Άρσεναλ: Αν ο αρχηγός είναι ο καθρέφτης μίας ομάδας, ο Λακαζέτ μπορεί να κάτσει… απέναντι!

Μεγάλη είναι η συζήτηση που έχει δημιουργηθεί στις τάξεις της Άρσεναλ για το ποιος μπορεί να είναι ο άνθρωπος που θα πάρει το περιβραχιόνιο από τον ώμο του Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ. Θα είναι ο Γκρανίτ Τσάκα, θα είναι μία ομάδα παικτών που θα εναλλάσσονται ή θα είναι ο… Αλεξάντερ Λακαζέτ; Εδώ που τα λέμε, γιατί να μην είναι ο τελευταίος;



Άρσεναλ: Αν ο αρχηγός είναι ο καθρέφτης μίας ομάδας, ο Λακαζέτ μπορεί να κάτσει… απέναντι!

Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν γρήγορα και ο Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ έπαψε σε μερικές ώρες να είναι ο αρχηγός της Άρσεναλ, με την διοίκηση και τον Μικέλ Αρτέτα να του αφαιρούν το περιβραχιόνιο που φορούσε στον ώμο εδώ και μία διετία.

Ο Γκαμπονέζος ανανέωσε το συμβόλαιό του το καλοκαίρι, επισήμανε σε δηλώσεις του πως θέλει να θεωρηθεί στο μέλλον ως ένας θρύλος της Άρσεναλ, αλλά τα πράγματα δεν κύλησαν όπως ο ίδιος θα περίμενε. Οι αριθμοί του έπεσαν, η περσινή σεζόν θεωρήθηκε η χειρότερη της καριέρας του και φέτος, για πρώτη φορά από τότε που αγωνίζεται σε top επίπεδο, δεν σκόραρε σε έξι διαδοχικά ματς.

Και πιθανότατα, όπως μοιάζει η κατάσταση, δεν θα του δοθεί η ευκαιρία να επανορθώσει. Τον Φεβρουάριο υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα αλλά ο Μικέλ Αρτέτα του έδωσε μία ακόμη ευκαιρία. Λίγους μήνες μετά, η αντιμετώπιση του Ισπανού προπονητή ήταν εντελώς διαφορετική.

Τον άφησε εκτός αποστολής από τη νικηφόρα αναμέτρηση των «κανονιέρηδων» κόντρα στην Σαουθάμπτον, του ανακοίνωσε πρόσωπο με πρόσωπο πως δεν αποτελεί πλέον τον αρχηγό της ομάδας και δεν τον συμπεριέλαβε ξανά στην 18άδα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει σήμερα την Γουέστ Χαμ.

Οι αντιδράσεις στον σύλλογο και στους φίλους της ομάδας ήταν ποικίλες.  Άλλοι μίλησαν για την… αρχή του τέλους του Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ με την Άρσεναλ, άλλοι θεώρησαν πως οι ευκαιρίες είναι για να δίνονται και πως ακόμη μία δεν θα χαρακτηριζόταν λανθασμένη και άλλοι μένουν στο παρελθόν και μιλούν για ασέβεια.

Ο κάθε ένας έχει την δική του οπτική, με το ζήτημα να είναι «λεπτό» και το έξι να φαίνεται… εννιά, αν κάποιος το κοιτάξει από την άλλη πλευρά. Το θέμα είναι τι έπρεπε να είναι ο Ομπαμεγιάνγκ για την Άρσεναλ και τι κατέληξε να είναι. Ήταν ο ηγέτης της και πλέον θεωρείται ως μία «ακριβοπληρωμένη πολυτέλεια», με τους Μπουκάγιο Σάκα και Έμιλ Σμιθ Ρόου να είναι αυτοί που «τραβούν» το κουπί.

Όπως και ο Αλεξάντερ Λακαζέτ. Ο άνθρωπος που διαρκώς μένει και φεύγει, αλλά πάντα καταλήγει να είναι η «αιχμή του δώρατος» για την Άρσεναλ. Έχει σκοράρει περισσότερο από κάθε άλλον από το ξεκίνημα της περσινής σεζόν, δεν παραπονιέται όταν δεν αγωνίζεται και… όταν παίζει, συνήθως βγάζει το «φίδι από την τρύπα».

Το έκανε κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας σε έναν αλησμόνητο πανηγυρισμό στο 96’, το έκανε και κόντρα στην Σαουθάμπτον, που ολοκλήρωσε ιδανικά την καλύτερη επιθετική προσπάθεια της Άρσεναλ στην φετινή Premier League.

Αν λοιπόν είναι να αποχωρήσει το καλοκαίρι, θα το κάνει έχοντας δώσει τα πάντα για όσο βρίσκεται στους «κανονιέρηδες». Με το δεδομένο αυτό στο μυαλό, πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί να πάρει αυτός το περιβραχιόνιο.

Γιατί να μην το πάρει ο Γκρανίτ Τσάκα, γιατί να μην το πάρει ο Κίραν Τίρνι και γιατί να μην μπει στην συζήτηση ο Άαρον Ράμσντεϊλ;

Η απάντηση είναι απλή για κάθε μία, από τις τρεις διαφορετικές περιπτώσεις. Ο Ελβετός έχει διατελέσει αρχηγός της Άρσεναλ και «τσακώθηκε» με άπαντες, ακόμη και με τον κόσμο. Ο Σκωτσέζος το αξίζει, αλλά οι τραυματισμοί του συχνά-πυκνά του αφαιρούν την δυνατότητα και ο Άγγλος γκολκίπερ βρίσκεται μόλις για 120 ημέρες στο ρόστερ. Όσο παθιασμένος και να είναι, όσο κομβική και αν χαρακτηρίζεται η παρουσία του, ακόμη είναι νωρίς.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως το περιβραχιόνιο της Άρσεναλ, από το παρελθόν δεν αποτελεί μία απλή περίπτωση. Ο Τσάκα αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα, αλλά και ο Γουίλιαμ Γκαλάς το 2008, ο Πιερ Μερτεζάκερ στην συνέχεια, ο Σεσκ Φάμπρεγκας που αποχώρησε, ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι που επίσης έφυγε από το Βόρειο Λονδίνο και ο Λορέντ Κοσιελνί, μπορούν να το επιβεβαιώσουν.

Απεναντίας, ο Λακαζέτ δεδομένα δεν θα μεταβεί σε άλλη ομάδα του Big 6 και σίγουρα δε θα «γκρινιάξει» αν εν τέλει δεν είναι αυτός που θα το πάρει. Γενικότερα, ο αρχηγός μιας ομάδας πρέπει να αντικατοπτρίζει τους στόχους της. Ο Ομπαμεγιάνγκ δεν τα κατάφερε. Ο Λακαζέτ μοιάζει να μπορεί. Αν το περιβραχιόνιο είναι καθρέφτης, ίσως ο Γάλλος πρέπει να κάτσει απέναντι…

Δημήτρης Μανάκος