Γουέστ Χαμ όπως το 1986 με… διπλό βλέμμα προς το Champions League!

Το καλύτερό της ξεκίνημα στην εποχή της Premier League πραγματοποιεί αναμφίβολα η Γουέστ Χαμ του Ντέιβιντ Μόγιες, με τα «σφυριά» να βρίσκονται πλέον στην 3η θέση της βαθμολογίας, κατορθώνοντας να διαχειριστούν με υποδειγματικό τρόπο τις υποχρεώσεις τόσο επί αγγλικού εδάφους, όσο και στο Europa League. Οι μνήμες από την σεζόν 1985-86 είναι… μακρινές, αλλά αναβιώνουν, και η Γουέστ Χαμ έχει κάθε δικαίωμα να ονειρεύεται την συμμετοχή στο Champions League της επόμενης σεζόν.  



Γουέστ Χαμ όπως το 1986 με… διπλό βλέμμα προς το Champions League!

Μία Γουέστ Χαμ στην καλύτερη… έκδοσή της, έχει κάνει την εμφάνισή της στην φετινή Premier League, με τα «σφυριά» να φιγουράρουν στην 3η θέση της βαθμολογίας μετά το πέρας 11 αγωνιστικών, έχοντας ως επιστέγασμα των επιτευγμάτων τους, το εκπληκτικό αποτέλεσμα που μπόρεσαν να πανηγυρίσουν απέναντι στην Λίβερπουλ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου!

Οι Λονδρέζοι του Ντέιβιντ Μόγιες, επικράτησαν με 3-2 των μέχρι πρότινος, και για 25 αναμετρήσεων, αήττητων «κόκκινων» του Γιούργκεν Κλοπ, πανηγυρίζοντας έτσι την πρώτη τους νίκη επί της Λίβερπουλ στο νέο τους γήπεδο, και συνολικά το πρώτο τρίποντό τους, ανεξαρτήτου έδρας, μετά από μία πενταετία, όπου μετρούσαν αθροιστικά οκτώ ήττες και δύο ισοπαλίες!

Παράλληλα, ο Σκωτσέζος προπονητής τους, πανηγύρισε μόλις την 6η νίκη του απέναντι στην Λίβερπουλ σε ολόκληρη την καριέρα του, με την πιο πρόσφατη σε επίπεδο Premier League, να χρονολογείται πριν από 11 χρόνια, όταν και βρισκόταν ακόμη στον πάγκο της Έβερτον, με 1-0. Αν μάλιστα θέλει κάποιος να δει, πότε ο Μόγιες πανηγύρισε τρία γκολ απέναντι της, πρέπει να ανατρέξει στο… μακρινό 2006, και την 4η αγωνιστική εκείνης της σεζόν.

Μόνο απλή υπόθεση λοιπόν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η επικράτηση της Γουέστ Χαμ απέναντι στην Λίβερπουλ, η οποία αποτελούσε την μοναδική ομάδα του πρωταθλήματος, που δεν είχε βιώσει… ήττα, μετά από διψήφιο αριθμό αναμετρήσεων. Ένα κατόρθωμα που πιστοποιεί το εξαιρετικό ξεκίνημα της Γουέστ Χαμ, και συγκρίνεται μόνο με την σεζόν, 1985-86.

Τότε, τα «σφυριά», έχοντας στον πάγκο τους τον Τζον Λάιαλ παρήγαγαν ωραίο και επιθετικό ποδόσφαιρο, τερμάτισαν στην 3η θέση της βαθμολογίας με 84 βαθμούς, πίσω μόνο από τις δύο ομάδες του Λίβερπουλ (Λίβερπουλ – Έβερτον), είχαν συγκεντρώσει 16 βαθμούς στα 11 πρώτα ματς τους και… δεν συμμετείχαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν λόγω του Χέιζελ.

Αυτή αναμένεται να είναι και η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με αυτό που μπορούν να καταφέρουν στην φετινή σεζόν. Διότι ο δρόμος για την Γουέστ Χαμ φέτος είναι… μίας κατεύθυνσης, και έχει ως προορισμό το Champions League.

Ένας δρόμος  και μία… πρόκληση που μπορεί να έρθει εις πέρας με δύο τρόπους, σε περίπτωση που το… τρένο της τετράδας χαθεί. Υπάρχει άλλωστε και το Europa League, στο οποίο είναι αήττητη και διαπρέπει. Μία κατάκτηση και μία… συμμετοχή στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της επόμενης σεζόν, με τον Ντέιβιντ Μόγιες να έχει λύσεις στο ρόστερ του για κάθε διοργάνωση.

Έτσι θα διορθωθεί και η ιστορία προ 36 ετών και η εκπληκτική χρονιά της Γουέστ Χαμ, αν στο τέλος θα θεωρείται τέτοια, θα ανταμειφθεί με τον καλύτερο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, αν το παρελθόν υπάρχει για να αξιολογεί κάποιος καλύτερα το παρόν, η Γουέστ Χαμ έχει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να «χτίσει» το μέλλον της. Το σερί που είχε πραγματοποιήσει από τον Οκτώβριο του 1985 μέχρι και τον Δεκέμβριο, μπορεί να είναι το εισιτήριό της για μία ιστορική σεζόν που φέρει την σφραγίδα του Ντέιβιντ Μόγιες!

 

Δημήτρης Μανάκος