Η Ντέρμπι που «φλερτάρει» με τον υποβιβασμό και η χειρότερη σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ

Η Ντέρμπι Κάουντι απειλείται με υποβιβασμό από την Τσάμπιονσιπ, ούσα τελευταία στην βαθμολογία με μόλις 11 βαθμούς. Περίπου 15 χρόνια πριν, βίωνε την ίδια κατάσταση στην Πρέμιερ Λιγκ και θα περνούσε στην ιστορία για όλους τους λάθος λόγους.  



Η Ντέρμπι που «φλερτάρει» με τον υποβιβασμό και η χειρότερη σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ

11 βαθμοί σε 25 αγώνες για την Ντέρμπι Κάουντι, η οποία για να είμαστε δίκαιοι έχει δεχτεί «χτύπημα» 21(!) βαθμών λόγω οικονομικών προβλημάτων.

Η ομάδα του Γουέιν Ρούνεϊ βλέπει την σωτηρία με τα… «κυάλια» και ο υποβιβασμός μοιάζει πλέον αναπόφευκτος. Μερικά χρόνια πριν, τα «Κριάρια» αγωνίζονταν στην πρώτη κατηγορία και θα έβαζαν το όνομα τους στα βιβλία του πρωταθλήματος με… μαύρα γράμματα.

Ας ξεκινήσουμε όμως με λίγο πιο θετικό κλίμα. Στις 28 Μαΐου του 2007 η Ντέρμπι κερδίζει την Γουέστ Μπρομ με 1-0 μπροστά σε σχεδόν 75.000 ανθρώπους στο Γουέμπλεϊ. Το γκολ του Στέφεν Πίρσον ήταν αρκετό για να δώσει στην ομάδα το εισιτήριο της επιστροφής στην Πρέμιερ Λιγκ. Μετά από πέντε χρόνια τα «Κριάρια» θα αγωνίζονταν ξανά στα «μεγάλα σαλόνια», δίνοντας στους οπαδούς τους λόγο για να πανηγυρίζουν. Τόσα ήξεραν τότε…

Μεταγραφική ενίσχυση

Η νέα σεζόν ήταν προ των πυλών και η Ντέρμπι έπρεπε να προετοιμαστεί κατάλληλα. Το ρόστερ αρκούσε για το επίπεδο της Τσάμπιονσιπ, όμως για να κάνεις την διαφορά στην Πρέμιερ Λιγκ, χρειάζονται προσθήκες. Βέβαια, η οικονομική κατάσταση του συλλόγου δεν ήταν αντίστοιχη των ανταγωνιστών του, έτσι τα χρήματα μοιράστηκαν ώστε να ενισχυθούν ισόποσα διαφορετικές θέσεις. Η πιο ακριβή μεταγραφή του Μπίλι Ντέιβις, του προπονητή της ομάδας, ήταν ο Ρόμπερτ Έρνσο από την Νόριτς, με τον Κένι Μίλερ της Σέλτικ και τον Κλοντ Ντέιβις της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ να ακολουθούν.

Και η σεζόν ξεκίνησε

Η μεγάλη στιγμή είχε φτάσει. Η Ντέρμπι Κάουντι στις 11 Αυγούστου του 2007 θα αγωνιζόταν ξανά στην Πρέμιερ Λιγκ, με αντίπαλο την Πόρτσμουθ, που εκείνη την χρόνια θα κατακτούσε το FA Cup. Τα «Κριάρια» μάλιστα σκόραραν πρώτα, δέχτηκαν δύο γκολ αλλά βρήκαν ξανά δίχτυα προς το τέλος του αγώνα, παίρνοντας μια σπουδαία ισοπαλία με 2-2. Στον επόμενο αγώνα θα έχαναν στις λεπτομέρειες με 1-0 από την Μάντσεστερ Σίτι του Σβεν-Γκόραν Έρικσον, με την απόδοσή τους όμως να αφήνει υποσχέσεις.

Αν και είχαν έναν βαθμό σε δύο αγώνες, η παρουσία τους ήταν αξιοπρεπής για μια ομάδα που, έτσι και αλλιώς, θα πάλευε για την σωτηρία. Αυτό που δεν γνώριζε κανείς τότε ήταν πως οι δύο αυτές αγωνιστικές ήταν οι μόνες που η Ντέρμπι πέρασε εκτός ζώνης υποβιβασμού για όλη την σεζόν!

