Η Premier League δεν πήρε μέτρα και τώρα κινδυνεύει να πληγωθεί και να πληρώσει ακριβά!

Τεράστια είναι η διάσταση που έχει πάρει τα τελευταία 24ώρα η έξαρση του κορονοϊού στην Αγγλία, με την Premier League να αναβάλλει πέντε αναμετρήσεις και την πλειοψηφία των  ομάδων να δείχνει θετική στο να σταματήσει το πρωτάθλημα, πριν από τα Χριστούγεννα. Είναι ορατός ο κίνδυνος  ένα τόσο εντυπωσιακό πρωτάθλημα , όπως το φετινό, να «πληγεί» από την πανδημία, με τον χειρότερο τρόπο! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Η Premier League δεν πήρε μέτρα και τώρα κινδυνεύει να πληγωθεί και να πληρώσει ακριβά!

Είναι δεδομένο πως παρακολουθούμε ένα από τα πιο εντυπωσιακά πρωταθλήματα των τελευταίων ετών στην Premier League. Ναι, μπορεί να μην μπαίνουν στην συζήτηση οι 100 βαθμοί της Μάντσεστερ Σίτι ή η επική μονομαχία των «πολιτών» με την Λίβερπουλ και το 98-97, όμως η διεκδίκηση του πρωταθλήματος φέτος μοιάζει συγκλονιστική! 

Μιλάμε άλλωστε για τρεις ομάδες που επί ίσοις όροις ανταγωνίζονται η μία την άλλη. Η περσινή πρωταθλήτρια, Μάντσεστερ Σίτι, με τρεις τίτλους σε μία τετραετία, η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ που πήρε τα πάντα πριν από μία διετία και η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Τσέλσι που επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης μετά από εννέα χρόνια, αναδεικνύοντας σε έξι μήνες, πόσο επιδραστικός προπονητής είναι ο Τόμας Τούχελ.

Το προϊόν είναι εντυπωσιακό, με την Άρσεναλ, την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Τότεναμ του Αντόνιο Κόντε, την εξαιρετική Γουέστ Χαμ, την άφιξη του Τζέραρντ στην Αγγλία, για λογαριασμό της Άστον Βίλα αλλά και την αγορά της Νιούκαστλ από το πλούσιο fund Σαουδαράβων, να καθιστούν την δω Premierδ League ακόμη πιο ανταγωνιστική.

Ωστόσο, όλη αυτή η συζήτηση  φοβόμαστε  πως θα φτάσει σε ένα τέλμα αν ο κορονοϊς δεν επιτρέψει στην Premier League να ολοκληρωθεί η σεζόν και αν οι «επικές» αναμετρήσεις των Χριστουγέννων, με τον μαραθώνιο που πάντα τα διέπει, δεν γίνουν! 

Αν άλλωστε δει κανείς τις συνέπειες του κορονοϊού ως στιγμής, θα αντιληφθεί τι πραγματευόμαστε. Πέντε αναμετρήσεις έχουν αναβληθεί και πέντε ματς θα διεξαχθούν κανονικά, την ώρα που πριν από 64 ώρες, Μπράιτον και Γουλβς αγωνίζονταν για 106 λεπτά.

Πως φτάσαμε όμως από το πιο «μεγάλο» σε διάρκεια ματς της Premier League φέτος και δεύτερο στην ιστορία της, μετά το Μάντσεστερ Σίτι – Λίβερπουλ 5-0, στην αναβολή πέντε παιχνιδιών; Είναι δεδομένο πως η Λιγκα έχει τις ευθύνες της.

Δεν περιόρισε τους συλλόγους  της, δεν τους υποχρέωσε να κάνουν οι παικτες που κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ το εμβόλιο και έπραξε απλώς τα βασικά. Τα συχνά τεστ, τους ελέγχους των φιλάθλων αλλά… μέχρι εκεί. Κάπως έτσι, η έξαρση του κορονοϊού ήταν ραγδαία, με τα αεροδρόμια της Αγγλίας και η επισκεψιμότητά τους,  σαφώς να διαδραματίζει και αυτή τον ρόλο της.

Επί της ουσίας, μας δίνεται η εντύπωση πως στην πρώτη περίοδο του κορονοϊού, οι Άγγλοι πρόσεχαν πολύ περισσότερο επειδή πληροφορήθηκαν για κάτι που δεν γνώριζαν. Τώρα που το «έμαθαν», εθελοτυφλούν, με άμεση συνέπεια την αναβολή αναμετρήσεων και την αμφισβήτηση για το… μετά.

Κάτι αντίστοιχο, σαφώς δεν έγινε στην Ισπανία. Εκεί, το 95% των ποδοσφαιριστών έχουν εμβολιαστεί, μειώνοντας τις πιθανότητες να δημιουργηθεί πρόβλημα στις ομάδες τους. Οι Άγγλοι δεν αποδείχθηκαν πιεστικοί και ούτε καν το 70% δεν έχει εμβολιαστεί με τον  Covid-19 να  δείχνει «διάθεση» να τους τιμωρήσει.

Το προϊόν τίθεται υπό αμφισβήτηση και η συνέχεια προς το παρόν είναι αβέβαιη. Για αυτό και αρκετοί υποστηρίζουν πως αν  οι ομάδες αναγκαστούν να μην αγωνιστούν τα Χριστούγεννα, η  «ζημιά» θα είναι τεράστια για την Premier League και οι ρήτρες που θα πληρώσει ίσως είναι τεράστιες προς τα κανάλια που έχουν παγκοσμίως τα δικαιώματα! 

Θα αποδειχθεί ο κορονοϊός έγκλημα και… τιμωρία για την Premier League και τους «μηδενικούς» χειρισμούς της; Ουδείς γνωρίζει. Προς το παρόν οι αναβολές των αναμετρήσεων την… γδέρνουν!  Μένει να δούμε αν θα την τραυματίσουν!