με τους οπαδούς του συλλόγου ξεκίνησαν με καλούς οιωνούς μετά την επιστροφή του Κέβιν Κίγκαν στον πάγκο της ομάδας στις αρχές του 2008, εντούτοις μετά από ενάμιση χρόνο εμφανίστηκαν τα πρώτα σύννεφα. Η ομάδα υποβιβάζεται στη 2η τη τάξει εθνική κατηγορία.

Το Νοέμβριο του 2011 μεγάλωσε η δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του, όταν ανακοίνωσε ότι το ιστορικό St. James’ Park θα μετονομαστεί προσωρινά σε Sports Direct Arena με σκοπό την αναζήτηση χορηγού και την ένδειξη της ευκαιρίας χορηγίας προς τους τυχόν ενδιαφερόμενους. Εν τέλει βέβαια η μετονομασία δεν προχώρησε.

Το Σεπτέμβριο του 2012 η απόφασή του να προσφέρει οκταετές συμβόλαιο συνεργασίας στον προπονητή Άλαν Πάρντιου μετά την κατάκτηση της 5ης θέσης του πρωταθλήματος αντιμετωπίστηκε με αμηχανία ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα η ομάδα υποβιβάζεται από την Premier League για 2η φορά επί προεδρίας του και 6η συνολικά με τους οπαδούς να τον θεωρούν υπεύθυνο. Μετά την επιστροφή της ομάδας στα κορυφαία σαλόνια και τη φυγή του Μπενίτεθ, ο Άσλεϊ προσέλαβε τον Στιβ Μπρους, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των οπαδών οι οποίοι ξεκίνησαν άμεσα ένα κίνημα #BruceOut δείχνοντας φανερά την αντίδραση τους. Το γυαλί είχε σπάσει χρόνια πριν και δεν ξανακολλούσε.

Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη προσπάθεια του Μάικ Άσλεϊ με τον κόσμο του ποδοσφαίρου απέτυχε παταγωδώς, τουλάχιστον για την Νιούκαστλ.

Όταν ένας εκατομμυριούχος αποφασίζει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό στις μέρες μας και να επενδύσει σε έναν σύλλογο, αποσκοπεί σε μια καλή ζαριά που θα του αποφέρει έσοδα σε βάθος χρόνου. Ο Βρετανός επιχειρηματίας λοιπόν αν και ξεκίνησε με αρκετές φιλοδοξίες τη θητεία του στο Νιουκάστλ, δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των οπαδών, έγινε ανεπιθύμητος στις τάξεις τους και θα τον θυμούνται μονάχα ως μια κακή ανάμνηση.

Μάνος Φυρογένης