Μόνο ο κορονοϊός μπορεί να σταματήσει τη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά και πάλι Λίβερπουλ και Τσέλσι ίσως να μην τη φτάσουν!

Μπορεί η Λίβερπουλ και η Τσέλσι να έχουν ολοκληρώσει τον «πρώτο γύρο» της Premier League με μία συγκομιδή βαθμών που σε άλλες περιπτώσεις θα τις έκανε να διεκδικούν το πρωτάθλημα, όμως φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πόσο μάλλον όταν αμφότερες βλέπουν τη Μάντσεστερ Σίτι να βρίσκεται μπροστά με μεγάλη διαφορά και δίχως να είναι πάντα όσο καλή την έχουμε συνηθίσει. Η αίσθηση είναι ότι οι «πολίτες» θα πάρουν τον τίτλο και πως για να μην συμβεί αυτό θα πρέπει ο κορονοϊός, ως αστάθμητος παράγοντας, να τους επηρεάσει σημαντικά. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Μόνο ο κορονοϊός μπορεί να σταματήσει τη Μάντσεστερ Σίτι, αλλά και πάλι Λίβερπουλ και Τσέλσι ίσως να μην τη φτάσουν!

Αν αντικρίσει κανείς την δεδομένη χρονική στιγμή τον βαθμολογικό πίνακα, μετά το πέρας 21 αγωνιστικών αλλά και με πολλές αναβολές να μπαίνουν στην εξίσωση, θα διαπιστώσει πως οι 43 βαθμοί της Τσέλσι και οι 42 της Λίβερπουλ αποτελούν μία άκρως ικανοποιητική συγκομιδή, στο τέλος του πρώτου γύρου, αν ορίζεται έτσι, η διακοπή της Premier League για δύο εβδομάδες μετά την εορταστική περίοδο.

Οι ήττες τους είναι μηδαμινές, αμφότερες έχουν εντυπωσιάσει ή έστω έχουν επιβεβαιώσει την θεωρητική… διαφορά τους από τους υπολοίπους, όμως μπροστά τους έχουν να ανέβουν ένα βουνό. Ποιος είναι ο λόγος; Μα φυσικά η Μάντσεστερ Σίτι, η οποία έχει «σπάσει» τα κοντέρ σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες και έχει καταφέρει να έχει διψήφια διαφορά και από τις δύο, δίχως μάλιστα να έχει φορτσάρει ιδιαίτερα ως προς την απόδοσή της.

Μία βαθμολογική συγκομιδή από Τσέλσι και Λίβερπουλ που πριν από κάποια χρόνια ήταν… οιωνός τίτλου, τώρα απλώς αρκεί για μία θέση στην τετράδα αλλά όχι για την διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Πόσο μάλλον από την στιγμή που οι «γαλάζιοι» με το 11/11 αποδεικνύουν πως δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο, διαθέτοντας την καλύτερη άμυνα και την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος.

Πιθανώς αν κάτσει κάποιος να αναλύσει τα προβλήματα και τους λόγους που η Λίβερπουλ και η Τσέλσι βρίσκονται τόσο μακριά, δεν θα βρει αρκετά επιχειρήματα. Ξεκινώντας όμως από τους «κόκκινους» του Γιούργκεν Κλοπ που ήταν εντυπωσιακοί στο Champions League και ηττήθηκαν για πρώτη φορά μετά από 34 ματς στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, το πρόβλημά τους είναι η νοοτροπία τους σε ορισμένα ματς.

Μοιάζει πολλές φορές επιτακτική ανάγκη για την Λίβερπουλ να προηγηθεί στο εκάστοτε ματς, παίζοντας πολύ επιθετικά, με αποτέλεσμα πίσω να μένει εκτεθειμένη. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από την Τσέλσι στο «Στάμφορντ Μπριτζ» με το 2-0 να είναι εξαιρετικό μετά από 26 λεπτά, αλλά να καταλήγει να μην είναι αρκετό. Η άμυνα της Λίβερπουλ έπαιζε πάρα πολύ ψηλά, οι «μπλε» βρήκαν χώρους και από ένα σημείο και μετά, η λογική αυτή έμοιαζε ακατανόητη.

