Η ιστορία της Boxing Day

Η 26η Δεκεμβρίου γιορτάζεται πιο πολύ και από τα Χριστούγεννα στις άλλοτε χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και συνδέεται με τα πιο ιστορικά ματς της Premier League. Για τους Άγγλους αποτελεί “ιερή” αργία ενώ ο λόγος ύπαρξής της χάνεται στα βάθη της ιστορίας.  



Η ιστορία της Boxing Day

Η Boxing Day πρόκειται για μια μέρα που γιορτάζεται από την Αγγλία, την Ιρλανδία και άλλες χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Αποτελεί την ιερότερη μέρα των παραπάνω χωρών αφού εκτός από δημόσια αργία είναι η μέρα που ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις και η μέρα που η δράση της Premier League συνεχίζεται.

Συνήθως αυτή την μέρα ο κόσμος την γιορτάζει στο σπίτι με την οικογένειά του όπως ακριβώς συμβαίνει και στα Χριστούγεννα. Άλλοι κάθονται με τους φίλους τους ενώ άλλοι απολαμβάνουν τον αγώνα της αγαπημένης τους ομάδας. 

Οι περισσότεροι όμως βρίσκονται στα μαγαζιά καθώς εκείνη την ημέρα επικρατεί στο Νησί το χάος λόγω των εκπτώσεων. Μάλιστα κάποιοι την χαρακτηρίζουν κάτι σαν την Black Friday μετά την ημέρα των Ευχαριστιών καθώς τα μαγαζιά κατεβάζουν τις τιμές χαμηλά με τον κόσμο να στήνεται απ’ έξω με τις ώρες.

Είναι άγνωστο από πότε και που γιορτάζεται η συγκεκριμένη μέρα αλλά οι ιστορίες και οι εκδοχές ποικίλλουν. Μερικοί έχουν αναφέρει πως η βρετανική αυτοκρατορία είχε μια συνήθεια, λόγω της πολλής δουλειάς τα Χριστούγεννα οι υπηρέτες έπαιρναν φαγητό σε κουτιά και την επόμενη μέρα έπαιρναν ρεπό για να γιορτάσουν με τις οικογένειες τους. 

Μία άλλη εκδοχή αναφέρει πως η ανταλλαγή δώρων, χρημάτων και αγαθών μεταξύ ατόμων του ίδιου κοινωνικού επιπέδου γινόταν τα Χριστούγεννα ή μια μέρα πριν ενώ για αυτούς με μικρότερες δυνατότητες η χαρά αυτή ερχόταν μια μέρα μετά. 

Ένας άλλος μύθος αναφέρει πως κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων γινόταν παροχή φιλανθρωπικών δωρεών όπου οι άνθρωποι και η εκκλησία θα μοίραζαν σε κουτιά φαγητό και άλλες προμήθειες στους αναξιοπαθούντες.

Η Boxing Day γενικά δεν είναι το μόνο όνομα που αναφέρεται για την ημέρα της 26ης Δεκεμβρίου. Κάποιες χώρες την ονομάζουν “Ημέρα του Αγίου Στέφανου” προς τιμήν ενός διακόνου που έγινε ο πρώτος Χριστιανός μάρτυρας όταν και λιθοβολήθηκε μέχρι το 36 μ.Χ. 

Στην Ιρλανδία ορισμένες φορές την αποκαλούν Wren Day ( Ημέρα του Τρωγλοδύτη), που χαρακτηριζόταν από την παράδοση, να κυνηγούν και να σκοτώνουν ένα μικρό πουλί, το οποίο το έδεναν σε έναν πόλο και τραγουδούσαν το “Wren Song”. 

Στην Νότια Αφρική την ονομάζουν “Ημέρα καλής θέλησης” σε έναν τρόπο να ξεχάσουν το αποικιακό παρελθόν. Κάποιες χώρες την αποκαλούν απλά “Δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων” διότι δεν θέλουν να έχουν σχέση με τη φασαρία που γίνεται στο Νησί.

Για την 26η Δεκεμβρίου όμως τα πρωταθλήματα του Νησιού έχουν έναν ξεχωριστό τρόπο να την τιμούν, εντός γηπέδων. 

Την αρχή μάλιστα την έκανε η Ιρλανδία καθώς εκείνη την ημέρα βάζει όλα τα μεγάλα ντέρμπι όπως τον αγώνα μεταξύ Λίνκολν και Γκλέντοραν. Με το πέρασμα του χρόνου η τοποθέτηση παιχνιδιών εκείνη την ημέρα γίνεται καθεστώς δίνοντας στους ποδοσφαιρόφιλους την ευκαιρία να δουν αγώνες .

Τα τελευταία χρόνια όμως το πιεσμένο πρόγραμμα των ομάδων εκείνη την περίοδο ανάγκασε τους παίκτες και τους προπονητές να ζητούν τον τερματισμό της παράδοσης αυτής και να μην γίνονται εκείνη τη μέρα αγώνες. 

Μάλιστα οι ομάδες της Premiership τη συγκεκριμένη περίοδο υποχρεώνονται να δώσουν μέσα σε λιγότερο από δύο βδομάδες τρία παιχνίδια για να τελειώσει το πρωτάθλημα τις ημερομηνίες που πρέπει.

Δημήτρης Χούπης