Άλεν Χαλίλοβιτς: Από παιδί-θαύμα της Μπαρτσελόνα, στην Τσάμπιονσιπ με την Ρέντινγκ

Την σεζόν 2014-2015, όλοι μιλούσαν για τον Άλεν Χαλόλοβιτς. Έναν 18χρονο ταλαντούχο Κροάτη, που ο Λουίς Ένρίκε είχε μόλις εντάξει στο δυναμικό της Μπαρτσελόνα. Σήμερα, επτά χρόνια μετά, έπειτα από πολλά σκαμπανεβάσματα και τραυματισμούς στην καριέρα του, το τότε παιδί-θαύμα, αγωνίζεται με την Ρέντινγκ στην Τσάμπιονσιπ, έχοντας στόχο να «αναγεννηθεί από τις στάχτες του»  



Άλεν Χαλίλοβιτς: Από παιδί-θαύμα της Μπαρτσελόνα, στην Τσάμπιονσιπ με την Ρέντινγκ

Στα 16 του χρόνια, ο Άλεν Χαλίλοβιτς έκανε ντεμπούτο σε επαγγελματικό επίπεδο με την φανέλα της Δυναμό Ζάγκρεμπ, κάνοντας όλη την Ευρώπη να παραμιλάει για εκείνον. Δυο χρόνια αργότερα κατακτά το τρέμπλ με την φανέλα της Μπαρτσελόνα, αλλά από κει και έπειτα η καριέρα του πήρε την «κάτω βόλτα». Αρκετοί δανεισμοί που δεν του επέτρεπαν να «στεριώσει» σε κάποια ομάδα και ένας σοβαρός τραυματισμός τον έφεραν σήμερα στα 26 του χρόνια στην Τσάμπιονσιπ της Αγγλίας, να παλεύει να γλιτώσει τον υποβιβασμό, με την ιστορική Ρέντινγκ.

Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα

Ήταν Αύγουστος του 2012 όταν ο τότε προπονητής της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, Aντέ Τσάσιτς, πρόσφερε επαγγελματικό συμβόλαιο σε ένα 16χρονο ταλαντούχο κεντρικό μέσο από τα τμήματα υποδομής της ομάδας, τον Άλεν Χαλίλοβιτς. Από την πρώτη κιόλας προπόνηση, ο μικρός έδειχνε να προσαρμόζεται στις ανάγκες του συλλόγου, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της ομάδας και πάνω από όλα μια «μόνιμη» θέση στην αρχική ενδεκάδα. Στο δεύτερο επαγγελματικό του παιχνίδι, σκόραρε κόντρα στην Σλάβεν, και έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία του κροατικού πρωταθλήματος.

Με τη φυγή του Τσάσιτς και τον ερχομό του Κρούνοσλαβ Γιούρτσιτς, πολλοί πίστευαν ότι ο Χαλίλοβιτς, δεν θα συνέχιζε στην πρώτη ομάδα και θα επέστρεφε σε εκείνη των κάτω των 17 ετών όπου και άνηκε. Ο μικρός με το ταλέντο του κέρδισε τον Γιούρτσιτς, και όχι μόνο έμεινε στο ανδρικό τμήμα της Ντινάμο, αλλά παρέμεινε βασικός στα πλάνα του νέου προπονητή του. Στις δυο σεζόν που παρέμεινε στην ομάδα, κέρδισε ισάριθμα πρωταθλήματα (2012-2013, 2013-2014), όντας ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας, με 61 εμφανίσεις, 8 γκολ και 4 ασίστ εκείνη την διετία.

Η μετακίνηση στην «Καταλονία»

Το καλοκαίρι του 2014, έχοντας κάνει πράγματα και θαύματα στην Κροατία, οι σκάουτερ της Μπαρτσελόνα, και όχι μόνο εντόπισαν τον 18χρονο τότε Χαλίλοβιτς. Ο νεαρός μέσος προτίμησε τους «Μπλαουγκράνα», ανάμεσα σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ και Μπάγερν (η οποία είχε δείξει ενδιαφέρον από την προηγούμενη σεζόν), με τους «Καταλανούς» να πείθουν και την Ντινάμο Ζάγκρεμπ στο οικονομικό κομμάτι, δίνοντας, 6,5 εκατομμύρια ευρώ για να κάνουν δικό τους τον ποδοσφαιριστή.

Θα μπορούσε εύκολα κανείς να πει ότι ο Χαλίλοβιτς πήρε ένα τεράστιο ρίσκο όταν υπέγραφε για την Μπαρτσελόνα. Σε μια ηλικία (18) όπου θα έπρεπε να πάρει παιχνίδια για να βελτιωθεί αγωνιστικά και να συνηθίσει τον ρυθμό και την πίεση ενός πιο ανταγωνιστικού πρωταθλήματος και ενός πιο απαιτητικού συλλόγου, εκείνος επιλέγει το κλαμπ της Βαρκελώνης. Επιλέγει μια ομάδα η οποία εκείνη την περίοδο στην θέση του Χαλίλοβιτς είχε τους Τσάβι, Ινιέστα, Μπουσκέτς, Ράκιτιτς και Μαστσεράνο.

