Πρέμιερ Λιγκ – Εντυπωσιακό θέαμα σε ασφυκτικά γεμάτα γήπεδα

Υπήρξαν δύο παρόμοια περιστατικά στα τελευταία δύο νικηφόρα παιχνίδια της Τσέλσι, Στο παιχνίδι με την Μάλμε, όταν σκόραρε ο αγαπημένος «μεταξωτός Γερμανός» των οπαδών των «μπλε», Κάι Χάβερτζ, αλλά και στο παιχνίδι με την Νόριτς, όταν σκόραρε ο επίσης πολύ δημοφιλής και προερχόμενος από τα σπλάχνα της ομάδας, Ρις Τζέιμς. Οι δύο παίκτες έτρεξαν προς την κερκίδα και έπεσαν στις αγκαλιές των οπαδών.  



Πρέμιερ Λιγκ – Εντυπωσιακό θέαμα σε ασφυκτικά γεμάτα γήπεδα

Στην Αγγλία οι οπαδοί χρειάζονται επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, όμως αυτό που παρατηρούμε είναι η ανάγκη των ποδοσφαιριστών να μοιραστούν την χαρά της επίτευξης τέρματος μαζί με τον κόσμο.

Επαγγελματίες παίκτες που λαμβάνουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για να αγωνίζονται σε μια κορυφαία ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ, αψηφούν πιθανώς τις εντολές του ιατρικού τιμ για περιορισμό των επαφών λόγω Covid και πανηγυρίζουν αγκαλιά μαζί με τους οπαδούς. Άλλωστε, ποιος θα μπορούσε να θέσει όρια σε αθλητές όταν αυτοί έχουν 150 σφυγμούς το λεπτό και ξεχειλίζουν από την χαρά ενός γκόλ;

Ένα γεμάτο γήπεδο είναι η πεμπτουσία του θεάματος, το κοινό συμμετέχει ενεργά, και χωρίς αυτό, τίποτα δεν ήταν το ίδιο τα περασμένα δύο χρόνια. Κανείς δεν μας προειδοποίησε. Καθώς όλοι έμειναν κλεισμένοι στα σπίτια για δυο ολόκληρες σεζόν, έκλεισαν μαζί και την μαγεία του ποδοσφαίρου. Τους πανηγυρισμούς στα γκόλ, τα μακρόσυρτα «αχ» στις χαμένες ευκαιρίες, τις αποδοκιμασίες στα σφυρίγματα των διαιτητών, τα σφυρίγματα για τις αποφάσεις του VAR.

Ήδη, στην φετινή σεζόν βλέπουμε την Λίβερπουλ να ξαναφτιάχνει το κάστρο του Άνφιλντ, αφού πλέον το γήπεδό της είναι ασφυκτικά γεμάτο και το κοινό δίνει τον τόνο για τον ρυθμό της ομάδας. Υπάρχουν στιγμές που το γήπεδο πραγματικά «βράζει» και οι φωνές των οπαδών αρκούν για να παρασύρουν τους παίκτες στο αγαπημένο «rock n’ roll» football του Γιούργκεν Κλοπ. Η Λίβερπουλ προηγείται στον αριθμό τον σουτ, με συνολικά 166, με 61 από αυτά να είναι on target, με τα στατιστικά αυτά να είναι ενημερωμένα από το επίσημο site της Πρέμιερ Λιγκ, μια μέρα πριν το παιχνίδι με την Γιουνάιτεντ στο Ολντ Τράφορντ.

Φαίνεται το ποδόσφαιρο να βρίσκει ξανά το χρώμα του, την ουσία του, που είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ παικτών και κερκίδας. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτή την μαγική σχέση και φαίνεται πώς είχε λείψει πάρα πολύ από κάθε παίκτη, κάθε ομάδας. Αρκεί να ακούσει κανείς την ατμόσφαιρα σε εντός έδρας αγώνα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την αποθέωση των οπαδών της στον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Η Γιουνάιτεντ είναι πρώτη σε πωλήσεις εισιτηρίων στους εντός έδρας αγώνες της, με Μ.Ο. τα 72. 879, βοηθούμενη και από την μεγάλη χωρητικότητα του γηπέδου της, σύμφωνα με στοιχεία που τηρούνται από το ανεξάρτητο site footballwebpages.co.uk.

Τα νούμερα δεν λένε ψέματα στην περίπτωση της Πρέμιερ Λιγκ.

Πέρα από την νίκη ή την ήττα για κάθε ομάδα, πέρα από βαθμολογίες και τίτλους, αυτό που έχει σημασία είναι πλέον η επιβεβαιωμένη επιστροφή στην κανονικότητα για το άθλημα που αποτελεί σημείο αναφοράς σε κάθε γωνία της Βρετανίας.

Το ποδόσφαιρο έχει ήδη καταφέρει να νικήσει τον Covid-19 και ευχή όλων σύντομα να τελειώσει αυτή η περιπέτεια που έχει κοστίσει τόσες ζωές ανά τον κόσμο.

Σε μια Πρέμιερ Λιγκ που φέτος προσφέρει ένα από τα πιο συναρπαστικά πρωταθλήματα όλων των εποχών, με τρία φαβορί να οδηγούν αυτή την στιγμή της κούρσα, το πάρτι μόλις άρχισε και το υπόλοιπο της σεζόν αναμένεται απλά συναρπαστικό.

Άκης Βαλαβάνης