Ακολούθησαν τρεις ήττες, δύο «βαριές» με 4-0 από Τόττεναμ και 6-0 από Λίβερπουλ και μια ενδιάμεση με 2-1 από την επίσης «νέα» στην Πρεμιέρ Λιγκ Μπέρμιγχαμ. Η απογοήτευση δεν είχε έρθει ακόμα, με τις ελπίδες να αναπτερώνονται μετά από μια σπουδαία νίκη με 1-0 επί της Νιούκαστλ του Σαμ Άλαρνταϊς (και παικτών όπως ο Μάικλ Όουεν, ο Νίκι Μπατ αλλά και ο Τζέιμς Μίλνερ).

Η πρώτη νίκη ήρθε μετά από έξι αγώνες και όλοι στο Πράιντ Πάρκ περίμεναν να πυροδοτήσει αντίδραση. Κανείς δεν θα πίστευε πως θα ήταν η μοναδική που θα έκανε η ομάδα σε όλη την σεζόν…

Ο παλιός δεν είναι καλός…

Το μέλλον έδειξε πως η νίκη με την Νιούκαστλ στις 17 Σεπτέμβρη ήταν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Μέχρι τις 24 Νοεμβρίου η ομάδα θα έφερνε μόλις δύο ισοπαλίες και έξι ήττες, σκοράροντας μάλιστα μόνο μια φορά. Οι μέρες του Μπίλι Ντέιβις ήταν μετρημένες και πράγματι, μετά την ήττα με 2-0 από την Τσέλσι ο Σκωτσέζος τεχνικός άφησε την θέση του. Στο μεταξύ, οι οπαδοί της Ντέρμπι έψαχναν αποδιοπομπαίο τράγο, με «θύμα» τον πρόεδρο της ομάδας, Πίτερ Γκάντσμπι, τον οποίο κατηγορούσαν για κακή διαχείριση και έλλειψη επένδυσης. Κατά συνέπεια, ο Γκάντσμπι παραιτήθηκε, με τον Άνταμ Πίρσον να παίρνει την θέση του.

Ο… «θρόνος» της Ντέρμπι δεν άργησε να βρει διάδοχο μετά την αποχώρηση του Ντέιβις. «Εκλεκτός» ήταν ο Πολ Τζιούλ, ο οποίος είχε οδηγήσει την Γουίγκαν από την τρίτη κατηγορία στην Πρέμιερ Λιγκ μέσα σε τέσσερα χρόνια, με τους ανθρώπους της Ντέρμπι να ελπίζουν να κάνει το «θαύμα» του και με την ομάδα τους. Το κάθε άλλο. Σε έξι παιχνίδια μέσα στον Δεκέμβρη, ο Τζιούλ κατάφερε μόλις μια ισοπαλία και πέντε ήττες, αυξάνοντας τουλάχιστον την επιθετική συγκομιδή της ομάδας, που πέτυχε πέντε γκολ στο διάστημα αυτό.

Η ανάγκη για ενίσχυση κατά την μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου ήταν πλέον προφανής για την Ντέρμπι, η οποία ήδη βέβαια ήλπιζε σε θαύμα για να σωθεί. Μεταξύ άλλων, δόθηκε εμπιστοσύνη σε βετεράνους, με τον 33χρονο Ρόμπι Σάβατζ και τον 36χρονο Άλαν Σταμπς να έρχονται από Μπλάκμπερν και Έβερτον αντίστοιχα. Δυο εκατομμύρια ξοδεύτηκαν για τον Αργεντινό με μεξικανική υπηκοότητα Εμανουέλ Βίγια, ενώ ως ελεύθερη μεταγραφή από τους Ρέιντζερς αποκτήθηκε ο γνωστός μας, Ρόι Κάρολ, ο οποίος πέρασε αργότερα από ΟΦΗ και Ολυμπιακό. Κανείς δεν μπορούσε να σώσει, όμως, τα «Κριάρια» που έμοιαζαν καταδικασμένα.