Το να μπορέσει κανείς να διεκδικήσει μια θέση στην ομάδα με αυτά τα ονόματα σε μια τέτοια ηλικία ήταν μάλλον ακατόρθωτο. Έτσι ο Κροάτης μέσος, αυτομάτως υποβιβάστηκε στην Β΄ομάδα της Μπατσελόνα. Εκεί πραγματοποίησε συνολικά 29 εμφανίσεις σκοράροντας 4 γκολ και δίνοντας 1 ασίστ. Με την πρώτη ομάδα, κατάφερε να κάνει μόλις μια εμφάνιση, στις 15 Ιανουαρίου σε ένα ματς κυπέλλου με αντίπαλο την Έλτσε, στην νίκη της Μπαρτσελόνα με 4-0. Αξίζει να σημειωθεί ότι την χρονιά εκείνη χωρίς να έχει ιδιαίτερη συνεισφορά, κατέκτησε το Τρέμπλ με την «Μπάρτσα». 

Η «φυγή» από την Ισπανία, οι πολλοί δανεισμοί, το Αμβούργο και ο σοβαρός τραυματισμός.

Μετά από μια αποτυχημένη σεζόν στο «Καμπ Νόου» η Μπαρτσελόνα αποφασίζει να δώσει στον Χαλίλοβιτς μια ευκαιρία να δοκιμαστεί ως δανεικός στην Σπόρτινγκ Χιχόν. Εκεί φάνηκε να ξαναβρίσκει τα πατήματά του, αφού την σεζόν 2015-2016 σε 37 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και κύπελλο, πέτυχε 5 γκολ, μοίρασε 5 ασίστ και ήταν από τους λόγους όπου η Χιχόν, παρέμεινε στην Λα Λίγκα, χάρη στις καλές και σταθερές εμφανίσεις του.

Παρόλα αυτά, η Μπαρτσελόνα δεν πείστηκε από την εξαιρετική χρονιά του, και αποφάσισε να του «βάλει πωλητήριο» το καλοκαίρι του 2016. Το Αμβούργο, το οποίο τότε έψαχνε να βρει ποδοσφαιριστές που θα το κρατούσαν στην κατηγορία, έβγαλε από τα ταμεία του 5 εκατομμύρια ευρώ και τον έκανε δικό του.

Στην Γερμανία, δεν πρόλαβε να κάνει απολύτως τίποτα, καθώς στις μόλις 6 συμμετοχές που είχε στην Μπουντεσλίγκα, μόνο την μια αγωνίστηκε ως βασικός, χωρίς να έχει καν συμμετοχή σε κάποιο γκολ.

Στις 26 Ιανουαρίου 2017, η Λας Πάλμας, αποκτά ως δανεικό τον Κροάτη για 1,5 χρόνο με οψιόν αγοράς 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Μισό χρόνο αργότερα, αφού είχε αρχίσει πάλι να επανέρχεται στην αγωνιστική του κατάσταση, γυρίζει τον αστράγαλό του, με την διάγνωση να δείχνει βαρύ διάστρεμμα, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός δράσης για 4 μήνες. Μετά τον τραυματισμό του, δεν ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος και η Λας Πάλμας το καλοκαίρι του 2018, στο τέλος δηλαδή του δανεισμού του, τον έστειλε πίσω στο Αμβούργο.

Το πέρασμα από την Μίλαν και η δύσκολη περίοδος χωρίς ομάδα.

Η επιστροφή στην Γερμανία, δεν κράτησε για πολύ καθώς, το Αμβούργο με συνοπτικές διαδικασίες τον αποδέσμευσε στην μέση της προετοιμασίας. Εκείνη την περίοδο, η Μίλαν, θέλοντας να δώσει μια νέα ευκαιρία στον 23χρονο πια Χαλίλοβιτς αποφάσισε να τον εντάξει ως ελεύθερο στο ρόστερ της. Δυστυχώς για εκείνον, ούτε εκεί κατάφερε να «βρει λιμάνι». Αγωνίστηκε σε 3 μόλις παιχνίδια με τους «ροσονέρι», όλα στο Γιουρόπα Λιγκ για να έρθει η Χέρενφεν τον Αύγουστο του 2019 για να τον αποκτήσει με την μορφή δανεισμού. Επί ολλανδικού εδάφους σε 20 συμμετοχές είχε μόλις 1 γκολ και αρκετά αρνητικά σχόλια πια στις πλάτες του, με αποτέλεσμα στον γυρισμό του στο Μιλάνο, η Μίλαν να τον αφήσει για ακόμη μια φορά χωρίς ομάδα.

Η αναζήτηση μιας ακόμη ευκαιρίας στην Αγγλία

Αφού έμεινε για σχεδόν τρεις μήνες «άπραγος» τον Δεκέμβρη του 2020 η Μπέρμινχαμ, του «άνοιξε» τις πόρτες της, αλλά και πάλι τα νούμερά του απογοήτευσαν. Σε 17 παιχνίδια σκόραρε μόλις 1 γκολ, χωρίς να μοιράσει κάποια ασίστ και οι εμφανίσεις του σύμφωνα με τους Άγγλους να είναι τουλάχιστον μέτριες. Φτάνοντας λοιπόν στην φετινή σεζόν, το παιδί-θαύμα Άλεν Χαλίλοβιτς, συνεχίζει να αγωνίζεται στην Αγγλία και στην Τσάμπιονσιπ, αυτή την χρονιά όμως με την φανέλα της Ρέντινγκ. Μέχρι στιγμής στην προσπάθεια που κάνει η ομάδα του Βέλικο Παούνοβιτς, να παραμείνει στην κατηγορία, το 26χρονο πια, πρώην «wonderkid» σε 9 αναμετρήσεις, έχει σκοράρει ένα γκολ και έχει δώσει δυο ασίστ. Αυτή την στιγμή η ομάδα του βρίσκεται στην 20η θέση της Τσάμπιονσιπ με 21 βαθμούς σε ισάριθμα παιχνίδια.

Δημήτρης Γιαννίκης