Μπάλα και γιορτές στο νησί είναι μια από τις απαράβατες 10 εντολές!

Μπορεί να προκαλεί μερικές φορές την αντίδραση των επαγγελματιών  που χριστουγεννιάτικα τη βγάζουν στα γήπεδα, αλλά το γιορτινό πρόγραμμα πάντα διαφοροποιούσε τους Άγγλους από όλους τους υπόλοιπους. Φυσικά είναι αστείο να βλέπει κανείς να αντιδρά για το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα κάποιος που μόλις έφτασε στο νησί, όπως ο υπηρεσιακός προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ραλφ Ράνγκνικ, ωστόσο μπορώ να ακούσω τα όποια λογικά παράπονα του Πεπ ή του Κλοπ για δυο ματς σε 48 ώρες όπως ήταν αρχικά το πρόγραμμα. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Μπάλα και γιορτές στο νησί είναι μια από τις απαράβατες 10 εντολές!

Μιλούσα πριν από χρόνια με τον  Νίκο Νταμπίζα που πέρασε αρκετά χρόνια με τη φανέλα της Νιούκαστλ και μετά της Λέστερ στην Αγγλία, αγωνιζόμενος μέσα στις γιορτές. Και φυσικά η απάντηση του σχετικά με όλα αυτά τα χρόνια ήταν χαρακτηριστικό δείγμα της ωριμότητας του. «Ήταν μία θυσία που έπρεπε να κάνω για να πραγματοποιήσω το όνειρο μου και το κόστος της επιθυμίας, το πλήρωνα, αλλά με ευχαρίστηση» έλεγε. Και μία ατάκα μου έχει μείνει που συνοψίζει τι σημαίνει για τους Βρετανούς το να αγωνίζονται στις γιορτές : «Είναι για αυτούς μία από τις απαράβατες δέκα εντολές».

Ομολογώ πως αναπολώ σχετικά με το ελληνικό πρωτάθλημα από  τις εποχές της δεκαετίας του 70, του 80 και του 90 που δεν σταματούσε το τόπι να κυλά. Έπαιζαν οι ελληνικές ομάδες  παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ή στις 26 Δεκεμβρίου και στις 2 Ιανουαρίου και τα γήπεδα γέμιζαν! Τα τελευταία 25  χρόνια (λες και δεν αμείβονται οι παίκτες)  αποφασίστηκε να...ξεκουράζονται! Αλήθεια από τι;

Και για να έχουμε το καλό ρώτημα ο Παπαϊωάννου, ο Κούδας, ο Δομάζος, ο Σιδέρης, ο Χρηστίδης, ο Μαύρος, αργότερα ο Σαραβάκος, ο Αναστόπουλος,, ο Σκαρτάδος ο  Τσιαντάκης, ο Μανωλάς και όλοι αυτοί που κάποτε έπαιζαν παραμονή Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς είχαν μεγαλύτερα συμβόλαια από σήμερα;

Στα αγγλικά γήπεδα θα έπαιζαν τρία  ματς σε διάστημα επτά ημερών, αρχής γενομένης από την Κυριακή αλλά ο κορονοϊός είχε άλλη άποψη!

Η ουσία είναι αλλού: ο κόσμος αγκαλιάζει αυτές τις γιορτινές αγωνιστικές και τα εισιτήρια το αποδεικνύουν. Και στην Αγγλία και στην Σκωτία ο οπαδός θέλει να δει την ομάδα του και δεν διστάζει να πάει στο γήπεδο ακόμη και με πολικές θερμοκρασίες. Φυσικά το απαιτητικό πρόγραμμα δυσκολεύει τις ομάδες και τους προπονητές. Και τα τελευταία χρόνια προστέθηκε ο Covid-19.

Κάποτε έπαιζαν και ανήμερα Χριστούγεννα στη Βρετανία και μέχρι και τα 90s  οι ποδοσφαιριστές έδιναν πιο πολλά παιχνίδια από τώρα, αφού ήταν 22 ομάδες στη μεγάλη κατηγορία, άρα 42 ματς πρωταθλήματος! Μάλιστα μερικές φορές όπως το 70-71 το 74-75 το  77-78 και το 82-83 υπήρχαν αγωνιστικές που διεξάγονταν εντός 24 ωρών η μία από την άλλη! Μετά την Boxing Day ακολουθούσε αλλά αγωνιστική στις 27 Δεκεμβρίου και έπειτα Πρωτοχρονιά και 2 Ιανουαρίου!

Σαφέστατα στην εποχή μας  χρειάζονται κάποιο μπρέικ οι παίκτες. Αλλά μήπως δεν θα γίνει κάτι τέτοιο και του χρόνου, όπου αμέσως μετά το Μουντιάλ θα επιστρέψουν στις 26 Δεκεμβρίου σε πρόγραμμα πρωταθλήματος στην Premier League.

Πάντα μέσα στις γιορτές  στο «Νησί» το ίδιο παραδοσιακή είναι η μπάλα με την γαλοπούλα! Καλά Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο με υγεία!