ούτε ο νέος είναι ωραίος

Οι μεταγραφές δεν έπιασαν, οι τακτικές δεν απέδιδαν και η πορεία της Ντέρμπι, όσο και αν δεν πίστευε κανείς πως δεν θα ήταν λογικό, γινόταν όλο και χειρότερη. Από τις αρχές του 2008, μέχρι και το τέλος της σεζόν, η ομάδα του Πολ Τζιούλ κατόρθωσε να σημειώσει τέσσερις ισοπαλίες και καμία νίκη! Όπως αποδείχτηκε, ο διάδοχος του Μπίλι Ντέιβις κατάφερε να αποδώσει χειρότερα από τον προκάτοχό του, μιας και δεν επικράτησε κανενός αντιπάλου σε διάστημα 24 αγώνων!

Προσθέτοντας και τις οχτώ ανεπιτυχείς προσπάθειες του Ντέιβις πριν από την πρόσληψη του Τζιούλ, οι 32 αγώνες χωρίς νική θα αποτελούσαν αρνητικό ρεκόρ της κατηγορίας. Στο μεταξύ, η ηγεσία της Ντέρμπι είχε αλλάξει για τρίτη φορά μέσα στην σεζόν, με την General Sports and Entertainment να αγοράζει τον σύλλογο στις 28 Ιανουαρίου.

Ο υποβιβασμός των «Κριαριών» επιβεβαιώθηκε και μαθηματικά στις 29 Μαρτίου μετά την ισοπαλία με 2-2 απέναντι στην Φούλαμ, δίνοντας και το ανεπιθύμητο ρεκόρ της μοναδικής ομάδας που υποβιβάζεται από την Πρέμιερ Λιγκ πριν τον Απρίλιο (μια επίδοση που θα ισοφάριζε η Χάντερσφιλντ το 2019).

Την ισοπαλία αυτή διαδέχτηκαν έξι συνεχόμενες ήττες, με το 4-0 από την Ρέντινγκ, η οποία ακολούθησε την Ντέρμπι στην Τσάμπιονσιπ, στο τελευταίο ματς του πρωταθλήματος να «κλείνει» αντιπροσωπευτικά την χειρότερη σεζόν, τότε, στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ.

Σήμαινε, παράλληλα, πως η Ντέρμπι θα ήταν η ομάδα με τις λιγότερες νίκες (μόλις μια), αλλά και τους λιγότερους βαθμούς (11) στην πρώτη κατηγορία της Αγγλίας.

Δεν ήταν τόσο μεγάλη έκπληξη ο υποβιβασμός της Ντέρμπι Κάουντι, μιας και η διαφορά δυναμικότητας ήταν δεδομένη, όσο ο τρόπος που ήρθε.

Πολλοί μάλιστα πίστευαν πως ο Μπίλι Ντέιβις, που οδήγησε την ομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ, έγινε θύμα της ίδιας του της επιτυχίας, μιας και «πλήρωσε» την εξαιρετική του δουλειά στο Πράιντ Παρκ στην Τσάμπιονσιπ, κερδίζοντας την άνοδο με μια ομάδα που δεν ήταν σε ανάλογο επίπεδο ακόμα.

Με τον Γουέιν Ρούνεϊ στον πάγκο της, η Ντέρμπι του 2021-22 παλεύει τρομερά για την αποφυγή του υποβιβασμού στην LeagueOne και φαίνεται πως μέχρι στιγμής χάνει την «μάχη».

Αν και η έλλειψη βαθμών έρχεται κυρίως από την τιμωρία και όχι από κακή απόδοση, οι 11 βαθμοί από την σωτηρία αναβιώνουν στιγμές της σεζόν 2007-08 για τους οπαδούς των «Κριαριών».

Ο σύλλογος που την δεκαετία του ’70, υπό τις οδηγίες του θρυλικού Μπράιν Κλαφ και αργότερα του επίσης σπουδαίου Ντέιβ Μακέι κατέκτησε δύο φορές το πρωτάθλημα και πήγε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, βρίσκεται μια ανάσα από τα γήπεδα της τρίτης κατηγορίας για πρώτη φορά μετά το 1986…

Κώστας Ξενακούδης