Η τελευταία φορά που η μπάλα κύλησε στο χορτάρι τα Χριστούγεννα!

Προ των πυλών βρίσκεται πλέον η Boxing Day, με την 26η Δεκεμβρίου να χαρακτηρίζεται ως η πιο… ιδιαίτερη ημέρα στην Αγγλία. Μία ημέρα που έχει «ταυτιστεί» με το αγγλικό ποδόσφαιρο και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα Χριστούγεννα στο «Νησί». Πότε είναι όμως η τελευταία φορά που οι Άγγλοι έπαιξαν ανήμερα;  



Η τελευταία φορά που η μπάλα κύλησε στο χορτάρι τα Χριστούγεννα!

Πρόκειται αναμφίβολα για την πιο χαρακτηριστική ημέρα της εκάστοτε σεζόν, από καταβολής του αγγλικού ποδοσφαίρου. Η Boxing Day! Μία ονομασία που αυτομάτως φέρνει στο νου μας αναρίθμητες αναμνήσεις και μνημονεύεται κάθε φορά που ο Δεκέμβριος κάνει την εμφάνισή του.

Η μπάλα άλλωστε στην Αγγλία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Premier League. Τα πρώτα χιόνια του Δεκεμβρίου σηματοδοτούν την έναρξη της συζήτησης για την Boxing Day.

Από το 1963 και το ρεκόρ των 66 γκολ, μέχρι και το… σήμερα, όπου η Λίβερπουλ είναι η μοναδική ομάδα τα τελευταία 30 χρόνια, που είναι πρώτη τα Χριστούγεννα αλλά χάνει το πρωτάθλημα, έχοντας κατακτήσει μόλις ένα από τα τέσσερα που βρέθηκε στην κορυφή.

Το αντίθετο δηλαδή με την τωρινή πρωτοπόρο Μάντσεστερ Σίτι… Μιλάμε όμως για την 26η Δεκεμβρίου. Αλήθεια, έχουν οι Άγγλοι αγωνιστεί και ανήμερα των Χρστουγέννων; Η απάντηση είναι… ναι! Το έχουν κάνει και αυτό. Θα ήταν παράλογο να… μην, άλλωστε.

Κάθε τι που θυμίζει χειμώνα στο «Νησί» κρύβει από πίσω του το ποδόσφαιρο. Πότε ήταν η τελευταία φορά όμως;

Αναλυτικότερα, μέχρι τη δεκαετία του 1950, οι συμπεριφορές είχαν επίσης αλλάξει όσον αφορά στον αθλητισμό την ημέρα των Χριστουγέννων. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς έγιναν λιγότερο αξιόπιστα και έτσι τα πλήθη άρχισαν να μειώνονται καθώς οι θαυμαστές προτιμούσαν να μείνουν στο σπίτι με τις οικογένειές τους, είτε αυτό είτε δεν είχαν άλλη επιλογή.

Το τελικό πρόγραμμα των αγώνων στην Αγγλία στις 25 Δεκεμβρίου ήταν τη σεζόν 1957-58, όπου η Μπλάκπουλ κέρδισε τη Λέστερ με 5-1. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κέρδισε τη Λούτον με 3-0 και η Σέφιλντ Γουένσντεϊ και η Πρέστον αναδείχθηκαν ισόπαλες με 4-4. Η Τσέλσι κέρδισε την Πόρτσμουθ με 7-4, με τον νεαρό Τζίμι Γκριβς να βρίσκει δίχτυα τέσσερις φορές για τους «μπλε» εκείνη την ημέρα. Αλλά η «κατάρα» της Boxing Day χτύπησε για άλλη μια φορά όταν οι δύο ομάδες συναντήθηκαν την επόμενη μέρα στο Fratton Park και η Portsmouth ηττήθηκε με 3-0.

Την επόμενη χρονιά έγιναν μόνο τρεις αγώνες της πρώτης κατηγορίας την ημέρα των Χριστουγέννων και μέχρι το 1959 μόνο ένας. Η τελευταία φορά που παίχτηκε αγγλικό ποδόσφαιρο την ημέρα των Χριστουγέννων ήταν όταν η Μπλάκπουλ αντιμετώπισε την Μπλάκμπερν Ρόβερς το 1965 και έχασε με 4-2.

Από τότε και μετά, μιλάμε για 26 Δεκεμβρίου… Και άπαντες περιμένουμε  να δείξει το ημερολόγιο την εν λόγω ημερομηνία!

Δημήτρης Μανάκος