Στα αρνητικά βεβαίως συμπεριλαμβάνονται και τα αποτελέσματα παιχνιδιών όπως με την Μπράιτον, την Μπρέντφορντ, την Γουέστ Χαμ και την Λέστερ. Ματς που σκόραρε 2 ή 3 φορές, πλην αυτού στο «Κινγκ Πάουερ» και εν τέλει κατόρθωσε να μην κερδίσει.

Συγκεκριμένα, από τις προαναφερθείσες ομάδες η Λίβερπουλ πήρε δύο βαθμούς, ενώ η Μάντσεστερ Σίτι τις κέρδισε όλες, με παθητικό τερμάτων το 8-2! Δεν έβαλε «τεσσάρες» και «πεντάρες» αλλά έκανε ό,τι έπρεπε για να κερδίσει.

Στην διαφορά λοιπόν των 11 βαθμών της Μάνστεστερ Σίτι από την Λίβερπουλ, οι 10 βαθμοί προκύπτουν με αυτόν τον τρόπο…

Περνάμε στην Τσέλσι. Στο σύνολο του Τόμας Τούχελ που ξεκίνησε την σεζόν διεκδικώντας επί ίσοις όροις τον τίτλο, αλλά στον δρόμο είδε πολλές στροφές, αρχής γενομένης από την αδυναμία της να διατηρεί στα ματς της το «μηδέν» παθητικό.

Το βασικό της «όπλο» έγινε αδυναμία της και γίνεται αντιληπτό πως ακόμη και σε ματς που κερδίζει, καταλήγει πλέον να δέχεται γκολ. Χαρακτηριστικό είναι το ματς με τη Λιντς (3-2), με τους «μπλε» να μην θέλουν να φτάνουν στο σημείο να πετυχαίνουν τρία γκολ για να κερδίσουν, διότι απλώς δεν μπορούν να το υποστηρίξουν, ακόμη και αν έχουν το πιο πλήρες ή το μεγαλύτερο ρόστερ από τις άλλες δύο.

Μετρούν έξι ισοπαλίες στα τελευταία 11 ματς και η ισοφάριση που υπέστησαν στο 90’ με την Μπράιτον είναι ενδεικτικό της κατάστασης που βιώνουν. Υπάρχει μία ανασφάλεια στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και οι δηλώσεις του Ρομέλου Λουκάκου την έκαναν μεγαλύτερη, μιας και ο Βέλγος μετατράπηκε από λύση σε πρόβλημα και δημιούργησε την αίσθηση πως ο Τόμας Τούχελ ευθύνεται που δεν βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση.

Συνεπώς, η Μάντσεστερ Σίτι λογίζεται δικαίως ως το απόλυτο φαβορί. Κερδίζει πιο εύκολα και από τις δύο, προηγείται και αποπνέει μία σιγουριά πως θα κατακτήσει το τρίποντο που επιθυμεί και φυσικά έχει όλα τα ντέρμπι στην έδρα της στον δεύτερο γύρο.

Η δουλειά του Πεπ Γκουαρδιόλα είναι εξαιρετική και πολύ δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να του στερήσει το τέταρτο πρωτάθλημα στην τελευταία πενταετία. Τουλάχιστον κάποιος… ορατός αντίπαλος. Και αυτό διότι οι προθέσεις του κορονοϊού και η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει είναι αστάθμητοι παράγοντες.

Μόνο έτσι, η Μάντσεστερ Σίτι θα μπορούσε να επηρεαστεί για ένα διάστημα, να πάψει να κερδίζει και να δει κάποιον να την πλησιάζει, με απαραίτητη προϋπόθεση να κάνει αυτός 16 νίκες τουλάχιστον, ώστε να μαζέψει 50 βαθμούς. Σε διαφορετική περίπτωση, το πρωτάθλημα θα καταλήξει και πάλι στο Μάντσεστερ, γεγονός που θα επιβεβαιώσει μία «γαλάζια» κυριαρχία στην Premier League την τελευταία δεκαετία.