BOXING DAY: Από τα χαρακώματα του πολέμου, στην βροχή των γκολ

Το ποδόσφαιρο, είναι ένα άθλημα με αμέτρητες ιστορίες, οι οποίες συνοδεύονται από γεγονότα και αριθμούς. Μερικές από αυτές τις ιστορίες, έχουν διαδραματιστεί στην επονομαζόμενη Boxing Day του αγγλικού πρωταθλήματος και είναι ομολογουμένως εντυπωσιακές.  



BOXING DAY: Από τα χαρακώματα του πολέμου, στην βροχή των γκολ

Οι εορτασμοί των Χριστουγέννων στην Αγγλία, συνοδεύονται από αντίστοιχες εκδηλώσεις χαράς και διασκέδασης. Υπάρχει όμως μια ημέρα, κατά την οποία οι Άγγλοι, γιορτάζουν με την ψυχή τους και αυτή δεν είναι άλλη από την 26η Δεκεμβρίου, γνωστή και ως Boxing Day. 

Από το 1871, η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων έχει θεσπιστεί ως αργία για τους Άγγλους, στο ποδόσφαιρο όμως, ο πρώτος αγώνας της ημέρας αυτής καταγράφεται το 1860, μεταξύ των Σέφιλντ και Χάλαμ. 

Η παράδοση φαίνεται πως ξεκινά παρ' όλα αυτά, κατά τη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, έπειτα από εκεχειρία των στρατευμάτων να εγκαταλείψουν τα χαρακώματα και να κλωτσήσουν αυτοσχέδιες μπάλες μακριά από τις άγονες γραμμές. Με την πάροδο των ετών, έχουν προκύψει ορισμένες ιδιαιτερότητες στη Boxing Day, κατά τις οποίες σημειώθηκαν τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα, που μέχρι και σήμερα αποτελούν ρεκόρ.

Η αρχή έγινε προπολεμικά και συγκεκριμένα το 1896, στο Άνκορ Γκράουντ του Ντάργουιν, με την τοπική ομάδα να υποδέχεται την Γούολσολ και να την συντρίβει με το επιβλητικό 12-0! Οι ομάδες δεν μνημονεύονται ιδιαιτέρως μέχρι και σήμερα αφού η Ντάργουιν δεν υπάρχει πλέον, ενώ η Γουόλσολ αγωνίζεται στις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας. 

Ύστερα από 34 χρόνια, στις 26 Δεκεμβρίου 1930, η Χαλ Σίτι, που αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία, τέθηκε αντιμέτωπη με τη Χάλιφαξ στο Κίνγκστον. Το αποτέλεσμα ήταν και σε αυτή την περίπτωση εντυπωσιακό, αφού «σταμάτησε» στο 10-0 υπέρ των γηπεδούχων. 

Η συνέχεια, εντοπίζεται στο Μέρσεϊσαντ πέντε χρόνια μετά, με την Τρανμίρ Ρόβερς να υποδέχεται την Όλνταμ Αθλέτικ. Τελικό σκορ ήταν το 13-4 υπέρ της Τρανμίρ, σκορ που περισσότερο θα έλεγε κανείς πως παραπέμπει σε αγώνα πόλο. 

Λίγους μήνες αφότου η Αγγλία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1962, η Όλνταμ Αθλέτικ, ήταν ξανά πρωταγωνίστρια, αυτή τη φορά όμως κερδίζοντας με 11-0 τη Σάουθπορτ, στο Μπάουνταρι Παρκ. Ένα χρόνο αργότερα, εντοπίζεται στο Κρέιβεν Κότατζ του Λονδίνου η τελευταία περίπτωση κατά την οποία «έβρεξε» γκολ στη Boxing Day. 

Η Φούλαμ, γιόρτασε τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, «σκορπίζοντας» την Ίπσουιτς Τάουν με το απίστευτο 10-1 με τους Γκρέιχαμ Λέγκατ και Μπόμπι Χάουφιλντ να «πυροβολούν» ο μεν τέσσερις και ο δε τρείς φορές την εστία της Ίπσουιτς.

Οι Άγγλοι, ως «πατριάρχες» του ποδοσφαίρου και τηρητές των παραδόσεων, αποδεικνύουν το πάθος τους για το άθλημα, τηρώντας την παράδοση της Boxing Day μέχρι και σήμερα, πατώντας επάνω στα εντυπωσιακά σκορ του παρελθόντος, τις συνθήκες του παρόντος και τα ρεκόρ του μέλλοντος.